StoryEditor

Počiatek si vie predstaviť úpravy v mýte

19.02.2014, 13:43
Autor:
tasr, stltasr, stl

Ministerstvo dopravy chce podľa jeho šéfa Jána Počiatka (Smer-SD) rokovať s nespokojnými dopravcami o opatreniach zavedených v mýte. Zároveň si vie predstaviť, že by v niektorých prípadoch vyšiel v ústrety požiadavkám dopravcov a naopak, v istých krokoch je zásadne proti zmenám.

"Určite budeme rokovať tak, ako sme rokovali celý minulý rok," zdôraznil Počiatek po dnešnom zasadnutí vlády. Nespokojnosť s januárovými zmenami v mýtnom systéme už prejavila Únia autodopravcov Slovenska (UNAS), ktorá vstúpila aj do štrajkovej pohotovosti. Výhrady voči opatreniam štátu v mýte má aj Združenie cestných dopravcov Česmad Slovakia. S úniou dopravcov sa chystá rezort dopravy rokovať vo štvrtok 20. februára a s Česmadom prebiehajú podľa Počiatka tiež paralelné diskusie.

Ministerstvo dopravy tvrdí, že je zaskočené argumentmi a požiadavkami dopravcov, keďže rokovania s nimi prebiehali celý minulý rok a januárové opatrenia v mýte sú výsledkom dohody. "Niektoré ich predstavy sú úplne radikálne a niektoré sú možno aj na zamyslenie," priblížil minister.

Napríklad jednou z možností, o ktorých je ochotný diskutovať, je návrh na to, aby boli spoplatnené prejazdy obcou len pri veľkých mestách ako je Bratislava a Košice a nie pri všetkých, ako je to dnes. "Ale napríklad, som zásadne proti tomu, aby sa znižovali pokuty," vyhlásil Počiatek. Nevidí na to žiaden dôvod, keďže štatistiky po poklese pokút v minulosti za mýtne prehrešky podľa jeho slov znamenali nárast priestupkov.

Štát od januára tohto roku okrem iného rozšíril sieť mýtom spoplatnených ciest prvej triedy, zaviedol mýto aj za prejazdy cez intravilány obcí, spustil monitoring na cestách druhej a tretej triedy, alebo zvýšil pokuty za mýtne priestupky. Cieľom týchto opatrení bolo podľa ministerstva najmä odsunutie nákladnej dopravy na diaľnice, rýchlostné cesty a cesty I. triedy.

01 - Modified: 2024-04-22 12:10:38 - Feat.: - Title: Diaľničiari vybrali v prvom štvrťroku na elektronickom mýte vyše 61 miliónov eur 02 - Modified: 2024-03-15 09:52:56 - Feat.: - Title: Európska služba elektronického výberu mýta funguje už aj na Slovensku 03 - Modified: 2024-03-15 18:13:19 - Feat.: - Title: Šéf Česmadu pre HN: Najväčší benefit bude mať SkyToll. Všetci sú zvyknutí mať ich jednotky v kamióne 04 - Modified: 2024-02-12 14:22:15 - Feat.: - Title: V januári sa na elektronickom mýte vybralo takmer 20 miliónov eur, väčšinu zaplatili zahraniční dopravcovia 05 - Modified: 2024-02-02 17:55:01 - Feat.: - Title: Český TollNet a slovenský Skytoll uspeli v tendri na elektronické mýto v Chorvátsku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 17:19