StoryEditor

Získali si Rusov. Teraz idú do Číny a Indie

29.07.2013, 00:00
Priemysel. Prešovská spoločnosť Regada začína dodávať súčiastky pre jadrové elektrárne.

Pri jadrovej energetike sú u nás Rusi známi skôr ako vývojári a dodávatelia technológií. Prešovská firma Regada sa rozhodla čiastočne to otočiť. Elektrické servopohony začala vyrábať aj pre nukleárne odvetvie.

Do krajiny draka
„Trúfli sme si na tento náročný segment, keď sme dva roky vyvíjali a certifikovali produkty. Rusov sme zaujali, dnes náš závod opúšťajú prvé dodávky,“ hovorí konateľ Regady Peter Šiovič. Úspešný krok chce teraz využiť na prienik do Číny. „Tá má veľký počet elektrární s ruskými technológiami, ktoré potrebujú pravidelné opravy a výmeny servopohonov. Servis im navyše robia Rusi,“ vysvetľuje. V krajine draka však vidia priestor vo všetkých odvetviach. „Krajina sa rozvíja a vidíme tam pre nás miesto.

To isté platí pre Indiu, kde už máme dvoch zástupcov a ideme na prvé výstavy,“ dodáva. Takmer každé potrubie, či ním už tečie ropa, voda, para, pivo alebo mlieko, potrebuje ventily. Tie sa dajú zatvárať ručne. „Alebo druhá možnosť je servopohonom, čo robíme,“ vysvetľuje podstatu produktu. Servopohony umožňujú obsluhu ventilov aj na diaľku či automatickú reguláciu na základe daných kritérií.

Aj nový segment
Ďalším segmentom, kde Prešovčania posilňujú vývoj, je petrochemický priemysel. „Znova sa sústreďujeme na Rusko. Vyvinuli sme pohony, ktoré vzdorujú mrazom do mínus 60 stupňov a zároveň majú dobré parametre pre nebezpečenstvo výbuchov,“ spresňuje. Rusko je so 42-percentným podielom už teraz pre Regadu trhom číslo jeden. „Pomohli aj také veci, ako znalosť ruštiny, partneri to veľmi oceňujú. Môžeme povedať, že v krajine sme už značkou,“ dodal. Najviac sa zatiaľ presadili v dodávkach pre ruské kotolne.

Rast desať percent
Stratégiou Regady a receptom na krízu je kombinácia troch vecí. „Vlastným vývojom sa technologicky vyrovnať nemeckým firmám, ktoré v brandži považujú za ukazovateľ kvality a zároveň ponúknuť lepšiu cenu a rýchlosť dodávky,“ vysvetlil. Na skrátenie časov výroby investovali tri milióny eur do nových strojov. Plánovanou investíciou je pol milióna eur do vývoja nového servopohonu typu RM4. „Vývoj je úplná priorita, na ňom stojí celý náš biznis,“ spresnil. Zo 150 zamestnancov sa mu vo firme venuje sedem inžinierov. Vlani Regada dosiahla tržby okolo siedmich miliónov eur, keď predala 16-tisíc servopohonov. „Expanziou na nové trhy Číny a Indie, ako aj ďalšie, chceme dosiahnuť ročný rast tržieb 10 až 12 percent,“ hovorí o plánoch. Regada začala vyrábať v roku 2000. „Firmu sme založili so štyrmi kolegami z niekdajších Závodov podnikovej automatizácie. Tie sa chceli venovať prioritne elektromerom, no my sme videli veľké príležitosti v servopohonoch,“ dodal. Inštinkt sa ukázal správny. Kým Regada ohlasuje vstup na nové trhy, ZPA už nevyrábajú.

Podľa analytikov práve Prešov ťaží zo strojárskej tradície. V meste sú úspešné aj firmy Spinea či TomarkAero. Napriek tomu odvetviu chýbajú mladí ľudia. „V súčasnosti klesá popularita strojárskych odvetí, väčšina v tomto odbore vzdelanej spoločnosti je v strednom a staršom veku. Pomohla by teda osveta,“ uzatvára generálny sekretár Zväzu strojárskeho priemyslu SR Jozef Hübel.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 09:15