StoryEditor

Ficov nový plán pre biznis: Založte si akciovky za euro

05.03.2015, 23:00
Zistenie HN. Novým podnikom má pomôcť prežiť aj lacnejšia akciová spoločnosť.

Pred približne rokom vláda Roberta Fica prevzala nápad vlády Ivety Radičovej: podnikatelia budú môcť založiť eseročku len za euro. Prezident však zákon vrátil a poslanci Smeru jeho veto prekvapujúco neprelomili. Teraz vláda prichádza s novou myšlienkou – akciovkou za euro. Tá má pomôcť podnikateľom s progresívnymi nápadmi, takzvaným startupistom. Do akciovej spoločnosti totiž investori vložia ľahšie svoje peniaze ako napríklad do eseročky. Ale ani tento zámer podnikateľov neohúril. A to aj napriek tomu, že ide o jedno z prvých, veľkých opatrení, ktorými chce Ficova vláda rozhýbať startupový trh u nás. Dnes je možné akciovku založiť, len keď do nej podnikateľ vloží aspoň 25-tisíc eur.

Podľa Petra Fuseka, ktorý prerazil s ideou nového softvéru na rozlišovanie súkromných a pracovných hovorov, akciovka za euro podnikateľom nepomôže. „Startup často vzniká neformálne, teda popri inom podnikaní. Až keď myšlienka narastie a dokáže si na seba zarobiť, podnikateľ zakladá firmu,“ hovorí Fusek. Vtedy nízky vstupný kapitál na jej založenie nie je to najdôležitejšie.

Nová akciovka však nemá byť len lacnejšia, má aj jednoduchšie fungovať. Pružnejšie pravidlá fungovania privítal Matej Ftáčnik zo spoločnosti na podporu startupov The Spot. Väčšia flexibilita je podľa neho práve to, čo podnikatelia potrebujú. Rezort financií navrhuje, aby do nej mohli investori vstupovať ľahšie ako do klasických akcioviek. Novinka by sa mala objaviť v pripomienkovom konaní v priebehu niekoľkých dní.

Možnosť založiť si novú akciovku by mohli mať startupisti už čoskoro. Ešte v prvom polroku ju chce vláda presadiť v parlamente.

A v čom by mala byť jednoduchšia? Podľa informácií HN nebude mať napríklad povinnosť zriadiť niektoré orgány ako napríklad valné zhromaždenie. To umožní, aby bol vtup investorov flexibilnejší.

Problémom súčasných akcioviek je aj to, že niektoré citlivé informácie si akcionári dohodujú v takzvanej neverejnej zmluve. Takto dohodnuté pravidlá fungovania je však potom ťažšie právne vymôcť. Po novom by už akcionári tento problém mať nemali. Aj napriek tomu, že sa niektoré podmienky dohodnú neverejne, bude možné ich dodržiavanie vynútiť. „Takýto navrhovaný formát znie veľmi použitelne pre potreby startupistov,“ tvrdí Ftáčnik.

Takzvaná jednoeurová akciovka však nie je jedinou novinkou, ktorú vláda pre startupistov pripravila. Rezort financií vypracovalo koncepciu viacero zmien, ktoré chce v najbližších dňoch predstaviť verejnosti. Obsahovať má návrhy grantov, ako napríklad aj zmeny, vďaka ktorých budú mať podnikatelia menej administratívnych povinností.

 

01 - Modified: 2007-04-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čo hovoria naši poslanci
01 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 02 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 03 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 04 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 05 - Modified: 2024-03-24 10:59:30 - Feat.: - Title: Šéf exportérov: Prezident má otvárať dvere našim firmám v zahraničí. Doteraz sa to nedialo, sú demotivovaní
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 04:29