StoryEditor

Bratislava ukázala rozpočet. Vyše 360 miliónov eur

09.04.2015, 21:56
Autor:
SITASITA
Bratislavskí mestskí poslanci tak po vyše troch mesiacoch ukončili rozpočtové provizórium

Bratislava pod novým vedením bude tento rok hospodáriť s rozpočtom takmer 362,7 milióna eur. Na druhý pokus o tom dnes rozhodli na mimoriadnom rokovaní bratislavskí mestskí poslanci. Pred dvoma týždňami na riadnom zasadnutí bratislavského mestského parlamentu poslanci rozpočet pre početné výhrady nezaradili ani na rokovanie. Dnes, po zapracovaní niektorých ich pripomienok, poslanci rozpočet schválili. 

Bratislavskí mestskí poslanci tak po vyše troch mesiacoch ukončili rozpočtové provizórium. Návrh rozpočtu, ktorí mestskí poslanci dostali na preštudovanie ešte 26. februára, sa však stretol s mnohými výhradami z ich strany. Kritizovali zníženú dotáciu na verejnú dopravu, chýbajúce peniaze na kamerový systém či cyklistickú dopravu. Radnici poslanci poslali množstvo pripomienok, z nich niektoré primátor Ivo Nesrovnal do rozpočtu zapracoval.

„Všetky kluby dali svoje pripomienky, bolo ich viac ako 100. Časť z nich bola ústna, ktoré sme zodpovedali a časť sme pripravili na zapracovanie do tohto rozpočtu, ktorý predkladáme,“ povedal primátor Nesrovnal pred rokovaním s tým, že ďalšie pripomienky budú zapracovávať počas roka zmenami v rozpočte.

Do rozpočtu sa nateraz dostalo 16 poslaneckých pripomienok. Poslancom sa podarilo presadiť do rozpočtu napríklad 50-tisíc eur na rozvoj kamerového systému. Pôvodne na kamery bolo naplánovaných len 4 400 eur, aj to bol príspevok od Rady vlády pre prevenciu kriminality. O 100-tisíc eur viac oproti pôvodnému návrhu dostane aj Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS), ktoré organizuje kultúrne podujatia v meste, medzi nimi napríklad aj letný festival Kultúrne leto. Po 20-tisíc eur pribudlo aj na prácu s bezdomovcami či na podporu mnohodetných rodín. 

Najväčšia kritika sa na vedenie mesta spustila pre dotáciu pre Dopravný podnik Bratislava. Viacerí poslanci, ale aj tri zo štyroch odborových zväzov DPB, kritizovali, že podnik dostane na bežnú prevádzku o takmer 3,5 milióna eur menej ako vlani. Objednať si pritom mesto chce vyše 45 miliónov vozových kilometrov, čiže približne rovnaký objem výkonov ako vlani.

Odborári upozorňovali, že nižšia dotácia sa môže odraziť v redukovaní počtu liniek, no i v znížení miezd či prepúšťaní, čo by mohlo viesť až k štrajku. Spoliehali sa pritom na mestských poslancov, ktorí na začiatku apríla sľubovali, že pripravia hromadný pozmeňovací návrh k rozpočtu a budú sa snažiť presadiť viac peňazí aj pre DPB.

Hromadný návrh dnes nikto z poslaneckého zboru nenavrhol, dopravný podnik dostane to, čo mu pôvodne radnica v rozpočte navrhla. Primátor už v utorok (7. marca) na vyjadrenia odborárov z DPB reagoval tak, že dôvody na prípadný štrajk nevidí. Vedeniu DPB totiž vydal pokyn, aby neprepúšťali zamestnancov ani neznižovali mzdy. Podľa primátora na to totiž nie je dôvod. 

Už viackrát Nesrovnal zdôrazňoval, že Dopravnému podniku navrhol viac peňazí ako vlani. Celková navrhovaná suma pre DPB je podľa primátora o viac ako päť miliónov eur vyššia. No podľa odborárov primátor mieša bežné a kapitálové výdavky, problémom pre odborárov je práve menej peňazí na bežnú prevádzku podniku. No primátor Nesrovnal stále trvá na tom, že DPB dostáva tento rok viac peňazí ako vlani.

„Problém je ten, že mu narastajú aj náklady. Chceme tam spraviť kontrolu hospodárenia, aby sme vedeli, že to, čo vynakladá DPB je oprávnené,“ povedal pred dnešným rokovaním Nesrovnal s tým, že mesto si splní všetky povinností, ktoré voči dopravnému podniku má. Poslanci dnes uznesením požiadali primátora, aby na rokovanie mestského zastupiteľstva predložil výsledky externej kontroly, ktorej cieľom bude zvýšiť kvalitu mestskej hromadnej dopravy.


zh;ep

01 - Modified: 2007-05-06 20:55:41 - Feat.: 0 - Title: Matrix stále na vrchole
01 - Modified: 2024-04-04 14:10:07 - Feat.: - Title: Rozpočtová rada počíta s infláciou pod tri percentá, očakáva vyšší rast ekonomiky 02 - Modified: 2024-03-17 14:16:37 - Feat.: - Title: Kováčik pre HN: Iba športový úspech dnes už sponzorom nestačí. Investičný dlh sme ešte nedobehli 03 - Modified: 2024-03-12 12:09:29 - Feat.: - Title: Kmotrík ml. pre HN: Vnímam, čo je najväčší problém Slovana. Musíme na tom zapracovať 04 - Modified: 2024-02-24 16:18:00 - Feat.: - Title: Drvivá väčšina spoločností nemá pripravené rozpočty na tento rok, môžu ušetriť na nákladoch 05 - Modified: 2024-02-10 07:57:00 - Feat.: - Title: Europarlament a členské krajiny Únie sa dohodli na reformách rozpočtových pravidiel
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:52