StoryEditor

Do celej Európy budeme volať lacnejšie. Brusel zrušil roaming

03.04.2014, 00:00
Poplatky za volania v cudzine skončia už koncom budúceho roka.

Vysoké účty za telefonovanie zo zahraničia by mali byť minulosťou. Európsky parlament dnes odhlasoval, že operátori nebudú môcť svojim zákazníkom účtovať poplatky za využívanie služby roaming v rámci únie.

„Jednotný digitálny trh je príležitosťou pre Európu. Ukážeme tak Európanom, čo pre nich môžeme urobiť,“ vyhlásila viceprezidentka Európskej komisie pre digitálnu agendu Neelie Kroesová. Za roaming nebudeme platiť už koncom budúceho roka.

Dobrá správa pre spotrebiteľov

Zákazníci by v takom prípade pri dlhších telefonátoch zo zahraničia a pri využívaní mobilného internetu ušetrili aj desiatky eur. To je na jednej strane dobrá správa pre spotrebiteľov, no na druhej strane horšia pre telekomunikačných operátorov. „Bude to predstavovať výpadok príjmov, ktoré budú musieť nahradiť inak,“ poznamenal bývalý šéf Telekomunikačného úradu SR Branislav Máčaj.

Peniaze podľa neho získajú najmä šetrením a lepšou efektivitou a nehrozí tak, že by zvyšovali ceny iných služieb.

Samotné firmy na plán z Bruselu nereagujú s veľkým odporom. Všetci traja slovenskí operátori zhodne tvrdia, že už dnes svojim zákazníkom ponúkajú balíky služieb, v ktorých majú roaming za výhodné ceny. Slovak Telekom však upozorňuje na to, že spoločnosti pre prílišnú reguláciu z Bruselu prichádzajú o peniaze, ktoré by mohli investovať do rozvoja sietí a nových technológií.

Jedným z argumentov Európskej komisie za zrušenie plateného roamingu je aj to, že únia tak chce pomôcť podnikateľom. Mnohí z nich podľa Kroesovej v zahraničí radšej vypnú telefón, aby ušetrili na vysokých účtoch.

Výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska Robert Kičina však nepovažuje takúto pomoc za adekvátnu. „Je to neprimeraný regulačný zásah. Roaming niečo stojí a náklady takto budú znášať operátori.“

Možné ďalšie zmeny

O návrhu komisie by mali hlasovať aj naši poslanci. V príslušnom výbore europarlamentu nás reprezentujú Alajos Meszáros a Jaroslav Paška. Včera sa HN nepodarilo s nimi spojiť. Naše ministerstvo dopravy sa ku konkrétnemu návrhu zatiaľ nevyjadruje. V zásade však súhlasí so zámermi Bruselu, ktoré však nesú so sebou riziká. „Navrhované zmeny môžu mať značný dosah na regulátorov i operátorov v jednotlivých členských štátoch,“ odkázal hovorca rezortu Martin Kóňa.

Otázne je, či návrh prejde v takom znení, ako ho predkladá Kroesová. Doteraz dostala stovky pripomienok a po prípadnom schválení ešte musí návrh odobriť aj Rada Európskej únie. Potom o ňom budú ešte spoločne rokovať Európsky parlament, rada a komisia. Zaujímavosťou je, že Brusel chce zrušiť platený roaming krátko pred voľbami do europarlamentu. Tie sa uskutočnia v máji.

01 - Modified: 2006-03-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čo s telefónmi
01 - Modified: 2023-09-01 15:31:00 - Feat.: - Title: Eurokomisia navrhla začleniť roaming do asociačnej dohody s Moldavskom 02 - Modified: 2022-03-16 14:53:21 - Feat.: - Title: Vstup Ukrajiny je šanca ako konečne zmeniť Európsku úniu 03 - Modified: 2021-09-07 13:40:49 - Feat.: - Title: Nezvyčajná liečba umením. Pacientom s traumou z pandémie nariaďujú návštevu múzea 04 - Modified: 2020-10-16 22:51:28 - Feat.: - Title: Toto sú najpredávanejšie smartfóny u slovenských operátorov za september 05 - Modified: 2020-07-23 09:00:04 - Feat.: - Title: Miliardy z Únie neprídu na striebornej tácke. Sulík predstavil, ako využiť peniaze z Bruselu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:40