StoryEditor

Volkswagen chystá novú obriu investíciu

09.03.2015, 23:00
Automobilky a ich dodávatelia by tento rok mohli vytvoriť tisíc pracovných miest.

Len začiatkom roka ohlásila naša najväčšia automobilka u nás investíciu za pol milióna eur. Bratislavský Volkswagen do dvoch rokov plánuje zmodernizovať a rozšíriť halu, v ktorej zvárajú karosérie áut. Ubehli necelé dva mesiace a Volkswagen už ohlasuje ďalšiu investíciu. Tentoraz chce za sto miliónov eur postaviť novú montážnu halu, a to bez finančnej pomoci od štátu.

Dôvodom je zvýšenie výrobnej kapacity. „Ide o reakciu žiadateľa na vývoj celosvetového trhu v oblasti SUV segmentu C,“ píše ministerstvo hospodárstva v správe, ktorú zverejnilo do pripomienkového konanie.

Tisícka pracovných miest

Aj vďaka tomu Volkswagen plánuje vytvoriť 300 nových pracovných miest. Prijímať nových ľudí však automobilka začne až po dostavaní haly, teda najskôr budúci rok. Nepôjde pritom len o sprostredkovanú prácu, teda cez personálne agentúry. Podľa šéfa odborov v spoločnosti Zoroslava Smolinského fabrika vytvorí miesta aj pre kmeňových zamestnancov. Zaručuje to zmluva, ktorú majú odborári s firmou. V súčasnosti pre Volkswagen pracuje približne deväťtisíc ľudí.

Samotná automobilka sa k investícii vyjadrovať nechcela. „Ide o súčasť plánu Volkswagen Slovakia na Slovensku v rokoch 2012 až 2016 preinvestovať 1,5 miliardy eur. Bližšie informácie k samotnej investícii zverejníme, keď to bude aktuálne,“ odpovedal na naše otázky hovorca spoločnosti Vladimír Machalík.

Investori nám veria

Volkswagen nie je jediný, kto v tomto roku plánuje investovať. Dokopy by automobilky či ich dodávatelia mali podľa informácií HN v tomto roku vytvoriť tisíc pracovných miest. Nebude to však zadarmo. Ako informuje hovorkyňa ministerstva hospodárstva Miriam Žiaková, malo by to byť v rámci šiestich investičných stimulov za 70 miliónov eur. O aké firmy ide, konkretizovať nechcela.

Jedno je však isté, na takýto nábor nových ľudí sa budú musieť firmy pripraviť. Už v súčasnosti majú totiž podľa regionálneho manažéra personálnej agentúry Synergie Martina Hubu problém nájsť dostatok kvalifikovaných zamestnancov. Samozrejme, že to vo veľkej miere závisí aj od toho, na aké pozície firmy ľudí zháňajú. Rovnako aj od lokality. S nedostatkom ľudí sa v súčasnosti boria najmä firmy na západe Slovenska. Aj preto odborníci podnikom odporúčajú zamerať sa na ostatné regióny Slovenska. Napríklad na východ, kde je stále dostatok kvalitnej pracovnej sily.

Ľudí si musia zaškoliť

Iným riešením, po ktorom siaha čoraz viac spoločností, je stavba takzvaných tréningových či zaškoľovacích centier. Podľa prezidenta Zväzu automobilového priemyslu Jaroslava Holečka s tým v súčasnosti mnohé firmy aj počítajú a centrá už majú započítané do svojich biznis plánov. Nie všetky firmy sú však ochotné zo svojho investovať do týchto centier. „Vzhľadom na stav zamestnanosti na Slovensku je veľmi dobrý signál, že investori ešte stále veria v slovenský pracovný trh. Chápu, že zvyšovanie kvalifikácie vyžaduje nemalé investície. Logicky teda očakávajú, že vláda im pomôže znášať istú časť rizika s tým spojenú. Odmenou nám budú pozitívnejšie čísla týkajúce sa zamestnanosti,“ dodáva Huba.

Podobne tak by mohla s nedostatkom kvalitných ľudí pomôcť aj duálna forma vzdelávania. Ide o formu vzdelávania, kde študenti trávia približne rovnaký čas v škole a vo firme. Podmienky jeho podpory zo strany štátu v súčasnosti schvaľuje parlament.

Novú výrobu pripravuje aj PSA Peugeot Citroën

Trnavská automobilka Peugeot Citroën v tomto roku taktiež plánuje investíciu. Približne 80 miliónov chce vynaložiť na výrobu nového modelu auta. Francúzsky koncern má podľa zistení HN produkovať na Slovensku úplne nový model SUV, ktorý ešte nebol nikde predstavený. Nahradiť má výrobu Citroënu C3 Picasso, pričom SUV-čka sú v súčasnosti veľmi populárne a koncern by ním podľa odborníkov mohol dobyť trh a získať nových zákazníkov. Portál aktuality. sk v priniesol informáciu, že celkové investície na vývoj nového Citroënu dosiahnu 300 miliónov eur, pričom spomínaných 80 miliónov eur z nich by malo smerovať priamo do trnavského závodu. Má ísť o investície do moderných technológií, najmä do zvarovne. Pre trnavský PSA ide o prvý väčší impulz po dlhšom čase. V posledných rokoch sa totiž koncernu Peugeot príliš nedarí a doplácajú na to aj jeho zamestnanci. Napríklad tí trnavskí mali dva roky zmrazené platy.

01 - Modified: 2007-04-07 07:14:00 - Feat.: 0 - Title: UNHCR pomôže utečencom pri návrate do Konga
01 - Modified: 2024-04-25 12:29:07 - Feat.: - Title: Investovať či neinvestovať do zlata? To je otázka 02 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 03 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 04 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 05 - Modified: 2024-04-22 09:59:31 - Feat.: - Title: Investičná divízia Svetovej banky plánuje na Ukrajine veľké investície za takmer dve miliardy dolárov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 21:07