StoryEditor

Zahraničný obchod je opäť v prebytku

30.10.2003, 23:00

Výsledky zahraničného obchodu opäť prekvapili, tentoraz pozitívne. Analytici predpokladali, že obchodná bilancia za september skončí v mínuse. Vývoz však už štvrtýkrát v tomto roku prevýšil dovoz a zahraničný obchod tak vytvoril prebytok 42 miliónov korún.
Bilancia slovenského obchodu vďačí za svoju prebytkovosť vývozu vozidiel a ich súčastí. "V mesiacoch máj až september hodnota vývozu tejto skupiny výrobkov dokonca predstavuje dvojnásobok oproti rovnakému obdobiu minulého roka. Navyše rozdiel narastá," tvrdí Pavol Ondriska zo Slavie Capital. Zvýšil sa aj export minerálnych produktov, podľa Jána Tótha z ING Bank pravdepodobne vďaka nábehu výroby v Slovnafte po čiastočnej odstávke v letných mesiacoch.
Celkový rast exportu zaznamenal v septembri 24 percent. Naopak, na druhej strane sa spomalila dynamika rastu importu, hoci objemy sa stále pohybujú blízko historických maxím. V septembri medziročne vzrástol o 8,5 percenta.
Kumulatívne saldo zahraničného obchodu za deväť mesiacov roka bolo pasívne v objeme 11,1 miliardy korún a v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška kleslo o 49,4 miliardy, teda o 81,7 percenta. Deficit zahraničného obchodu vyjadrený percentuálnym podielom na HDP tak klesol zo 4,8 percenta v auguste na 4,1 percenta v septembri. Tóth očakáva do konca roka deficit na úrovni troch percent HDP. Otázkou však podľa neho zostáva, kedy sa začnú realizovať zvýšené technologické dovozy.
Dnes bude Národná banka Slovenska rozhodovať o menovej politike. Aj napriek pozitívnym dátam o zahraničnom obchode, ktoré včera mierne posunuli korunu na silnejšie úrovne, sa neočakáva, že banková rada bude hlasovať za zníženie úrokových sadzieb. Podľa analytika UniBanky Viliama Pätoprstého však priestor na pokles sadzieb o 25 bázických bodov do konca roka existuje.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 20:06