StoryEditor

Súkromník dostal Nováky do zisku

07.08.2013, 00:00
Zbrojárstvo. Vojenské opravovne prijali 20 zamestnancov. Naviac sa dostali z červených čísel.

Čo štát roky nedokázal, súkromník dosiahol za šesť mesiacov. Večne stratový štátny podnik VOP Nováky je po pol roku fungovania pod kontrolou súkromného nájomcu MSM Martin v zisku. „Za obdobie január – jún spoločnosť vykazuje zisk vo výške 366-tisíc eur. V civilnom segmente došlo k zvýšeniu obratu o sto percent v porovnaní so stavom v roku 2012,“ hovorí riaditeľ MSM Martin Marián Goga. Novácke opravárne, ktorým hrozil krach a prepúšťanie, dokonca v prvom polroku prijali dvadsať zamestnancov. Vďačia za to technologickej novinke, ale aj zákazkám mimo armády.

Technologická novinka
Hlavným ťahúňom výroby, ktorý zaistil zamestnanosť, zákazky aj nárast firmy, je vojenský vynález z dielne MSM Martin. Ide o mobilnú linku, slúžiacu na zneškodňovanie munície. O novinku je pritom veľký záujem, a to aj v okolitých štátoch.

Doteraz zaužívaný prevoz munície do armádnych fabrík bol totiž veľmi nebezpečný a neekologický. Likvidácia tak zaostáva a na skladoch sa hromadí strelivo „po záruke“, ktoré čaká na zneškodnenie povinné zo zákona. Zaujímavosťou je, že novina vznikla ako pozostatok štátneho vývoja. Pod hlavičkou projektu Daniel sa vyvíjalo zariadenie, ktoré bude možné voziť do skladov munícií, kde sa budú výbušniny zneškodňovať.

Mobilnej linke však vdýchol život až súkromný MSM. Firma využíva navyše aj to, že je dcérou jedného z najväčších zbrojárskych hráčov v Európe – Excalibur Army. O odbyt tak majú postarané. MSM Martin tak spravil podľa odborníkov zameraním sa na likvidáciu munície veľmi dobrý krok. „Keď sa zneškodňovanie munície spojí s automotive výrobou, VOP Nováky by mali mať záruku dostatku zákaziek minimálne na desať rokov,“ dodáva prezident Združenia obranného priemyslu Ľudovít Černák.

Nielen zbrane
Štát zveril VOP Nováky do rúk súkromnej firme, lebo podnik vyrábal rok čo rok stratu. Situácia dospela do štádia, že opravovniam hrozil krach a prepúšťanie. Nový nájomca sa pustil do rozšírenia vyrábaného sortimentu a priniesol nové, civilné zákazky. „Predmetom civilnej výroby je povrchová úprava dielov od pieskovania až po nános adhezív, výroba polyuretánových výliskov vrátane návrhu a konštrukcie foriem a špeciálnych zariadení,“ opisuje nový riaditeľ VOP Nováky Goga novinky v podniku. Produkcia autodielov sa vo fabrike ešte len rozbieha, ale vyzerá nádejne. Mená automobiliek, s ktorými spolupracujú, však nové vedenie neprezradilo.

Do nájmu aj ďalšie štátne opravovne
V zisku je firma aj napriek niekoľkomiliónovým investíciám a dvadsaťtisícovému mesačnému nájmu, ktorý odvádza štátu. Pomohlo tiež preskupenie pracovných pozícií, kde sa zredukovali manažérske miesta a pribudlo tých výrobných. Vedenie podniku dokonca plánuje ďalšie nábory. Na jednej strane jasné pozitíva, na strane druhej riziko. Vojenský podnik v súkromných rukách totiž stráca úlohu, pre ktorú bol založený – primárne uspokojovanie potrieb slovenskej armády. Ministerstvo navyše plánuje nájomcami zachrániť aj vojenské a letecké opravovne v Trenčíne. „Platí, že partnerstvo LOT Trenčín so strategickým investorom považuje ministerstvo za najlepší variant rozvoja uvedenej spoločnosti v budúcnosti,“ potvrdzuje zámery hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková. Vláda už schválila aj súťaž na nájomcu vojenských opravovní v Trenčíne. Zo štátneho DMD Holdingu s desiatkami firiem tak pod štátnou kontrolou neostane takmer žiadny subjekt.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 08:01