StoryEditor

Lipšic: Sudcovia manipulovali konkurzy

07.06.2004, 00:00
Sudcovia Krajského súdu v Bratislave manipulovali konkurzy podnikateľských subjektov. K tomuto záveru dospelo ministerstvo spravodlivosti a navrhlo začať disciplinárne stíhať šesť sudcov.

Sudcovia Krajského súdu v Bratislave manipulovali konkurzy podnikateľských subjektov. K tomuto záveru dospelo ministerstvo spravodlivosti a navrhlo začať disciplinárne stíhať šesť sudcov. Podľa ministra spravodlivosti Daniela Lipšica sudkyne Beata T. a Blažena H. určovali správcov konkurzných podstát mimo poradia. Ministerstvo im preto pozastavilo výkon sudcovskej funkcie a hrozí im, že o funkcie prídu definitívne. Zvyšní štyria sudcovia budú podľa Lipšicovho návrhu potrestaní preložením na súd nižšieho stupňa.
Minister pripustil, že závery kontroly na obchodnom úseku krajského súdu môžu mať v budúcnosti aj trestnoprávnu dohru. Rezort totiž podal špeciálnemu prokurátorovi generálnej prokuratúry podnet na prešetrenie, či praktiky na krajskom súde nemohli v niektorých prípadoch prispieť k tunelovaniu konkurzných podstát likvidovaných podnikateľských subjektov. Lipšic pripustil, že v podobných prípadoch môže zohrávať úlohu aj organizovaný zločin, ktorý si vytypuje likvidné spoločnosti s veľkým majetkom a cez konkurzy sa snaží o tzv. tretiu vlnu privatizácie. Úlohou sudcov v takýchto prípadoch je pridelenie konkurzu správcom, ktorí sú ochotní spravovať majetok spoločností v prospech spriaznených osôb.
Porušenie zákona podľa ministra nastalo v prípadoch firiem Istrofin, BCT a Vinoprodukt, kde boli zdokumentované aktíva za takmer päť miliárd korún. Jedným z opatrení proti nezákonnému postupu pri konkurzoch firiem má byť zavedenie náhodného výberu správcov konkurzných podstát cez generátor.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 01:52