StoryEditor

Kiska pre HN: Strane Smer budem zdravou protiváhou

31.03.2014, 10:00
Rozhovor. Úspešný kandidát na post hlavy štátu Andrej Kiska exkluzívne pre HN:

Aká bude prvá vec, ktorú urobíte ako prezident?

Po tom, čo budem vymenovaný, sa chcem spoznať s každým človekom, ktorý je v prezidentskom úrade. Ubezpečím všetkých o tom, že chcem plynulo pokračovať v práci.

Opozícia už vyzvala Ivana Gašparoviča, aby ako prezident neprijímal zásadné rozhodnutia. Reč je o podpísaní ústavných zmien o novom znení rodiny, ako aj v oblasti justície, ktoré uberajú právomoci hlave štátu. Po novom by už prezident nemal mať možnosť navrhovať troch zástupcov v Súdnej rade, kompetencia má prejsť na vládu. Vyzvete ho tiež?

S Ivanom Gašparovičom sa chcem čo najskôr stretnúť. Baviť sa s ním plánujem aj o týchto zmenách, no nerád by som svoj názor vyjadroval najskôr cez médiá. Rád by som to s ním prebral osobne.

Veľa vašich voličov s týmito zmenami nesúhlasilo. Budete na neho apelovať, aby ich nepodpisoval?

Prezidentom budem až od 15. júna. Moje sľuby aj dodržím, no opakujem, Ivan Gašparovič je stále prezidentom a má svoje právomoci. Baviť sa s ním chcem najskôr súkromne, nie cez médiá.

V prípade, že Gašparovič zmeny nepodpíše, podpísali by ste ich?

Zatiaľ neviem presne, ako zmeny ústavného zákona dopadnú v druhom čítaní, rád by som si na to počkal a až následne zaujal stanovisko. Ešte je priskoro.

Ak to Gašparovič podpíše, čo budete robiť? Kvôli týmto zmenám stratíte napríklad právomoc vymenovať troch členov Súdnej rady. Vo vašej kampani ste však spomínali, že chcete zlepšiť súdnictvo.

Návrh o odobratí právomocí menovať členov Súdnej rady nepokladám za správny. Slovensko má jasne postavený systém deľby moci, existuje tu systém protiváh a vzájomných bŕzd medzi prezidentom, vládou, parlamentom a súdnou mocou. Tento návrh nepokladám za správny.

Pokiaľ by Štefan Harabin opätovne kandidoval za predsedu Najvyššieho súdu, vymenovali by ste ho do funkcie?

Využil by som všetky formálne a neformálne kroky, ktoré budem ako prezident mať na to, aby som ho nevymenoval.

Kto bude tvoriť váš tím?

Mojou pravou rukou počas posledných rokov bol Tomáš Lehotský (manažér Kiskovej kampane – pozn. HN), ktorý v tíme so mnou určite bude. Vy sa však zrejme pýtate na tím odborníkov, s ktorými budem užšie spolupracovať, tak ten sa tvorí v týchto dňoch. Len čo bude personálne obsadenie známe, dám to vedieť.

Špekuluje sa o Sergejovi Michaličovi, bývalom poradcovi expremiéra Mikuláša Dzurindu. Ten bol s vami aj počas volebnej noci.

Sergej Michalič bol členom môjho volebného tímu v predvolebnej kampani.

Hovorí sa o ňom ako o vašej pravej ruke, respektíve sivej eminencii. Akú pozíciu si pre neho viete predstaviť?

So Sergejom Michaličom som sa ešte nerozprával, preto to nechcem konkretizovať.

Ale uvažujete o ňom?

Zatiaľ som sa s ním na túto tému nerozprával. Ale určite sa obklopím odborníkmi v každej oblasti, no zatiaľ tieto mená nemám. Nebolo by správne, keby som o nich hovoril ešte predtým, ako sa s nimi definitívne dohodnem. Ide však o špičkových a rešpektovaných odborníkov.

Slovenský komentátor Marián Leško sa počas volebnej noci vyjadril, že šéfom kancelárie by mohol byť Ján Mazák, bývalý šéf Ústavného súdu. Počítate s ním?

Ján Mazák mi sľúbil konzultačnú pomoc v oblasti súdnictva, ústavného práva a podobne. Som veľmi rád, že mi túto ponuku dal a určite ju rád využijem. V oblasti medzinárodnej politiky mi prisľúbil účasť v prípravnom tíme Martin Bútora (sociológ a bývalý slovenský veľvyslanec v USA – pozn. HN).

Ivan Gašparovič mal v tíme 101 ľudí. Chcete mať viac či menej?

Zatiaľ nepoznám presnú organizačnú štruktúru tímu Ivana Gašparoviča, viem, že v prezidentskej kancelárii je zamestnaných sto ľudí a viem i to, aký majú ročný rozpočet. S každým sa chcem stretnúť a porozprávať o ich práci. Až následne sa budem rozhodovať, čo bude ďalej.

Dnes sa špekuluje o tom, ako budete spolupracovať s politickými stranami, najmä Smerom-SD. Začínate si tu ujasňovať veci?

Bol som nezávislým, nestraníckym kandidátom a takým chcem ostať aj ako prezident. Zastupovať budem všetkých občanov bez ohľadu na to, ktorú politickú stranu volili. Strane Smer-SD budem zdravou protiváhou, chcem docieliť rovnováhu v našej spoločnosti...

To ste hovorili i počas kampane, no nekonkretizovali ste to. Ako to chcete docieliť?

Úlohou prezidenta nie je vyvolávať rozpory, práve naopak – mal by upokojovať politickú scénu a hľadať zhodu medzi jednotlivými politickými stranami. A takto si predstavujem i svoju pozíciu.

Pýtam sa aj preto, lebo Robert Fico vyhlásil, že keď sa stane prezidentom, jeho úloha sa posilní. Budete mať i vy túto ambíciu?

Kompetencie prezidenta sú dané ústavou a ja ako osoba nie som zástancom posilňovania právomoci prezidenta. Jeho mandát je sám osebe silný už teraz, veď ma zvolilo viac ako 1,3 milióna ľudí. Budem aktívnym prezidentom, chcem byť partnerom vláde i parlamentu pri riešení jednotlivých otázok. Na druhej strane sa chcem opierať o autoritu, chcem sa opierať o to, že do tohto úradu vstupujem kvôli ľuďom. Ak sa prezident postaví za ľudí a ľudia za prezidenta, tak spolu dokážu veľa.

To bol jeden zo sloganov vašej kampane. Ako to chcete dokázať?

Keď sa napríklad bude navrhovať zákon, s ktorým by som ako prezident nesúhlasil, keďže kvôli nemu by mohla stúpnuť nezamestnanosť na Slovensku, určite by som o ňom diskutoval s ministrami. Ak by to nepomohlo, rozprával by som s premiérom, a ak ani to by nezafungovalo, vystúpil by som pred verejnosť a povedal občanom, čo si o zákone myslím.

Počítate s možnosťou, že vám Robert Fico môže komplikovať vykonávanie vašej funkcie?

Ja chcem ľudí spájať a motivovať. Aj preto môj postoj k premiérovi, vládnej strane, ako aj ku všetkým politickým stranám bude rovnaký.

Nebojíte sa napríklad toho, že by na chod vašej kancelárie vláda vyčlenila minimum peňazí? Svojho času to robil Vladimír Mečiar Michalovi Kováčovi. Ten mal problémy ľuďom zaplatiť mzdy a ťažkosti mal aj pri realizovaní zahraničných ciest, na ktoré nemal peniaze.

Takéto obavy nemám.

Ponecháte si právomoc rozhodovať o schvaľovaní medzinárodných zmlúv sám alebo to ponecháte i na vládu?

Aj dnes je posudzovanie medzinárodných zmlúv na vláde, zahraničnú politiku vykonáva v prvom rade vláda, ktorá za ňu i nesie politickú zodpovednosť. Nemám záujem posilňovať právomoci prezidenta a ani robiť veci, ktoré doteraz hlava štátu nevykonávala.

Ste nezávislý prezident. Ako si chcete udržať tento status?

Do tohto úradu som vošiel ako nezávislý kandidát. Celú kampaň som financoval zo svojich peňazí. To, že nestraníckym prezidentom ostanem, je dané mojou minulosťou i osobou.

Pýtam sa preto, že k vám majú blízko lídri pravice, najmä Daniel Lipšic. Počas volebnej noci bol u vás aj Radoslav Procházka, ktorý si ide založiť stranu.

Ako prezident budem myslieť na ľudí, nebudem hájiť záujmy žiadnej politickej strany.

A neprekáža vám, že sa na vás a vašom úspechu priživuje pravica?

To, ako pravica vyhodnocuje môj úspech, je vecou ich komunikácie. Ja ostanem nezávislým a nestraníckym prezidentom.

Aký je záverečný účet vašej kampane?

Zúčtovanie zatiaľ nemám k dispozícií. Hneď, ako bude, predložím ho. V súčasnosti to neviem priblížiť ani len orientačne.

Ste za ďalšie rozširovanie Európskej únie, ako aj eurozóny?

Rozširovanie prinieslo Slovensku rozvoj ekonomiky. Som za to, aby sa únia rozšírila o ďalšie krajiny...

Ale rozširovanie únie by sa malo po vstupe Chorvátska na čas pozastaviť. Podľa vás by mala integrácia napredovať?

Presne tak. Mali by sme byť pripravení rokovať s ďalšími krajinami, rozhodne by sme mali dotiahnuť Srbsko. Pre Slovensko by bolo nesmierne prínosné, keby sa prístupové rokovania začali aj s Ukrajinou.

Zabezpečíte si nejaký služobný byt za peniaze daňových poplatníkov?

Teraz otázku bývania absolútne neriešim. Som dostatočne finančne zabezpečený, aby som touto problematikou nemusel zaťažovať našich daňových poplatníkov.

Prednesiete správu o stave republiky? Kedy?

Pravdaže, čím skôr, keď budem mať dostatočné informácie. Do prezidentského úradu nastúpim až po inaugurácii a určite budem potrebovať dostatočný čas na to, aby som sa so všetkým oboznámil. Následne správu prednesiem.

Budete využívať amnestiu?

Nie, určite nie.

01 - Modified: 2006-03-20 18:57:00 - Feat.: 0 - Title: Železnice SR majú zaplatiť viac ako 674 miliónov Sk spoločnosti Noram
01 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 02 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 03 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 04 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:41