StoryEditor

Nemci sa Slovak Telekomu nevzdávajú. Rokujú so štátom

02.10.2013, 00:01
Telekomunikačný operátor – Slovak Telekom – môže byť nakoniec len nemecký.

 Jeho väčšinový vlastník Deutsche Telekom sa svojho predkupného práva vzdať nechce. Ministerstvo hospodárstva totiž aktuálne rokuje o predaji svojho podielu práve s nemeckým vlastníkom. Keď štát sa definitívne rozhodne predať svoj podiel, pôjde o jeden z najväčších obchodov druhej vlády Roberta Fica (Smer-SD). V prípade úspechu očakáva, že do štátnej kasy mu pribudne 600 až 800 miliónov eur. „Zástupcovia Deutsche Telekom vyjadrili záujem ponechať si svoje právo na prednostný nákup akcií,“ potvrdil v materiáli rezort Tomáša Malatinského (nominant Smer-SD).

 

Nemcom sa to vyplatí

Ak by sa Nemci rozhodli kúpiť zvyšok podielu v Slovak Telekome, nemuselo by to byť márne. To odkazuje bývalý šéf Telekomunikačného úradu Branislav Máčaj. Upozorňuje totiž na vzťahy medzi nimi s štátom, ktoré neboli vždy jednoduché. Ako príklad uvádza problémy s vyplácaním dividend, keď Nemci nie vždy štátu vyplatili každé euro. Preto podľa neho, ak využijú svoje právo, tak odstránia riziko vplyvu štátu alebo iné – menšieho vlastníka. „Slovak Telekom je vysoko zisková firma. Niektoré rozhodnutia sa Nemcom budú robiť ľahšie,“ povedal Máčaj.

Partner poradenskej spoločnosti Deloitte Ivan Lužica pritom upozorňuje – pre Deutsche Telekom bude mať význam len vtedy, keď výsledná cena bude podľa ich predstáv. Aj vzhľadom na ich predkupné právo sa podľa neho budú rozhodovať do poslednej možnej chvíle. Rozhodnutie Nemcov je pritom stále nejasné.

„Tieto špekulácie nebudeme komentovať,“ povedala hovorkyňa Deutsche Telekom Sylvia Braunle. Podľa materiálu z dielne Malatinského rezortu si nemecká spoločnosť svoje rozhodnutie necháva až do definitívneho spustenia predaja firmy. Medzi štátom a väčšinovým vlastníkom Slovak Telekomu totiž prebiehajú rokovania. V posledných troch mesiacoch prebehli už tri. Pripravuje sa totiž memorandum o spoločnom postupe akcionárov. To má vytvoriť pravidlá pre spoluprácu oboch vlastníkov v procese predaja.

Záujem viacerých hráčov

Štát svoje definitívne rozhodnutie o predaji podielu v telekomunikačnom operátorovi potvrdil v júli. Vtedy tento podnik bol už 13 rokov sprivatizovaný. Do hry okrem nemeckého Deutsche Telekomu chcela vstúpiť aj holandská spoločnosť KPN, ktorá napokon svoju ponuku stiahla. Zatiaľ sa však nerozhodol, či firmu bude predávať priamo alebo cez burzu. Ak by išiel druhým spôsobom, mohol by dostať menej ako očakáva – teda 600 až 800 miliónov eur. Predávať cez burzu pritom zvažovala aj vláda Ivety Radičovej.

Aj v súčasnosti do hry vstupujú viacerí hráči. Podľa zistení HN sa o našu firmu mal zaujímať i najbohatší muž planéty Carlos Slim či investičná skupina Penta. Ani jedna z nich to pritom nekomentovala. A v hre o Slovak Telekom môžu byť aj ďalší. „Ako investičná skupina sledujeme viacero príležitostí, mnohé z nich sa do realizačnej fázy ani nedostanú. Finálne sa vyjadrujeme iba k uzavretým obchodom,“ dodala hovorkyňa J&T Nikol Kubaská.

01 - Modified: 2005-07-01 10:44:00 - Feat.: 0 - Title: Riziko šírenia AIDS v Ázii je vyššie než kedykoľvek predtým
01 - Modified: 2024-03-08 13:41:27 - Feat.: - Title: Rodina je ten najdôležitejší tím, odkazuje Telekom v novej kampani s Brankom Radivojevičom 02 - Modified: 2024-02-14 12:24:46 - Feat.: - Title: Slovak Telekom potešil svojich zákazníkov. 5G sieť rozšíril do ďalších miest a obcí 03 - Modified: 2023-12-08 08:26:09 - Feat.: - Title: Poslanci ďalej rokujú o novelách, ktorým sa venujú v zrýchlenom režime, čaká ich hlasovanie 04 - Modified: 2023-12-06 21:11:52 - Feat.: - Title: Putin v Saudskej Arábii rokoval s korunným princom bin Salmánom: Máme pred sebou veľké príležitosti, tvrdí 05 - Modified: 2023-12-06 14:55:00 - Feat.: - Title: Slovak Telekom rozšíril 5G sieť, pokrytie má už viac ako polovica Slovákov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:08