StoryEditor

Vzor nového auditu? Aj kuchár Zdeněk Pohlreich

09.10.2013, 00:00

Príde do neznámeho prostredia (často nechcený), urobí presnú diagnostiku, poukáže na problémy a nájde konečné riešenie. To sú praktiky českého kuchára Zdeňka Pohlreicha, ktorými „lieči“ reštauračný biznis v relácii Áno, šéfe! A nielen to. Podľa partnera spoločnosti EY Josefa Severu je práve Pohlreich stelesnením novodobého audítora. Audítora, ktorý má prejsť revolučnou zmenou a ukázať firmám, ako majú riešiť problémy a vyhľadať najlepšie riešenie. „Interný audit sa prepadáva čoraz hlbšie v organizačnej štruktúre. Stáva sa z neho, mŕtva‘ kontrola, ktorá nikoho nezaujíma,“ poukázal na hlavný problém dneška na konferencii Interný audit 2.0 včera v Bratislave Josef Severa. Zmenu má priniesť práve audit 2.0.

Brzda pre rozvoj

Zavrieť časť výroby, alebo do nej investovať. Takúto otázku pred časom riešil podnik Duslo. „Interný audit nakoniec ukázal, že je lepšie investovať do výroby organických látok. Vďaka nemu ju nakoniec nezavreli,“ hovorí o nečakanej pomoci predsedníčka Dozornej rady Dusla Elena Trenčanská. Inovatívny prístup pod názvom Interný audit 2.0, ktorý namiesto odhaľovania chýb hľadal cestu, ako využiť skrytý potenciál podniku v skupine Agrofert (je majiteľom aj vydavateľstva Ecopress, ktoré vydáva HN, pozn. red.), tak zožal úspech.

Doterajší prístup k internému auditu dnes v mnohých prípadoch dusí kreativitu a potenciál spoločnosti. „Audítori nás zvyknú kontrolovať a hovoriť, čo je dobre a čo zle,“ povedal partner spoločnosti Plain Management Michal Kurfirst. Podľa neho by sa mali audítori skôr zamerať na odhaľovanie skrytých možností spoločnosti a pomôcť ich rozvíjať. Práve to má zabezpečiť nový prístup k internému auditu pod označením „verzia 2.0“. V praxi to znamená, že audítori prestanú byť pasívnym výrobcom „správ do šuplíka“ a začnú aktívne spolupracovať na zmenách v spoločnosti, ktoré navrhujú, a ktoré môžu firme pomôcť. „Tu sa otvára aj otázka prevzatia zodpovednosti za svoju prácu,“ dodáva Severa.

 

Majú úspech

Podľa odborníkov však novinka naráža na nezávislosť audítorov. Publikum na konferencii vyčítalo novému prístupu, že keď sa audítor aktívne zapojí do presadzovania zmien v organizácii, bude mať snahu s odstupom času pozitívne hodnotiť zmeny aj v prípade, keď nebudú dobré.

„To už je na hodnotovom rebríčku audítora a jeho profesionalite, aby si zachoval objektivitu,“ kontroval Severa.

Zásady Interného auditu 2.0 už v skupine Agrofert žnú úspechy aj mimo spomínaného Dusla. „Patríme priamo pod výkonného riaditeľa Agrofertu a s ním konzultujeme naše kroky,“ povedal Karel Vabroušek, šéf interného auditu a výkonného kontrolingu v skupine. Za úspech pokladá spustenie nových foriem preverovania výkonu spoločností v holdingu, ktoré odhalili napríklad nedostatky v hospodárení nemeckých pekární Lieken, ktoré patria do skupiny Agrofert. A to napriek tomu, že spoločnosť vďaka zmenám na trhu dosiahla rast. „Nie každý manažér si nový systém už osvojil. Ale sú tu aj takí, ktorí už naše služby vedia využívať,“ hovorí. Podľa vlastných slov sa mu už stáva, že si ho niektorý z manažérov zavolá. „Jednoducho zdvihne telefón a zavolá mi, či by sme k nim mohli prísť a pomôcť,“ dodáva.

Hlavne komunikovať

Kvalitný audit si však vyžaduje kvalitných a vzdelaných ľudí. „Máme problém nájsť takých ľudí. Problém je napríklad aj s finančnými riaditeľmi, ktorí dokážu zabezpečiť čo najlepšie ochranu majetku majiteľa spoločnosti,“ poukázal na úskalia na Slovensku Oldřich Kovář, riaditeľ interného auditu skupina Kronospan.

Na snahu prichádzať s novými verziami auditu sa s úsmevom pozerá šéf interného auditu RWE Česká republika Ivo Středa. Podľa neho je základom kvalitná komunikácia s manažérmi a potom dobre funguje aj tradičný audit. „Musia spolu intenzívne komunikovať, pýtať sa manažéra, aké má ciele v najbližších rokoch. Ak sa totiž interný audit zameria na nepodstatné veci, nedá sa s tým už veľa robiť,“ povedal. Podľa neho môžu mať audítori veľkú pridanú hodnotu vo firme pri komunikácii. „Pamätám sa, ako sme v 90. rokoch dali dokopy tím audítorov z technických a ekonomických úsekov. Odborníci z týchto úsekov mali za normálnych okolností problém rozprávať sa o ťažkostiach. V samotnom tíme však vedeli nájsť spoločnú reč,“ spomína.

01 - Modified: 2005-07-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Centro zatiaľ stojí na vratkých nohách
01 - Modified: 2024-04-15 13:09:57 - Feat.: - Title: Audit zistil v prípade dotácie pre firmu Vlčana päť nedostatkov, tvrdí Taraba 02 - Modified: 2023-12-17 17:37:30 - Feat.: - Title: Španielska katolícka cirkev pozná výsledky auditu o sexuálnom zneužívaní detí 03 - Modified: 2023-11-01 08:42:35 - Feat.: - Title: Slovenský vodohospodársky podnik by mal prejsť hĺbkovým auditom 04 - Modified: 2023-10-26 06:40:34 - Feat.: - Title: Audity v Slovenskej lekárskej komore odhalili aj možné porušenia zákonov, tá ich však spochybňuje 05 - Modified: 2023-10-24 09:06:26 - Feat.: - Title: Pôdohospodárska platobná agentúra ušetrila viac ako 19 miliónov eur, uplatňuje korekciu od Eurokomisie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 11:52