Čo sa skrýva za pojmom spoločensky zodpovedné podnikanie? Okrem ekologického prístupu k životnému prostrediu sú to aj benefity, ktoré svojím biznisom firmy prinášajú celej komunite.INGIMAGE
StoryEditor

Zodpovednosť nie je len o charite

22.04.2016, 00:00
Aj spoločnosti, ktoré produkujú alkohol alebo cigarety môžu robiť zodpovedný biznis. Problém je, kde nakresliť čiaru, hovorí pre HN odborníčka na CSR Elaine Cohen.

Európsky parlament schválil smernicu, ktorá pre tisícky firiem zavádza povinnosť zverejňovať informácie o ich spoločenskej zodpovednosti. Je správne, že sa toto vykazovanie zavádza firmám ako povinnosť? Nespôsobí to, že firmy, ktoré nemajú záujem o CSR, začnú v správach klamať?
Myslím si, že je absolútne v poriadku, aby legislatíva, ktorá platí pre firmy, bola transparentná. Vplyv podnikania na naše životy je veľmi veľký, takže máme právo vedieť, ako firmy podnikajú. Ale nemyslím si, že spôsob, ako reportovať, musí byť do detailov určený, hoci aspoň minimálny obsah by mal byť nastavený. Tak by firmy, ktoré vidia výhody otvoreného informovania, mohli urobiť vo väčšej miere. A ostali by spoločnosti, ktoré by chceli zverejniť len to minimum.

Funguje to tak niekde?

V Dánsku pred rokmi zaviedli systém „informuj alebo vysvetli“ pre vyše tisíc najväčších firiem. Ukazuje sa, že keď raz firmy nabehnú na tento systém, vidia v ňom pozitíva. Samozrejme, vždy tu budú spoločnosti, ktoré porušujú zákon. Po príklad nemusíme chodiť ďaleko. Minulý rok mal veľký škandál s podvodom na emisiách Volkswagen. Ale vo všeobecnosti si nemyslím, že je firmám vlastné skresľovať dáta, aby sa ukázali v lepšom svetle. Ale možno som naivná. Hlavné je, či už pre nás, alebo pre firmy, byť ostražitý. Skôr či neskôr sa na tých „zlých“ príde....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:23