StoryEditor

Kaník predstavil návrh budúcej tripartity

06.10.2004, 00:00
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ľudovít Kaník už má predstavu o budúcej podobe sociálneho dialógu. Sociálni partneri dostali na pripomienkovanie Štatút novej Rady pre hospodárske partnerstvo a sociálne partnerstvo.

Tá má nahradiť doterajšiu tripartitu po tom, čo parlament pred mesiacom s účinnosťou od 1. novembra zrušil zákon z roku 1999, ktorý ju zakotvoval. Namiesto rady ako dohodovacieho orgánu troch partnerov má vzniknúť poradný orgán vlády. Kaník chce zmeniť aj doterajšiu reprezentatívnosť sociálnych partnerov v rade. Navrhuje, aby zamestnávateľov alebo zamestnancov mohli zastupovať ich organizácie, ktoré majú najmenej 20-tisíc členov. Doteraz ich reprezentovali združenia, ktoré spolu zamestnávali najmenej desať percent z celkového počtu zamestnancov v SR, alebo mali aspoň desaťpercentnú organizovanosť v odboroch. Na rozdiel od doterajšej tripartity v prípade rozporných stanovísk už nebude potrebné zvolať radu na ich prerokovanie ešte raz. Názory na nový štatút sa rôznia tak medzi zamestnávateľmi ako i odborármi.

Asociácia nesúhlasí
Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení nesúhlasí s tým, aby rada bola poradným orgánom vlády. "Ruší sa tým partnerský vzťah sociálnych partnerov a nahrádza sa poradnou funkciou, čím sa obchádzajú princípy Medzinárodnej organizácie práce. Tie sa zaviazalo dodržiavať aj Slovensko," povedal generálny riaditeľ AZZZ František Bruckmayer. Asociácia nesúhlasí ani s kritériom reprezentatívnosti. Podľa nej združenia sociálnych partnerov reprezentujúce 20-tisíc zamestnancov nie sú reprezentatívne. Žiada, aby kvórum bolo 100-tisíc zamestnancov a od neho sa odvíjal i počet kresiel v rade. "Ak ide o poradný orgán vlády, potom aj výdavky sociálnych partnerov na stanoviská k dohodnutým materiálom by sa mali uhrádzať z rozpočtu vlády tak, ako je to v iných radách," dodal Bruckmeyer.

Únia zatiaľ vyčkáva
Republiková únia zamestnávateľov návrh štatútu považuje za skvalitňovanie komunikácie. Konkrétne pripomienky a návrhy k nemu nechce zverejňovať, kým sa na nich definitívne nedohodne so sociálnymi partnermi. HN o tom informoval hovorca RÚZ Ľubomír Žitňan. Dodal, že únia má ešte väčší záujem na rozvoji bipartitného dialógu zamestnávateľov s reprezentantmi zamestnancov.

KOZ nechce byť poradcom vlády
Konfederácia odborových zväzov sa odmietla oficiálne vyjadriť. Trvá na tom, aby tripartita zostala miestom hľadania dohôd. "Poradných orgánov si vláda môže vytvoriť koľko chce. No tripartita bola dohodovacím orgánom troch sociálnych partnerov," povedal prezident KOZ Ivan Saktor. Podľa odborárov je návrh štatútu nejasný, zmätočné sa im zdá zloženie rady. Podľa nich nie je jasné, či by jednotlivé odborové zväzy, ktoré majú nad 20-tisíc členov, mohli v tomto orgáne získavať miesta samostatne. Štatútu vyčítajú najmä, že vláda sa ani dohodnutými uzneseniami nemusí riadiť.

Kresťania sú za
Iný názor majú Nezávislé kresťanské odbory Slovenska. "Doteraz sme na tripartitu chodievali iba ako hostia vlády, prípadne poradcovia ministra Kaníka. Štatút nám vyhovuje, lebo nám otvára cestu do tripartity," povedal pre HN Peter Novoveský, predseda NKOS, ktoré vykazujú okolo 25-tisíc členov. "Mysleli sme si, že kritérium reprezentatívnosti bude nižšie, no akceptujeme návrh štatútu ako ho predložilo ministerstvo. Nevidím problém ani v tom, že nie je dohodovacím, ale poradným orgánom. Veď aj v predchádzajúcej tripartite bol výsledok ten istý. Vláda si aj tak presadila svoj názor, či sa o ňom rokovalo raz alebo dva razy, a postupovala podľa neho," dodal Novoveský.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 10:17