StoryEditor

Obchodné reťazce sa nepolepšili. Rebríček nekvality vedie Lidl

14.04.2014, 18:14

Ani hrozba vysokých pokút neodradila obchodné reťazce od toho, aby porušovali pravidlá bezpečného predaja potravín. Tvrdí to minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer-SD), ktorý to dnes ilustroval na výsledkoch potravinových kontrol v prvom štvrťroku tohto roka. Nedostatky našli pri každej šiestej kontrole. A to hlavne v čase po skončení pracovnej doby. Plesnivá zelenina a ovocie, údené mäso či plesnivé priestory určené na skladovanie potravín. To boli len niektoré z pochybení, ktoré Štátna veterinárna a potravinová správa pri kontrolách odhalila. Vo všeobecnosti sa však znížil počet prípadov predaja potravín po dátume spotreby a dátume minimálnej trvanlivosti.

V rebríčku vedie Lidl

Prvé miesto v Jahnátkovom rebríčku nekvality, teda v prehľade obchodných reťazcov s najvyšším podielom pochybení obsadil nemecký obchodný reťazec Lidl. Za ním skončila rakúska Billa. Oproti minulému roku si pohoršila aj slovenská sieť obchodov Coop Jednota. „Je to cesta k ďalšiemu pritvrdeniu zákona o potravinách,“ komentoval výsledky Jahnátek. Minulý týždeň v rozhovore pre HN povedal, že obchody si robia z kontrol srandu.

Generálna riaditeľka sekcie potravinárstva a obchodu na ministerstve Zuzana Nouzovská povedala, že aktuálny zákon by mohli znovu prehodnotiť o pol roka. Ten už bol pritom súčasným vedením agrorezortu novelizovaný dvakrát. Medzi hlavné zmeny noviel patrilo zvýšenie pokút za opakované porušenie pravidiel predaja potravín.

Dlhá cesta k pokutám

Kontrolóri už pri kontrolách odhalili desať prípadov predajní, v ktorých boli naplnené podmienky pre udelenie pokuty v minimálnej výške jeden milión eur. V prípadoch momentálne prebieha správne konanie. Tie však zvyknú podľa riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozefa Bíreša trvať aj tri roky. Pokuty môžu byť navyše znížené vzhľadom k skutočnosti, že v tento mesiac začala platiť novela zákona o potravinách, ktorá priniesla zmeny v pravidlách správneho konania. Porušenie sa tak musia opätovne prehodnotiť.

 

01 - Modified: 2006-04-06 06:26:00 - Feat.: 0 - Title: Zverejnili konečné výsledky izraelských volieb
01 - Modified: 2024-03-01 17:35:27 - Feat.: - Title: Slováci musia na potravinách šetriť. Mesačne im z rozpočtu ukroja výrazne viac, ako iným Európanom 02 - Modified: 2024-02-16 17:14:38 - Feat.: - Title: Bitka reťazcov na Slovensku: Lidl pritvrdil, Billa aj Jednota sú pre novú taktiku v pozore 03 - Modified: 2024-02-07 23:00:00 - Feat.: - Title: Biedronka spustila útok proti Lidlu. V Poľsku ukázala, že na americkú taktiku sa môžu pripraviť aj Slováci 04 - Modified: 2024-02-06 14:28:46 - Feat.: - Title: „Férová cena v retaile je mŕtva.“ Slováci zrazili výdavky, doplatil na to aj známy nábytkár 05 - Modified: 2024-01-06 10:06:34 - Feat.: - Title: Takáč: Vláda bude od obchodných reťazcov žiadať, aby boli solidárne
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 08:10