V roku 1989 vyrábalo zeleninové, ovocné a mäsové konzervy na Slovensku takmer 30 podnikov. V Trebišove, Sabinove, Dunajskej Strede, Lučenci či Stupave – takmer v každom meste fungovala menšia či väčšia konzerváreň. Po revolúcii však prudký pád konzervárenského priemyslu stiahol so sebou na dno desiatky fabrík. Divoká privatizácia do nesprávnych rúk, strata socialistických trhov, nezvládnutá ekonomika biznisu s konzervami, nekompromisná konkurencia spoza hraníc či tvrdé pravidlá kapitalizmu predostreté zahraničnými obchodnými reťazcami. To sú hlavné dôvody krachu kedysi výkladnej skrine slovenského potravinárstva. Dodnes sa preto na trhu udržalo iba päť domácich hráčov. A jedinou bývalou socialistickou konzervárňou, ktorá prežila novú éru bez konkurzu či výmeny majiteľov, je špecialista na mäsové konzervy Tatrakon Poprad. „Po roku 1993 sa zásadným spôsobom delil trhový podiel a nie každý sa vedel adaptovať na nové podmienky. My sme sa úspešne prispôsobili aj vďaka tomu, že sme domáca firma a ľudia majú k našim výrobkom dlhodobý vzťah,“ vysvetľuje úspešnú cestu Tatrakonu do kapitalizmu generálna riaditeľka popradskej spoločnosti Katarína Kacvinská.
K posledným mohykánom konzervárenského priemyslu na Slovensku patria okrem Tatrakonu ešte spoločnosti Novofruct SK Nové Zámky, A+Z Rišňovský Halász Veľké Úľany, F...
Zostáva vám 85% na dočítanie.