StoryEditor

Reštitúcie viaznu pre chýbajúce doklady

30.07.2004, 00:00
O navrátenie pôdy podľa nového reštitučného zákona sa v tomto roku môžu vlastníci a dediči prihlásiť o pozemky konfiškované a vyvlastnené v období od februára 1948 do novembra 1989.
Podľa nového reštitučného zákona sa v tomto roku môžu vlastníci a dediči prihlásiť o pozemky konfiškované a vyvlastnené v období od februára 1948 do novembra 1989. O nárokoch reštituentov rozhodujú obvodné pozemkové úrady, ktoré od začiatku roka prijali 3 414 žiadostí o nové reštitúcie. HN o tom informovala hovorkyňa ministra pôdohospodárstva Katarína Czajliková.
Podľa ohlasov z pozemkových úradov sa pri väčšine žiadostí o navrátenie pozemkov opakujú problémy s dokladmi. Napríklad kežmarský obvodný pozemkový úrad eviduje 47 žiadostí, ale rozhodnutie mohol zatiaľ vydať iba v jedinom prípade, hovorí riaditeľ OPÚ Kežmarok Jozef Jordan. Vysvetľuje, že v ostatných prípadoch nebolo možné rozhodnúť, konanie museli prerušiť pre nekompletnosť dokladov. Keď doklady nie sú kompletné, úrad preruší konanie a vyzve žiadateľov, aby doplnili, čo chýba.
Podobne aj v Trebišove, kde evidujú 25 žiadostí o nové reštitúcie, mohli vydať ešte len štyri rozhodnutia, z čoho v troch prípadoch išlo o pôvodné pozemky, povedal pre HN riaditeľ trebišovského okresného pozemkového úradu Vincent Ďurista.
Často chýbajú osvedčenia o štátnom občianstve, identifikácie pozemkov z pozemkovej knihy, konfiškačné rozhodnutia z archívov, potvrdenie, že majetky neboli skonfiškované na základe takzvaného Benešovho dekrétu, že vlastník nebol odsúdený za kolaboráciu atď. Niekedy chýbajú doklady z matriky, potvrdenie o štátnom občianstve a úmrtné listy pôvodných vlastníkov.
Pokiaľ žiadateľ doklady nedoplní do tridsiatich dní, má úrad právo konanie zastaviť. No v prípade reštitúcií sa takto nepostupuje. Podľa právnikov by totiž bolo zastavenie reštitučného konania v protiklade s účelom zákona. Reštituentovi vyhovejú, ak požiada o predĺženie lehoty na dodanie dokladov, už aj preto, že napríklad na identifikáciu zo správy katastra treba dlho čakať. A keďže reštitučné konanie je pre občana bezplatné, nemôže urýchliť prácu úradníkov správy katastra "rýchlostným" poplatkom, ako to zákon umožňuje v iných prípadoch.

Nové nároky na reštitúcie pozemkov
podľa zákona NR SR 503/2003 Z.z.
kraj počet nárokov
Bratislava 668
Trnava 392
Nitra 338
Trenčín 357
Banská Bystrica 213
Žilina 620
Poprad 413
Košice 413
Zdroj: MP SR
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:01