StoryEditor

Stopa údajného podvodu v Brezne smeruje do Česka

21.08.2013, 00:00
V Česku už majú s podvodmi pri štátnej podpore slnečných elektrární svoje skúsenosti.

V roku 2011 oznámili štátu, že v Brezne postavia slnečnú elektráreň. Preto ho požiadali o dotáciu – cez výkupné ceny mali za 15 rokov dostať 21 miliónov eur. Krátko nato štátni kontrolóri zistili, že firmy FV Brezno 1 až 5 elektráreň nie sú schopné postaviť. Pomoc im stopli a konateľov firiem začal vyšetrovať Úrad špeciálnej prokuratúry.

Najnovšie sa zdá, že stopy tohto údajného solárneho podvodu mieria do Česka. „Dozorujúci prokurátor požiadal o právnu pomoc orgány Českej republiky,“ potvrdila hovorkyňa Úradu Andrea Predajňová. S konateľmi firiem sa HN nepodarilo skontaktovať. Jeden z investorov – Miroslav Kacej – bol včera zaneprázdnený.


V Česku už majú s podvodmi pri štátnej podpore slnečných elektrární svoje skúsenosti. Tamojšia polícia už podľa medializovaných informácií chystá prvé zatykače na niektorých ľudí.

Prípad v Brezne pritom nie je jedinou podozrivou stavbou. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví pri kontrole slnečných elektrární našiel viac než 200 porušení zákona pri viac než 1 200 obnoviteľných zdrojoch energie. „Porušenia boli administratívneho, ale aj závažného charakteru,“ povedal hovorca Úradu Miroslav Lupták.

Okrem regulačného úradu a generálnej prokuratúry sa prípadmi zaoberajú aj daniari, polícia a Slovenská obchodná inšpekcia. Otázne je, či štát mohol možným podvodom zabrániť skôr.

Problém už na začiatku 
„Úlohou štátu by malo byť predovšetkým kontrolovanie toho, či firma spĺňa podmienky pre priznanie podpory podľa zákona,“ upozornil analytik energy analytics Michal Hudec. Úrady by pritom mali podľa neho dávať pozor najmä na kontrolu právoplatnosti vydaného kolaudačného rozhodnutia, na základe ktorého firma môže pokračovať vo výstavbe elektrárne. Práve rozhodnutie breznianskeho stavebného úradu bolo podozrivé aj prokuratúre. Tá ho navrhla zrušiť, no brezniansky magistrát to odmietol. Ak by však prokurátor dokázal podvod, mesto by muselo ustúpiť.

Dosah na cenu elektriny 
Biznis so slnečnou elektrinou sa u nás rozbehol najviac v rokoch 2010 a 2011, keď pribudlo najviac elektrární. To sa prejavilo aj na cene energie, keďže výkupné ceny pre výrobcov sa premietajú do konečných faktúr spotrebiteľov. Pred dvomi rokmi preto u nás zdražela elektrina o viac než päť percent. Potom však prišiel rázny zásah vlády, ktorá úplne obmedzila veľké slnečné elektrárne. Teraz štát plánuje podporu malých zdrojov energie na strechách domov. Ich výroba však nebude mať žiadny dosah na konečnú cenu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:39