StoryEditor

Na ruské „megahry“ doplatí aj Slovensko

30.01.2014, 23:00
ZOH 2014. Najväčšiu sumu zhltnú letenky. Oproti minulým hrám však výdavky na športovca vzrástli.

Kratšia vzdialenosť, rovnaký kontinent, možný transport po cestách, a predsa drahšie. „Účet“ za zimné olympijské hry v Soči, ktoré zaplatí Slovensko, je vyšší ako pri predchádzajúcej olympiáde v kanadskom Vancouvri. Aspoň čo sa týka prepočtu na športovca. Kým pred štyrmi rokmi vychádzali náklady na športovca asi na 10-tisíc eur, ruské Soči je ešte o dve tisícky drahšie. „Náklady na ubytovanie sú výrazne vyššie. Netreba zabúdať ani na skryté zvýšené náklady na bezpečnosť,“ ilustruje nákladnosť olympiády ekonomický analytik Jozef Orgonáš.

Účet porastie

Náklady na prípravu športovcov, ich cestovné či propagačné akcie v mieste diania olympijských hier hradí štát z rozpočtu. Najväčšou časťou prispeje ministerstvo školstva, ktoré na športovú akciu zimy vyčlenilo 623-tisíc eur. Je to o dvestotisíc menej ako pri poslednej zimnej olympiáde vo Vancouvri. Ale len naoko. „Napríklad na ZOH Vancouver 2010 štartovali dve hokejové družstvá, kým na ZOH v Soči budeme mať len jedno družstvo,“ vysvetľuje Michal Kaliňák, hovorca ministra školstva. Ak si totiž náklady prepočítame na člena slovenskej výpravy, v Soči je to o dvetisíc eur viac než vo Vancouvri.

Suma bude rásť, teda aspoň v prípade, že Slováci na hrách uspejú. Zvýši sa totiž aj o odmeny športovcov. Napríklad posledné zimné olympijské hry vo Vancouvri priniesli športovcom na účty 117-tisíc eur.

Príprava je neznámou

V predbežnom účte nie je zarátaná ani ich príprava. Summa summarum tak olympionici stoja milióny eur. „Čo sa týka financií, vyúčtovanie sa bude robiť až po návrate z olympiády. To je asi o tri mesiace. Príprava sa rieši cez národné športové federácie,“ povedal generálny sekretár Slovenského olympijského výboru Jozef Liba.

Jedným z najnákladnejších športov je biatlon. Najväčšie problémy robí organizátorom preprava streliva. Keď chcú cez hranice a navyše mimo Európskej únie do športoviska so zvýšenou ochranou vyviezť tony streliva, potrebujú špeciálne colné a bezpečnostné povolenia. Tie vybavuje ministerstvo hospodárstva.

Slovenský olympijský výbor pôvodne žiadal dotáciu 721-tisíc eur. Dostal menej. Platí z toho cestu, stravné či ubytovanie a ošatné. To, na čo ďalšiu dotáciu použije pred

olympiádou, nekomentoval. Prípravu športovcov nesponzoruje a na starosti nemá ani propagáciu.

Pomáhajú aj ďalšie rezorty

Tú najefektívnejšiu – olympijský dom, inicioval na poslednú chvíľu až súkromník – Tatravagónka, ktorý vybavil priestory. SOV sa k jeho organizovaniu pridal neskôr. K propagácii sa však pridávajú iné štátne inštitúcie. Napríklad ministerstvo zahraničných vecí, to financuje platy konzulárnych pracovníkov v dejisku olympijských hier. Počas športovej udalosti roka bude mať v Soči, ale aj Moskve, stánok pre limitovanú prezentáciu Slovenska. „Primárnou úlohou je však poskytovať asistenciu slovenským návštevníkom aj účastníkom hier v núdzových prípadoch,“ spresňuje Boris Gandel, hovorca ministerstva zahraničných vecí.

01 - Modified: 2005-12-29 09:05:00 - Feat.: 0 - Title: Únoscovia francúzskeho rukojemníka žiadajú odchod Francúzov z Iraku
01 - Modified: 2024-04-24 08:41:05 - Feat.: - Title: Samosprávam preplatia za výdavky počas prílevu cudzincov takmer stotisíc eur 02 - Modified: 2024-04-22 10:39:30 - Feat.: - Title: Dovolenka so štvornohým priateľom? Spoločnosť ponúka letenky pre psov 03 - Modified: 2024-04-14 17:45:00 - Feat.: - Title: Slováci si tvoria železnú rezervu, trojmesačné výdavky by z nej však pokryla menej než polovica 04 - Modified: 2024-04-05 12:58:43 - Feat.: - Title: Nórsko plánuje do roku 2036 zvýšiť výdavky na armádu o vyše 50 miliárd eur, chce sa brániť pred Ruskom 05 - Modified: 2024-03-04 12:39:23 - Feat.: - Title: Známy britský portál vychválil Bratislavu do nebies. Lákajú na lacné pivo, hrady a nízke ceny leteniek
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 04:04