StoryEditor

Ministerstvá: Na autá a opravy budov idú milióny

22.11.2004, 23:00
Celkovo plánuje štát na rok 2005 preinvestovať vyše 42 miliárd korún, čo je asi o štvrtinu viac ako tento rok. Väčšina z toho ide na cesty, investičné stimuly a verejné obstarávania jednotlivých ministerstiev. Nárast podľa riaditeľa Inštitútu finančnej politiky na ministerstve financií Ľudovíta Ódora vyvoláva prvý rok členstva Slovenska v Európskej únii.

Do štátneho rozpočtu totiž príde niekoľko miliárd zo spoločného rozpočtu únie, na čo je nadviazané aj spolufinancovanie z národného rozpočtu. "Bez peňazí z eurofondov by sme zrejme toľko neinvestovali," povedal Ódor.
V kapitolách jednotlivých ministerstiev sú však pripravené výdavky, ktoré by mohli počkať. Napríklad na autá, počítače či rekonštrukcie budov štátnych úradov majú rezorty vyčlenené desiatky miliónov korún. "Mali by šetriť bez ohľadu na to, či je alebo nie je schválený environmentálny fond," myslí si výkonný riaditeľ MESA 10 Marek Jakoby. Pri plánovaní kapitálových výdavkov rezorty podľa neho nepostupujú vždy racionálne. "Vychádzajú zo subjektívnych požiadaviek a výdavky nadhodnocujú," tvrdí Jakoby.
Nové autá zdravotníctvu
Ministerstvo zdravotníctva sa napríklad v budúcom roku chystá investovať do vozového parku. Plánuje kúpiť dve autá spolu za dva a pol milióna korún. Pre podriadené regionálne úrady verejného zdravotníctva chce rezort kúpiť 12 áut. V tomto prípade však šetria. Jedno auto by nemalo stáť viac ako štyristotisíc. "Ministerstvo má po celom území Slovenska rozmiestnené podriadené organizácie, musíme vykonávať mnoho pracovných ciest, na čo je nutné mať bezpečné a spoľahlivé autá," odpovedal na otázku, prečo sa pre ministerstvo kupujú drahšie autá ako pre regionálne úrady, hovorca rezortu Mario Mikloši.
Autá chcú meniť aj na ministerstve hospodárstva, kde na to vyčlenili 15 miliónov. "Máme najstarší vozový park zo všetkých ministerstiev, väčšina áut má nad desať rokov a najazdených vyše štyristotisíc kilometrov," reaguje hovorca ministra hospodárstva Maroš Havran. Dôvodom nákupu nových áut sú nielen bezpečnostné, ale aj ekonomické dôvody, prevádzka starých áut je totiž drahá. "Ministerstvo má záujem prebudovať automobilového park čo najlacnejší a najefektívnejšie," doplnil Havran. Na úrade pripravujú aj opravu budovy ministerstva za vyše 30 miliónov korún. Modernizácia kancelárskych priestorov a ostatných častí budovy bude stáť ďalších takmer 20 miliónov. "Oprava je akútna už minimálne päť rokov, budovy ministerstva sú doslova v havarijnom stave a kvôli bezpečnosti okolo idúcich chodcov, a predovšetkým našich pracovníkov, nemôžeme rekonštrukciu exteriérov či interiérovej časti odložiť," zdôraznil Havran.
Softvér aj kanalizáciu
Na rôzne stavebné úpravy daňových úradov, softvér a autá pre daňové riaditeľstvo, má ministerstvo financií pripravených viac než sedemsto miliónov korún. Len obstaranie softvéru a licencií má vyjsť na vyše dvesto miliónov. Colné riaditeľstvo pohltí na podobné účel, ako daňová správa, asi štvrť miliardy. Pôst od investícií nemá ani samotný úrad ministerstva. Rekonštrukcia kuchyne a jedálne (vynovovala sa len pred niekoľkými rokmi, keď na čele rezortu stála Brigita Schmögnerová) má spolu stáť 15 miliónov korún. "Rekonštrukcia jedálne sa viac rokov odkladala a je nevyhnutná z dôvodu ochrany štátneho majetku, keďže môže dôjsť k jej znehodnoteniu," povedal vedúci tlačového oddelenia na ministerstve financií Mikuláš Gera. Odhlučnenie výťahu pater noster by malo stáť osem miliónov, podobne, ako rekonštrukcia siete nízkeho napätia a takisto kamerového a bezpečnostného systému. O dva milióny menej si vyžiada oprava kanalizačných stúpačiek. "Výťah pater-noster je v havarijnom stave, budovu je bezpodmienečne potrebné zabezpečiť kamerovým systémom kvôli bezpečnosti, táto povinnosť vyplýva z kontroly NBÚ," doplnil Gera. Nákup výpočtovej techniky pohltí asi 60 miliónov z rozpočtu ministerstva. "Po vstupe do EÚ sme museli urýchlene prispôsobiť informačné systémy požiadavkám únie, aj v rámci platobných agentúr iných ministerstiev, predovšetkým však pre čerpanie štrukturálnych fondov," zdôvodňuje Gera náklady na informatiku.

Nemálo peňazí ide aj na opravu zastupiteľských úradov Slovenska v zahraničí. Budúci rok na to ministerstvo zahraničných vecí vyčlenilo viac ako dvesto miliónov korún, z čoho väčšinu pohltí oprava veľvyslanectiev v Taliansku a Nemecku. "Ministerstvo musí udržiavať v prevádzkyschopnom stave majetok v zahraničí v hodnote sedem a pol miliardy korún, čo sa vyžaduje nielen prevádzkové, ako aj investičné výdavky," povedal riaditeľ tlačového odboru rezortu Ivan Horský.

Do čoho chcú vybrané rezorty investovať v budúcom roku (v mil. Sk)
Ministerstvo financií
-stavebné práce na daňových úradoch  100,0
-softvér a licencie pre daňové riaditeľstvo 220,0
-nákup osobných aút pre daňové riaditeľstvo 17,2
-rozvoj daňového informačného systému 250,0
-rekonštrukcia jedálne a kuchyne na ministerstve 15,0
-oprava výťahu Pater noster 8,0
-modernizácia kamerového a bezpečnostného systému 8,0
Ministerstvo hospodárstva
-obnova vozového parku 15,0
-rekonštrukcia budovy na Mierovej ulici 9,8
-modernizácia kancelárskych priestorov 31,0
-modernizácia doškolovacích zariadení 3,6
Ministerstvo zahraničných vecí
-oprava inžinierskych sieti na zastupiteľstve v Ríme 112,0
-výstavba budovy zastupiteľského úradu v Berlíne 66,0
Ministerstvo školstva
-rekonštrukcia športových zariadení 200,0
-prestavba telocvične FTVŠ UK, Lafranconi 37,0
-opravu budovy Univerzity J. Seleyho v Komárne 39,0
-výstavba auly, Ekonomická univerzita, Bratislava 48,0
Zdroj: Kapitálové výdavky rezortov

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. jún 2024 03:27