StoryEditor

Malatinský zarobil. Od Kažimíra dostane najviac

16.08.2013, 00:00

Štátny rozpočet na nasledujúci rok má svojho víťaza. Kým niektoré rezorty musia počítať v roku 2014 s menším balíkom financií, minister hospodárstva Tomáš Malatinský (nominant Smer-SD) môže byť spokojný. Jeho rezort si totiž polepší najviac zo všetkých ministerstiev. Hlavným dôvodom nárastu výdavkov o vyše 37 percent sú európske fondy.

„Ide predovšetkým o rast zdrojov EÚ a spolufinancovania o 50 percent z titulu odhadov na roky 2014 až 2016,“ vysvetľuje hovorca rezortu hospodárstva Stanislav Jurikovič. Na oko ešte viac dostal rezort vnútra – ministrovi Kaliňákovi však pribudli úlohy, a tým pádom aj peniaze.

Ťahajú to eurofondy
Hoci je návrh rozpočtu predbežný, ministerstvo hospodárstva má už v oblastiach, kam chce peniaze investovať, jasno. „Pôjde o projekty v oblasti energetiky, inovácií a cestovného ruchu so zameraním na podporu zamestnávania mladých,“ dodáva Jurikovič. Podľa Rastislava Machunku z Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení je uvažovanie rezortu o tom, ako prostriedky z eurofondov využije, správne. V praxi to môže však znamenať problém. Akouvádza Machunka, nesmieme zabúdať na riziko narušenia konkurencieschopnosti. Mnohé firmy sa k veľkým megalomanským projektom a peniazom z eurofondov nedostanú. Takto podľa neho potom vzniká nerovnosť medzi podnikateľmi. Róbert Kičina z Podnikateľskej aliancie Slovenska zdôrazňuje, že v súčasnosti nie je potrebná podpora sektorov alebo špeciálnych programov. Vláda by sa mala totiž sústrediť na pomoc všetkým podnikateľom, nie len vybranej skupine. Len tak budú podľa neho schopní z vlastnej iniciatívy podporiť celkový rast ekonomiky.

O rast hospodárstva by sa chceli pokúsiť všetky rezorty, ale nie každý dostal pridané. Viacerým ministerstvám sa preto deľba financií nepozdáva. „Budeme sa snažiť získať viac peňazí, a to najmä pre priority, ako je protipovodňová ochrana,“ odkazuje rezort životného prostredia.

Priestor na úspory
V žiadnom prípade nemôžeme zabúdať ani na škrty. Avizované znižovanie platov a zefektívnenie výberu daní sú podľa analytikov stále problematickým predpokladom. Ako hovorí Tomáš Púchly z Nadácie F. A. Hayeka, vhodným postupom, ako ďalej ušetriť, je možnosť vlády vzdať sa celých častí agend. To by v praxi znamenalo aj zrušenie nepotrebných organizácií. Okrem iného je dôležité zamerať sa aj na odstránenie bariér podnikania. Kičina upozorňuje najmä na vymožiteľnosť práva, boj proti korupcii alebo administratívne zaťaženie. Celkovo by konsolidácia mohla ekonomike pomôcť. Na druhej strane analytik z Next Finance Jiří Cihlář si však myslí, že podnikatelia budú stále pociťovať zvýšenie daní, ku ktorému došlo v tomto roku. Preto sa podľa jeho slov podnikateľské prostredie nezlepší a zadlženie Slovenska bude narastať. 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 19:47