StoryEditor

Širokého Váhostav smeruje do konkurzu

23.09.2014, 21:06
Autor:
redred
Ešte vlani pritom stavbári získali viaceré štátne zákazky. V konzorciách sa podieľajú na výstavbe diaľnic v hodnote viac ako jednej miliardy eur.

Začiatkom roka padol jeden slovenský stavebný gigant – Doprastav. A teraz podobnému osudu čelí druhá legenda. Stavebná spoločnosť, ktorú vlastní veľkopodnikateľ Juraj Široký, Váhostav, smeruje do konkurzu.

Konkurzné konanie začal Okresný súd Bratislava I. „V právnej veci navrhovateľa – veriteľa: Energy Pro  návrhu na vyhlásenie konkurzu na majetok dlžníka Váhostav – SK, a. s., začína konkurzné konanie voči dlžníkovi,“ napísal vo verdikte bratislavský okresný súd. Informáciu priniesol denník SME.

Viaceré možnosti

Faktom je, že návrh na konkurz od Energy Pro nie je jediný, ktorý na Váhostav prišiel. V lete takýto krok inicioval aj dodávateľ stavebnej techniky Stavebná mechanizácia. Žiadal od Širokého firmy peniaze za techniku, ktorú dodal, no nedostal za ňu zaplatené. „Spoločnosť Váhostav transparentne pokračuje v urovnávaní sporov a v rokovaniach s jednotlivými veriteľmi a súčasne hľadá spôsob, ako ukončiť začaté konkurzné konanie a pokračovať vo svojej činnosti,“ povedal pre HN hovorca spoločnosti Tomáš Halán.

Po začatí konkurzného konania je teraz ďalší postup podľa právnikov jasný. Ako povedal partner advokátskej kancelárie TaylorWessing e/n/w/c Radovan Pala, stavbári by mali obmedziť svoju činnosť len na bežné úkony, ktoré súvisia s ich podnikaním.

Spoločnosť sa okrem toho podľa neho môže rozhodnúť, či sa chce brániť a preukázať svoju platobnú schopnosť, teda si plniť svoje záväzky. „Firma môže napríklad požiadať aj o reštrukturalizáciu. Ďalšou alternatívou je, že zaplatí svoj záväzok,“ povedal Pala.

Meškajúce stavby

Ešte vlani pritom stavbári  získali viaceré štátne zákazky. V konzorciách, kde majú približne tretinu, sa podieľajú na výstavbe diaľnic v hodnote viac ako jednej miliardy eur.

Počas pôsobenia exministra dopravy Jána Figeľa (KDH) zas dostali dve diaľničné stavby, ktoré však meškajú. Diaľnicu D1 neďaleko Levoče mali dokončiť tento rok v lete, no požiadali o predĺženie dostavby o rok, mešká a aj na výstavbe diaľnice D1 pri Martine. Práve na tejto diaľnici má byť firma podľa vlastných vyjadrení stratová.

01 - Modified: 2006-10-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Granty pre stredoškolákov
01 - Modified: 2024-04-15 12:32:25 - Feat.: - Title: Problémový úsek D1 pri Ružomberku sa rozbehol. Na tuneli Čebrať robí denne 500 ľudí, minister Ráž je spokojný 02 - Modified: 2023-10-19 13:19:29 - Feat.: - Title: Znalec Kočner údajne zobral 15-tisíc od Bödöra za posudok chrániaci Širokých. Stále je v ministerskom zozname 03 - Modified: 2023-08-14 14:41:21 - Feat.: - Title: Kam až siaha akcia Ezechiel? Obvinenie Gašpara a Bödöra vracia do hry Širokého kauzu Váhostav​ 04 - Modified: 2022-11-13 10:45:53 - Feat.: - Title: Cintorín stavebných firiem sa tento rok rekordne rozšíril. Nevládzu drahé materiály a energie 05 - Modified: 2022-09-17 22:07:18 - Feat.: - Title: Diaľničné obchvaty Ružomberka a Prešova. Najprv bitka o výstavbu, teraz straty
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 08:06