StoryEditor

Štát by mal lákať dlhodobé projekty

19.08.2013, 00:00

V čom je najväčšie riziko výstavby priemyselných parkov?
V priemyselných parkoch typu greenfield, teda na zelenej lúke, sú budovy účelovo konštruované na zväčša krátkodobý zisk a prevádzku a pri ich povoľovaní by sa mala vždy preverovať aj skutočnosť, do akej miery sú adaptabilné na novú funkciu a čo sa stane s územím po ukončení prevádzky. Z tohto hľadiska je dlhodobé budovanie priemyselných parkov nanajvýš sporné, lebo ak sa park postaví na konkrétny krátkodobý účel pre konkrétne firmy a tie sa časom rozhodnú pre iné, výhodnejšie lokality, zostáva územie a jeho využitie s veľkým otáznikom.

Je teda stavanie na zelenej lúke chybou?
Pomerne nízky počet brownfields parkov, teda parkov vybudovaných v starších priemyselných areáloch, je strategická chyba, lebo u nás existuje veľké množstvo nevyužitých budov po bývalých podnikoch, postavených z kvalitných stavebných materiálov so strategickou polohou v rámci daného sídla, s možným využitím napríklad stropných žeriavov v halách s vysokou nosnosťou.

Pre ktoré regióny sú priemyselné parky najprínosnejšie?
Nedá sa jednoznačne povedať, či je budovanie priemyselných parkov nevýhodné, alebo naopak, prínosné. Vždy to závisí od konkrétneho projektu, súčinnosti so samosprávou, ako sú vyrovnané majetkové záležitosti. Tam, kde je šikovný manažment mesta či obce, ale aj samotného projektu a má jasne premyslený zámer profilovať priemyselný park svojím zameraním na konkrétne odvetvie blízke danému regiónu, to môže byť prínosom.

Čo by mal štát pri výstavbe priemyselných parkov zmeniť?
Mechanizmus výstavby priemyselných parkov by mal byť zásadne inovovaný, čo v praxi znamená, že kým sa začne plánovať ich výstavba, najprv strategicky a neskôr aj veľmi detailne treba rokovať s perspektívnymi investormi, ktorí v nich budú pôsobiť a ktorí tam aj dlhší čas zotrvajú.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 20:59