StoryEditor

Obnova Iraku je aj bojom o čas

Ak sa chcú slovenské podniky skutočne podieľať na obnove Iraku, je najvyšší čas. Do Basry totiž už pricestovali prví odborníci zo zahraničných firiem, ktoré sa zaujímajú o miestny biznis aj napriek bezprostrednému ohrozeniu.
Slovenské firmy zatiaľ z bezpečnostných dôvodov svojich odborníkov priamo do Iraku nevyslali. Zároveň však nenechávajú všetko iba na Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO). Napríklad firma VSS Košice, ktorá v minulosti dodávala zariadenia na výstavbu rafinérie v Basre, už nadväzuje kontakty s americkými dodávateľmi. HN o tom informovala manažérka pre styk s verejnosťou Darina Semjanová.
Ako vyhlásil minister financií Ivan Mikloš, podpora vlády a SARIO nie je pre firmy, ktoré sa chcú podieľať na obnove Iraku zárukou úspechu. Aktívnejšie by mali preto byť aj samotní podnikatelia. V rozhovore pre HN zároveň povedal, že otázka finančnej podpory slovenských firiem sa zatiaľ vo vláde neotvorila. Česká vláda, naopak, na podporu projektov pri obnove Iraku už vyčlenila celkovo 400 miliónov českých korún.
Riaditeľ divízie exportu SARIO Alexander Škurla naopak tvrdí, že šance firiem, ktoré nie sú na zozname agentúry, výrazne klesajú. Pre rastúci záujem sa zoznam ešte rozrastie. Po tom, ako sa do minulého piatku prihlásilo 53 podnikov, z ktorých sa do ponuky dostalo 45, SARIO dostala takmer tridsať ďalších prihlášok. "S americkou stranou sa napriek časovej tiesni podarilo dohodnúť, že pripravíme druhú časť zoznamu," povedal Škurla. Priznal pritom, že od zastrešujúcej americkej agentúry USAID zatiaľ slovenská agentúra nedostala spätnú väzbu. Tá však podľa neho môže byť iba potvrdením, že bol materiál doručený, keďže o zákazkách definitívne rozhodnú až americkí víťazi tendrov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:15