StoryEditor

Leto hlási pád prvej cestovky

09.07.2014, 00:00

„S priateľkou sme už mali zbalené kufre, tešili sme sa na dovolenku pri mori. Úplne nás to zaskočilo. Som z toho sklamaný a nahnevaný.“ Takto pre HN reagoval na včerajší krach popradskej cestovky Darne jej klient Roman Brutovský. Je to jeden z desiatok Slovákov, ktorí dnes mali s Darne odletieť na desaťdňový zájazd do Bulharska. Namiesto toho zostanú doma.

Situácia sa skomplikovala aj 55 klientom Darne, ktorí zostali v Bulharsku. Dovolenka sa im končí práve dnes. Namiesto lietadla pôjdu teraz domov zdĺhavo autobusom. Klientom pritom náhradu škody preplatí poisťovňa.

Podľa zistení HN sa cestovke nepodarilo predať dostatok zájazdov na letnú sezónu. Nedokázali tak zaplniť kapacitu lietadla ani objednané lôžkodni v bulharských ubytovacích zariadeniach.

Majitelia kancelárie sa teraz pred nespokojnými klientmi skrývajú. „Nedarí sa nám s nimi vôbec spojiť,“ hovorí pre HN Adam R., ktorého rodičia mali dnes odletieť do Bulharska.

O návrat 55 klientov, ktorí zostali v Bulharsku, sa teraz postará poisťovňa. Skrachovaná cestovka mala totiž uzatvorenú zmluvu proti úpadku na 82-tisíc eur s Allianz – Slovenskou poisťovňou. „Naša asistenčná služba zariadila dopravu autobusom na stredu,“ potvrdil Artur Šturmankin, hovorca poisťovne.

Zatvorená kancelária

Dnes sú dvere tejto cestovnej kancelárie v Poprade zamknuté. S majiteľkou Darne Máriou Demečkovou sa nám skontaktovať nepodarilo. Vypnuté sú aj telefóny cestovky. Na dverách jedinej pobočky, rovnako ako na internetovej stránke CK Darne, visí vysvetlenie. „Oznamujeme Vám, že DARNE cestovná kancelária s. r. o. sa dostala do úpadku a ďalej nie je schopná vykonávať svoju činnosť.“ Z oznamu na dverách sa sklamaní dovolenkári dozvedia aj to, že proti úpadku má cestovka uzatvorené poistenie zájazdu.

Problémy cestovky môže naznačovať aj súťaž na sociálnej sieti, v ktorej Darne sľubovala ultra last minute zájazdy za príliš nízke ceny. „Máme pre vás super výhodnú ponuku na zájazdy do Bulharska. Ak si zakúpite dovolenku do 27. júna. máte šancu, že nakoniec pocestujete zdarma,“ lákala popradská cestovka na Facebooku.

Časť klientov odcestuje

V Bulharsku ponúkala 10-dňové pobyty v letoviskách ako Primorsko či Slnečné pobrežie od 99 eur až po 799 eur v luxusných hoteloch all inclusive. Napriek pádu cestovky Darne časť klientov na dovolenku predsa len odcestuje. Sú to tí, čo si zakúpili zájazd cez cestovnú agentúru Invia, ktorá s Darne spolupracovala. „Naši klienti, ktorí mali zakúpené zájazdy od Darne, neprídu kvôli krachu o svoje pobyty. Budú môcť odísť na svoje dovolenky v plánovanom termíne,“ potvrdil Ivan Šidla, marketingový manažér Invia. sk.

Ich pobyty totiž chráni poistka, vďaka ktorej dostanú od Invie poukaz na nákup novej dovolenky v cenovej hodnote pôvodného zájazdu. Invia týmto bezplatným poistením reagovala na každoročne sa opakujúcu situáciu, kedy turisti príchádzajú o svoje dovolenky.

Práve poisťovne varujú ľudí, aby si pri výbere cestovnej kancelárie dávali pozor. „Vyzývame všetkých ľudí, aby ešte pred zakúpením zájazdu žiadali cestovku o doklad poistenia proti insolventnosti alebo úpadku,“ hovorí Artur Šturmankin.

01 - Modified: 2006-07-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Sony ťaží z plochých obrazoviek Bravia
01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 03 - Modified: 2024-04-03 15:55:21 - Feat.: - Title: Výbor žiada pravidelnú správu o vyšetrovaní kauzy Rozuzlenie. Šutaj Eštok hovorí o ovplyvňovaní volieb 04 - Modified: 2024-03-20 11:31:29 - Feat.: - Title: Trumpov zásadný predvolebný problém. Nemá ako zaplatiť obriu pokutu 05 - Modified: 2024-03-15 23:11:54 - Feat.: - Title: Tím obžaloby v Trumpovej kauze v Georgii opustil právnik, ktorý mal vzťah s vrchnou prokurátorkou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 11:15