StoryEditor

Udalosti včerajšieho dňa

14.04.2014, 23:59
Autor:
red, turred, tur

Celkovo 16 veľkých miest na východe Ukrajiny čelí násilným proruským demonštráciám. Okupanti nevypočuli ultimátum z Kyjeva. Moskva vyzýva Kyjev, aby sa zdržal ozbrojených zásahov proti proruským aktivistom.

Úradujúci ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov požiadal v telefonickom rozhovore s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom o vojenskú pomoc. „Privítame, ak bude s vašou pomocou uskutočnená spoločná protiteroristická operácia na východe,“ povedal Turčynov.

Dočasný prezident Oleksandr Turčynov vyhlásil, že sa nebráni vypísaniu referenda o odlúčení východných oblastí Ukrajiny. Verí, že väčšina ľudí podporí „nezávislú, demokratickú a jednotnú Ukrajinu“. Podľa predbežných správ by sa mohlo konať spolu s prezidentskými voľbami 25. mája.

Ozbrojení separatisti kontrolujú už aj miestne letisko v Slovjansku. Svedčí o tom videozáznam, ktorý sa objavil na webe. Ozbrojenci chceli podľa vlastných slov zabrániť tomu, aby sa mohli do mesta letecky presunúť z Kyjeva príslušníci ukrajinských poriadkových zložiek.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 11:22