StoryEditor

Priateľ Fica. Muž, ktorý prerazil vďaka zbrojárstvu

10.07.2014, 20:12


Podnikateľ, o ktorom sa točí množstvo legiend. O jeho biznise, vplyve, prepojení na politiku. Pre verejnosť takmer neznámy, v podnikateľskom prostredí jedno z najznámejších mien. Kedysi spájané so zbrojárskym biznisom, dnes s funkciou konzula v Monaku. Miroslav Výboh.

Biznis a štát
Teraz k jeho biznisu. Dlhé roky pôsobil v zbrojárskej firme Willing. Postupne od roku 1998 ako člen predstavenstva, neskôr ako jeho predseda. Až do roku 2011. Odvtedy už pri Willingu v obchodnom registri Výbohovo meno nenájdete.

O firme bolo pritom počuť napríklad v roku 2005, za druhej vlády Mikuláša Dzurindu. V období, keď bol ministrom obrany Juraj Liška, Slovensko podpísalo na päť rokov zmluvu s ruskou firmou RSK MiG na servis stíhačiek. Rusov vtedy zastupoval práve Willing a milióny za servis tak išli cez túto firmu.

Určité spojenie štátu a Willingu sa objavilo aj za prvej vlády Roberta Fica. Práve v tomto období podnik vyhral tender na nákup vojenských prilieb za približne osem miliónov eur. Spoločnosť sa mala zaoberať aj deblokáciou ruského dlhu voči Slovensku. S biznisom súvisela aj Výbohova návšteva Líbye, kde bol okrem iných aj on členom delegácie Roberta Fica. Zástupcovia Willingu boli s Ficom aj v Rusku a Izraeli.


Miroslav Výboh. Snímka: Plus 7 dní

Na otázku, či sa priamo Výboh zúčastní aj na nejakej ďalšej návšteve, Úrad vlády nekomentoval. „Podnikatelia štandardne sprevádzajú predsedu vlády na zahraničných cestách. Ide o bežnú prax s cieľom podporovať a rozvíjať obchodné kontakty medzi slovenskými firmami a partnermi v zahraničí,“ reagoval úrad s tým, že takéto zahraničné cesty s predsedom vlády už absolvovalo niekoľko desiatok podnikateľov.  

Kauza Pandur
Jeho meno objavilo aj v českej kauze Pandur. V skratke: lobista a bývalý pobočník českého expremiéra Mirka Topolánka Marek Dalík si údajne v roku 2007 vypýtal osemnásť miliónov eur ako úplatok od zástupcov rakúskej firmy Steyer za sprostredkovanie obchodu s obrnenými vozidlami Pandur. Kde tu figuruje Výboh? Podľa Dalíkovej výpovede sa celý obchod začal schôdzkami, na ktorých boli iba štyria ľudia. Okrem neho šlo o vtedajšieho českého priemiéra Mirka Topolánka, Fica a Výboha.

Dnes sa zas v kuloároch spomína, že tento istý podnikateľ má vplyv na rezorte dopravy. „Ja som už počul toľko rôznych mien, ktoré majú mať vplyv na rezort dopravy. Toto však ja absolútne vylučujem,“ reagoval šéf tohto rezortu Ján Počiatek.
Podľa informácií HN však mal pred časom vstúpiť do stavebného gigantu Doprastavu. Obe strany túto informáciu popreli, no faktom ostáva jediné. Vo vedení Doprastavu pôsobí Roman Guniš, ktorý v minulosti spolupracoval so synom Miroslava Výboha. Práve Doprastav je firma, ktorá prioritne žije zo štátnych zákaziek.

Priateľstvá s politikmi
Ešte pred pár rokmi politici vzťahy s Výbohom nekomentovali, prípade popierali. Zrejme prvýkrát toto tabu padlo za prvej Ficovej vlády. Vtedy sa tento podnikateľ objavil na oslave 50. narodenín vtedajšieho ministra dopravy, dnes podpredsedu vlády pre investície Ľubomíra Vážneho. Po kauze Pandur ho zas Fico označil za svojho priateľa. Nedištancuje sa od neho ani spomínaný Počiatek. „Poznám ho dosť dlho na to, aby som mohol povedať, že je to viac ako môj známy,“ konštatoval pre HN šéf rezortu dopravy.

HN pritom kontaktovali aj samotného Miroslava Výboha, aby sa sám vyjadril k prepojeniu na politiku či k jeho biznisu. Do uzávierky však nereagoval.

 

01 - Modified: 2006-07-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SaLon: novinky z oblasti umenia
01 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 02 - Modified: 2024-03-24 10:59:30 - Feat.: - Title: Šéf exportérov: Prezident má otvárať dvere našim firmám v zahraničí. Doteraz sa to nedialo, sú demotivovaní 03 - Modified: 2024-03-08 09:28:23 - Feat.: - Title: Dokonalý biznis plán? Dvojica študentov prespáva v nehnuteľnostiach, aby majiteľom ukázali, že v nich nestraší 04 - Modified: 2024-03-02 18:15:00 - Feat.: - Title: Štát si za dva mesiace požičal 60 percent celoročného plánu, môže ho prekročiť 05 - Modified: 2024-02-27 13:30:00 - Feat.: - Title: Zomrel bankár Jacob Rothschild. Kto to bol a prečo je táto rodina už stáročia terčom najhlúpejších konšpirácií?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:05