StoryEditor

Obchodné centrá prídu o kaviarne

22.07.2013, 00:00
Tí podnikatelia, ktorí zákon dodržiavajú, naň doplácajú, a tí, ktorí ho porušujú, profitujú.

Aj takto vidia zákon, ktorý od júla obmedzil fajčenie v obchodných centrách, niektorí majitelia kaviarní. „Časť nájomcov si zákon vyložila po svojom. Myslia si, že keď majú prevádzku ohraničenú z troch strán, zákazníci u nich fajčiť môžu. Kým mne padli tržby o 40 percent, oni majú stále plno,“ povedal čitateľ Tomáš pre HN, ktorý vlastní v Žilinskom kraji kaviareň v obchodnom stredisku.

Ide o problém, ktorý neťaží len jedného podnikateľa. Ako potvrdil Ján Solík zo Združenia mladých podnikateľov Slovenska, za posledný týždeň ho s témou novej legislatívy a jej nedodržiavaniu oslovilo viacero podnikateľov. „Všetci sú mimo Bratislavy,“ doplnil Solík.

Tržby klesli o desiatky percent
Podľa žilinského podnikateľa je základný problém v tom, že štát nekontroluje plnenie zákona. Úrad verejného zdravotníctva SR na jeho dopyty reagoval odpoveďou, že nová legislatíva je platná len dva týždne a nemali o tom ešte poradu. „Teraz riešime kúpaliská,“ odpovedal úrad. Martina Merková z mediálneho odboru Úradu verejného zdravotníctva SR tvrdí, že kontroly odštartovali od 15. júla. „Momentálne prebiehajúce kontroly sú zamerané na vysvetľovanie zmien v prijatej novele zákona o ochrane nefajčiarov. Následne sa budú vykonávať opätovné kontroly v prevádzkach obchodných centier,“ vraví Merková. V prípade, že majiteľ kaviarne nebude zákon dodržiavať, môže dostať pokutu od 500 do 15 000 eur.

Budú odchádzať
Vo výške minimálnej pokuty vidí náš informátor problém. „Stále sa to oplatí.“ Prípadnú 500-eurovú pokutu pokryjú podľa neho vďaka tržbám od nefajčiarov za pár dní: „Preto, ak má byť zabezpečené jeho dodržiavanie, budú musieť zodpovední rýchlo siahnuť na pokuty 3-tisíc eur a vyššie.“ Ako sám hovorí, v prípade, že sa situácia so slabými tržbami nezlepší a konkurencia mu bude „kradnúť“ klientelu i naďalej, zváži odchod z centra.

A nebude sám. Podľa Alberta Nového, manažéra Obchodno-zábavného centra MAX, ktorý má prevádzky v Nitre, Poprade či Trenčíne, tento zákon zníži počet kaviarní v strediskách. „Náš odhad je medzi 30 až 40 percentami,“ spresňuje.

Podľa senior property manažéra poradenskej firmy CBRE Petra Lukačoviča v kaviarňach citeľne ubudlo zákazníkov, no zatiaľ si netrúfol odhadnúť, ako sa situácia vyvinie. Ako istý sa podľa neho zatiaľ javí iba fakt, že účinnosť zákona nastala vo veľmi nešťastnom okamihu: „A to v období, keď má väčšina kaviarní otvorené letné terasy. Tie poskytujú jednoznačné a jednoduché riešenie pre fajčiarov, nefajčiari sa zas do shoppingu nepohrnú len preto, že sa v nich prestalo fajčiť. Je možné očakávať, že situácia sa bude ešte kryštalizovať na jeseň, keď sa tieto terasy uzatvoria.“

01 - Modified: 2004-11-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Archív 02 - Modified: 2004-11-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: experiment
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 19:20