StoryEditor

Na Slovensku bude veľký výcvik NATO. Iba pár kilometrov od Ukrajiny

18.02.2015, 23:00
Už o pár týždňov budú na Slovensku cvičiť americkí vojaci. Manévre sa budú konať aj pár kilometrov od hraníc s Ukrajinou.

Slovensko zažije veľké vojenské manévre. Už o pár týždňov k nám prídu stovky zahraničných vojakov. Absolvujú tu tri desiatky cvičení. Na prelome februára a marca budú vojaci zo Spojených štátov a ďalších krajín cvičiť v Kamenici nad Cirochou, len pár kilometrov od našich hraníc s Ukrajinou, ktorou už takmer rok zmieta ozbrojený konflikt. Prítomnosť vojakov na území Slovenska včera odklepla vláda.

Demonštrácia sily NATO

Podľa expertov môže načasovanie manévrov aj miesto ich konania súvisieť práve so stupňujúcim sa napätím na východe Ukrajiny. „Je zrejmé, že cvičenie je reakciou NATO na ukrajinský konflikt. Je to akási demonštrácia sily a odhodlanosti Severoatlantickej aliancie. Podobné cvičenia napríklad v Pobaltí vnímajú Rusi negatívne už dlhší čas,“ povedal pre HN český bezpečnostný expert Andor Šándor.


Čítajte viac: 

Kľúčové mesto na Ukrajine padlo

Strata Debaľceve je prehra Ukrajiny


Plánované cvičenia nemajú podľa rezortu obrany žiadnu súvislosť so situáciou na Ukrajine. „Ministerstvo obrany pravidelne predkladá vláde návrh účasti našich vojakov na zahraničných cvičeniach, ako aj návrh účasti zahraničných vojakov na cvičeniach na území Slovenska. O všetkých cvičeniach bude verejnosť aj médiá včas informované,“ uviedla pre HN hovorkyňa rezortu Martina Balleková.

Stovky Američanov u nás

Podľa schváleného návrhu bude od 24. februára do 15. marca cvičiť v Žiline, Kamenici nad Cirochou a v stredisku Lešť do 110 vojakov zo špeciálnych amerických jednotiek. Až päť stoviek vojakov USA príde na Slovensko v marci. So sebou si privezú aj techniku s výzbrojou. „Takéto množstvo amerických vojakov u nás zrejme ešte necvičilo,“ pripomenul pre HN bezpečnostný analytik Milan Žitný. Podľa neho však samotná vláda musí potvrdiť, čo je cieľom takýchto manévrov a či majú súvislosť s Ukrajinou.

Okrem Američanov budú u nás cvičiť aj vojaci z Česka, Poľska, Maďarska či Rakúska.

Pripravenosť na vojnu však trénujú aj Rusi. Včera začali ich bojové lietadlá veľké manévre nad Ladožským jazerom, len pár kilometrov od fínskych hraníc.

01 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 03 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto 05 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 04:02