StoryEditor

Slovensko dostane nové stíhačky. Gripeny budú lietať zo Sliača

30.08.2014, 17:40
Autor:
tasr, stltasr, stl

Štátni tajomníci ministerstiev obrany Slovenskej a Českej republiky a Švédskeho kráľovstva dnes krátko pred začiatkom Medzinárodných leteckých dní SIAF 2014 na Sliači podpísali deklaráciu o trojstrannej spolupráci v oblasti viacúčelových taktických lietadiel. Napĺňanie deklarácie má SR otvoriť cestu k realizácii projektu spoločnej ochrany česko-slovenského vzdušného priestoru.

Ako novinárom povedal štátny tajomník slovenského rezortu obrany Miloš Koterec, české stíhacie lietadlá Gripen so slovenskými lietadlami MiG-29 budú môcť spoločne pôsobiť z leteckých základní oboch štátov v systéme NATINADS. "Reálne sa tak vytvára aj možnosť leteckých operácií českých Gripenov zo základne Sliač, ktorá už dnes spĺňa všetky potrebné štandardy NATO,“ vysvetlil.

Ako ďalej uviedol, najskôr je potrebné posúdiť pripravenosť technickej infraštruktúry na prevádzku uvedeného nového typu leteckej techniky. Vytvorenie spoločnej expertnej skupiny, ktorá už v septembri posúdi predmetnú pripravenosť, bude prvým reálnym naplnením deklarácie a základom pre úspešný priebeh ďalších rokovaní. Následne by česká aj slovenská strana chceli pristúpiť ku komplexnému vyriešeniu legislatívnych, technických a operačných požiadaviek na spoločnú ochranu vzdušného priestoru tak, aby bolo možné tento projekt spustiť čo najskôr.

„V prvej fáze sa predpokladá využitie súčasnej leteckej techniky. Po roku 2016 plánujeme spoločne s Českou republikou prevádzkovať rovnaký typ stíhacích lietadiel, čo obom krajinám výrazne ušetrí finančné prostriedky v oblasti logistiky a výcviku, ale aj zásadným spôsobom posilní interoperabilitu oboch letectiev v rámci NATO,“ pripomenul Koterec. Na dosiahnutie uvedených cieľov víta účasť švédskej strany v projekte, ktorá ako jediná ponúka možnosť dlhodobého prenájmu nových taktických lietadiel.

„Ide o rovnakú formu prevádzkovania nadzvukovej leteckej techniky, ktorú si už po druhýkrát zvolila aj Česká republika, a vzhľadom na limitované rozpočtové zdroje zároveň jediný spôsob modernizácie stíhacieho letectva a zaistenia spôsobilosti Vzdušných síl OS SR.

Podpísanie deklarácie považuje Slovenská republika aj za úvodný krok k otvoreniu oficiálnych rokovaní s vládou Švédskeho kráľovstva o možnosti dlhodobého prenájmu lietadiel Gripen. „Predpokladáme, že tieto rokovania prebehnú paralelne s česko-slovenskými rokovaniami o spoločnej ochrane vzdušného priestoru tak, aby bolo možné spustiť tento projekt už na budúci rok,“ uviedol na záver Koterec. Švédski špecialisti prispejú tiež do expertnej skupiny na technické posúdenie pripravenosti infraštruktúry leteckej základne Sliač.

Takúto formu spolupráce víta aj česká a švédska strana. "Tento náš podpis dohody ide v duchu nedávneho spoločného rozhodnutia vlád Slovenska a Českej republiky v Skalici a smerujeme ním k vybudovaniu maximálne integrovanej spoločnej protivzdušnej obrany. Dnešný krok nám navyše umožní začať v tomto smere už aj praktické kroky," uviedol štátny tajomník českého ministerstva obrany Daniel Koštoval.

"Švédska strana víta rozšírenie bilaterálnej spolupráce medzi Švédskom a Českom aj o Slovensko. Švédsko chce zároveň aktívne pôsobiť pri tejto výmene systému ochrany vzdušného priestoru na Slovensku," uzavrel štátny tajomník švédskeho ministerstva obrany Carl von der Esch.

01 - Modified: 2006-10-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: AKCIE
01 - Modified: 2024-04-25 14:12:33 - Feat.: - Title: Švédsko na budúci rok vyšle svojich vojakov do Lotyšska v rámci síl NATO 02 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg 03 - Modified: 2024-04-23 17:16:54 - Feat.: - Title: NATO podľa Stoltenberga neplánuje rozmiestňovať jadrové zbrane v ďalších krajinách, kontroluje ich USA 04 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 05 - Modified: 2024-04-23 12:54:25 - Feat.: - Title: Ani vojna, ani mier. Fínsko je pod silným ruským tlakom, východ krváca a krajina platí vysokú cenu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 20:19