StoryEditor

Mal vyrábať tanky. Dnes vedie poisťovňu

09.05.2013, 00:00

Keď študoval na martinskej priemyslovke, všetci čakali, že sa stane zbrojárom. "V Martine boli Závody ťažkého strojárstva. Vyrábali sa tam tanky, belazy či traktory. Bola to doba, v ktorej mal človek budúcnosť často nalinkovanú, a už na strednej škole vedel, do ktorej fabriky nastúpi do práce. Očakávalo sa to aj odo mňa," spomína Richard Strapko, generálny riaditeľ Aegon Slovensko. Po štúdiu na Strojníckej fakulte ho zhoda náhod dostala k poisťovníctvu, kde sa postupne vypracoval do vedúcich pozícií.

Odhovárali ho, vytrval
Po tom, čo získal prvé pracovné skúsenosti v Nemecku, sa vrátil na Slovensko. "Mal som na výber. Buď ísť do Volkswagenu, alebo do Nationale Nederlanden. Zvolil som si financie a neľutujem," pokračuje Strapko. "Okolie mi to vyčítalo. Podľa nich som zbytočne študoval odbornú školu, poisťovníctvo nemalo dobrý imidž. Vytrval som," hovorí o ťažkých začiatkoch. V poisťovni, ktorá sa medzičasom premenovala na ING, sa mu za jeho vernosť odmenili. Po troch rokoch dosiahol manažérsku pozíciu, v ktorej riadil 400 obchodníkov. "Ľudí môžete viesť dvoma spôsobmi: autokraticky alebo ich vnímať ako partnerov a správať sa k nim rovnocenne. Preferujem partnerstvo a vzájomnú dôveru. Keď sa stanete manažérom, nesmiete zabudnúť, odkiaľ ste prišli. Tu robí mnoho manažérov chybu," hodnotí kľúč k svojmu úspechu. Ťažil práve z toho, že firmu poznal od jej najnižších priečok. Ako hovorí, prvá práca v poisťovni ho mnohému naučila, a práve preto bol odchod ťažký. Hoci váhal, prijal ponuku poisťovne Allianz, kde mal na starosti distribučné siete najskôr s tisíc, neskôr so štyritisíc obchodníkmi. Aj tento krok sa ukázal ako správny. Získal skúsenosti zo všetkých oblastí poistenia a distribučným sieťam sa darilo.

Zaslúžený oddych
Prišiel však čas na reset. Mal za sebou už desať rokov v poisťovníctve a mnoho úspechov. Rozhodol sa však cestovať. "Odišiel som na pol roka do Južnej Ameriky. Takéto cesty vám pomáhajú spoznať samého seba a objaviť pravé hodnoty." Po pol roku sa vrátil na Slovensko, no nepokračoval v rezorte finančníctva, ale na rok sa ujal funkcie výkonného riaditeľa v spoločnosti Bepon. V roku 2011 ako člen top manažmentu zdravotnej poisťovne Dôvera prevzal zodpovednosť za riadenie úseku predaja zdravotného poistenia. Tu nastal výrazný posun v jeho chápaní klienta. Uvedomil si, čo znamená v komerčnom biznise nielen získať klienta, ale si ho aj udržať. "Zdravotné poistenie je hlavne o servise pre klientov. Klient je pritom často rukojemníkom zle nastaveného systému zdravotníctva. Všetky poisťovne servis garantujú, no máloktorá myslí naozaj na ľudí. Bežný občan nie je informovaný, čo od poisťovne dostáva a za aké služby platí," myslí si Strapko. V Dôvere preto podporoval projekt spustenia novej internetovej pobočky, v ktorej mali klienti nielen prehľad o svojich platbách, ale hlavne o službách, na ktoré majú zo zákona nárok.

Nová výzva
Ešte počas pôsobenia v Dôvere dostal ponuku zmeniť zamestnávateľa, od Aegonu. Prvú ponuku odmietol, lebo ako hovorí, nerád odchádza od práce, ktorú začal. Po nástupe novej vlády, ktorá deklarovala koncepciu zoštátnenia súkromných poisťovní, spolu s vedením Dôvery usúdil, že v tejto situácii nemá význam pokračovať v začatých projektoch. "Keď mi z Aegonu opäť zavolali, už som nebol viazaný rozpracovanými projektmi, a preto som ponuku prijal," hovorí Richard Strapko o míľniku, ktorý ho dostal do súčasnej pozície generálneho riaditeľa poisťovne Aegon Slovensko. Dôchodková správcovská spoločnosť, poistenie majetku, ale predovšetkým životné poistenie sú jeho novými výzvami. Hoci sa dostal hneď do čela firemnej hierarchie, nechce prísť ako veľká voda. "Aegon sa v čase príchodu na Slovensko zapísal ako dobrá holandská značka. To, že si dobrú povesť udržal doteraz, je zásluhou ľudí, ktorí tu pracujú. Nemám v úmysle robiť personálne výmeny. Mojou zásadou je byť mäkký k ľuďom, tvrdý k problémom. Chcem, aby o tom, že sme dobrá značka, vedelo viac ľudí," načrtol Strapko prvé kroky svojej stratégie.

01 - Modified: 2004-11-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: O EuroTeli sa ešte nerozhodlo
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 11:02