StoryEditor

Rusi blokujú našu pomoc pre Ukrajinu

07.08.2013, 00:00
Brusel dal Slovákom za úlohu pomôcť východnému susedovi, no závisí to od Gazpromu.

Slovenská pomoc pre Ukrajinu má háčik. Náš východný sused totiž od nás nemôže odoberať plyn, pokiaľ s tým nebude súhlasiť ruský Gazprom.

Práve hlavný dodávateľ plynu totiž z ukrajinskej hranice ovláda plynovod smerom na východ. Znamená to, že ak by sme chceli pustiť plyn naspäť Ukrajincom, museli by s tým súhlasiť Rusi.

A to tak, že by povolili zmenu majiteľa plynu v prospech našich východných susedov. Slováci sa o to neúspešne pokúsili už dvakrát v tomto roku.

„Samotná myšlienka je veľmi pochybná, okrem toho, že by nakoniec viedla k porušeniu zmluvy,“ vyhlásila pre HN Olga Moreva z komunikačného oddelenia Gazpromu.

Tlak z Bruselu
Pomoc pre Ukrajinu pritom od nás očakáva Európska únia. Brusel chce, aby k susednému štátu tiekol plyn aj zo západu a znížila sa tak závislosť krajiny od Ruska. Včera o tom informoval denník SME.

EÚ chce totiž na jeseň rokovať s Ukrajinou o možnom vstupe, čo sa však nepáči Rusom. Tí, naopak, chcú ponúknuť nášmu východnému susedovi lacnejší plyn a prilákať ho do novej Euroázijskej únie. V nej bude mať najsilnejšiu pozíciu práve Rusko.

Zástupcovia našej vlády sa už pre plánovanú pomoc stretli s eurokomisárom pre energetiku Güntherom Oettingerom. Keďže však momentálne existujúci plynovod ovládajú z ukrajinskej strany Rusi, pre splnenie úlohy z Bruselu by sme museli postaviť nové potrubie.

Prvý krok preto urobil vlani náš správca potrubia, pološtátna spoločnosť eustream. Firma však nezistila dostatočný záujem o nový plynovod, a preto projekt momentálne nie je aktuálny.

Dvojitý záujem
Zástupcovia štátu v Slovenskom plynárenskom priemysle, čo je materská firma eustreamu, navyše rokujú s Gazpromom aj o lacnejšom plyne pre naše potreby.

Znamená to, že od štátu sa na jednej strane očakáva krok proti ruskému monopolu a na strane druhej chceme od tej istej spoločnosti ústupok v dlhodobom kontrakte. Od zmluvy závisia ceny plynu pre domácnosti a firmy. „Našou podmienkou pri rokovaniach je, aby Slovensko nebolo ohrozené v dodávkach plynu,“ vyhlásil hovorca ministerstva hospodárstva Stanislav Jurikovič.

Ak by však v budúcnosti bolo pre eustream výhodné, aby postavil nový plynovod, štátny akcionár by v tom nemal brániť. Argument, že materská SPP by tak stratila výhodu v rokovaniach s Gazpromom, by totiž išiel proti pravidlám EÚ. „Prepravca eustream musí podnikať nezávisle bez toho, aby jeho rozhodnutia riadila materská spoločnosť,“ upozornil analytik energy analytics Michal Hudec.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 16:57