StoryEditor

Uvádzať poplatky bude povinné

05.09.2003, 00:00
Klienti hypotekárnych bánk by mali mať od budúceho roka lepší prehľad o tom, koľko zaplatia banke na úrokoch a koľko na poplatkoch. Banka potom nebude môcť pýtať od klienta aby uhradil iné položky, ako budú v zmluve

Klienti hypotekárnych bánk by mali mať od budúceho roka lepší prehľad o tom, koľko zaplatia banke na úrokoch a koľko na poplatkoch. Výška poplatkov by totiž mala byť presne uvedená v úverovej zmluve, pričom hypotekárna banka nebude môcť chcieť od klienta, aby uhradil iné položky, ako tie, ktoré budú uvedené v zmluve. Umožniť by to mala novela zákona o bankách, ktorú včera schválila porada vedenia ministerstva financií.
Ako uviedol minister financií Ivan Mikloš, novela tiež umožní prevod hypotekárneho úveru na inú osobu. "Avšak s tým, že sa stráca nárok na štátny príspevok," povedal. Strata nároku by sa nemala vzťahovať na špecifické prípady, ako je rozpad bezpodielového vlastníctva manželov či úmrtie. Zásah do znenia zmlúv bude len rámcový. "Ide o definovanie vzťahu klienta a banky. Tá by mala presne deklarovať, koľko klienta bude stáť na poplatkoch ten-ktorý produkt," povedal hovorca ministerstva financií Peter Papanek. Podmienky úverového vzťahu budú, samozrejme, závisieť od dohody klienta a banky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:36