StoryEditor

Štát zaplatí firmám ľudí najmä na východe

13.09.2013, 00:00
Získali nové zákazky, mali viac práce a potrebovali prijať nových zamestnancov.

Stavebná firma DAK profi bola jednou z tisícov spoločností, ktorá sa zapojila do projektu zamestnávania mladých od ministerstva práce. Dostala dotáciu pre dvanásť nových ľudí, na ktorých tak za rok ušetrí viac ako 60-tisíc eur. „Finančne to pomohlo a mladých ľudí potrebujeme a uprednostňujeme,“ hovorí zástupca firmy DAK profi Vladimír Milčo. A stavbári z Humenného uvažujú o tom, že takto prijmú ďalších mladých zamestnancov. Ministerstvo totiž spustilo druhú vlnu projektu, na ktorý vyčlenilo ďalších jedenásť miliónov eur. A najviac sa ušlo práve firmám z východu, ktoré môžu využiť až polovicu zo spomínanej sumy.

Milióny na východ
Na východ krajiny je tak pre podporu zamestnávania mladých pripravených 4,7 milióna eur. Najviac peňazí, takmer deväťstotisíc, mieri do okresu Prešov. Za ním nasledujú Košice a Bardejov.

Na porovnanie, napríklad Trnava dostala necelých 90-tisíc. Aby si štát zaistil záujem firiem, nastavil v pokračujúcom projekte pre ne výhodnejšie podmienky. Kým doteraz mohol totiž podnik prijať mladého, ktorý bol na úrade práce evidovaný minimálne tri mesiace, po novom to už bude len mesiac. „Priblížime sa tak ku krajinám Západu, ktoré nemajú čakacie lehoty,“ tvrdí šéf personálnej agentúry Proact People Peter Paška.

Výhodnejšie podmienky
V praxi tak spoločnosti budú môcť zamestnať čerstvých absolventov, teda tých, ktorí len nedávno skončili školu, a zaučiť ich podľa vlastných predstáv. Čo je pre ne finančne výhodnejšie, ako keď prijmú mladého, ktorý rok nepracoval. Taký zamestnanec sa totiž ťažšie prispôsobuje pracovnému tempu. Okrem výhodnejších kritérií však podľa odborníkov od projektu nič prekvapivé nečakajme. Zapájať sa totiž podľa Sirotu naďalej budú najmä malé obchodne orientované firmy. To, či bol projekt skutočne úspešný, budeme môcť podľa prognostika Slovenskej akadémie vied Vladimíra Baláža povedať však najskôr o rok. Vtedy totiž uplynie povinná doba, keby firma musí pracovné miesto udržať, inak vracia eurofondy.

Záujem o mladých bude
Rezort práce si od projektu sľubuje, že zníži našu rekordne vysokú nezamestnanosť mladých. A na základe toho rozdeľovali aj peniaze. Čiže napríklad podľa miery nezamestnanosti v regióne, počtu mladých bez práce či záujmu firiem prijímať ďalších ľudí – povedal hovorca Ústredia práce Peter Zeman.

Prešov či Košice, ktoré dostali najviac, sú pritom okresy, kde firmy doteraz zamestnali najviac mladých. Prijať ďalších by pre nich nemal byť problém – tvrdia odborníci. Podľa regionálneho riaditeľa personálnej agentúry Manpower Martina Miklánka tu totiž sídli mnoho priemyselných firiem. Ako ďalej dodáva predseda predstavenstva personálnej agentúry McRoy Group Luboš Sirota, ide o hladovú dolinu. To znamená, že záujem o dotovanú prácu je tu v rámci Slovenska najvyšší.

„Záujem o poskytnutie finančného príspevku na podporu vytvárania pracovných miest stále pretrváva,“ potvrdzuje hovorkyňa úradu práce v Prešove Štefánia Kacianová.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
22. september 2024 06:43