StoryEditor

Čínsky gigant stavia v Prešove svoju jedinú fabriku v Európe

05.08.2016, 00:00
Ázijský obor vo vývoji a výrobe veľkoplošných obrazoviek Leyard Shenzhen Opto Electronics vytvorí na východe Slovenska vyše 100 nových pracovných miest. Chystá u nás aj ďalšie investície.

Vlani utratila čínska jednotka vo výrobe veľkoplošných obrazoviek Leyard Shenzhen Opto Electronics na akvizície takmer 360 miliónov eur. V zámorí firma kúpila prvého amerického výrobcu elektroluminiscenčných digitálnych displejov Planar Systems, v miliardovej Indii ovládla domáceho producenta LED obrazoviek a svietidiel MIC Electronics.

Na východe Slovenska volia Číňania opačnú stratégiu. V Prešove na zelenej lúke budujú svoj jediný výrobný závod v Európe. Ten vyrastie v mestskom priemyselnom parku Záborské. Najväčší výrobca obrích displejov na svete si tak poisťuje svoju pozíciu lídra trhu. „Spoločnosť vyrába obrazovky veľkých rozmerov, ktoré sa používajú napríklad na športových štadiónoch, v nákupných centrách alebo v televíznych štúdiách. Naša pobočka Leyard Europe obsluhuje trh celej Európy, Blízkeho východu a Afriky, kam dodávame obrazovky,“ hovorí pre HN výrobný manažér spoločnosti Leyard Europe František Fečke.

Sťahovanie do vlastného
V súčasnosti firma sídli v prenajatých priestoroch oproti športovej hale v Prešove, kde obrie panely montuje. Vlani však získala od prešovskej radnice za 290-tisíc eur hektárový pozemok v priemyselnom parku, ktorý je v susedstve amerického dodávateľa pre automotive Honeywell. Na ňom do konca tohto roka dokončí vlastné priestory, do ktorých nasťahuje administratívu, reprezentatívny showroom a technológie do menšej montážno-výrobnej haly.

Táto prvotná investícia Číňanov sa na východe Slovenska pohybuje vo výške 2,3 milióna eur. „Dopyt po produktoch a riešeniach Leyardu neustále narastá a tak firma pokračuje v rozširovaní výrobných kapacít,“ vraví Fečke.


Do expanzie investuje slovenská dcéra korporácie z Pekingu ďalšie tri milióny eur, preto využíva opciu na prikúpenie priľahlého pozemku. Začiatkom júla sa opäť rozbehli rokovania medzi manažmentom spoločnosti a miestnou samosprávou. „Žiadosť spoločnosti na kúpu ďalších 4 291 štvorcových metrov bola už odsúhlasená v majetkovej komisii a zámer na predaj bude predložený mestským poslancom v auguste. Ostrý majetkový prevod ako prípad hodný osobitného zreteľa bude predložený na septembrové zasadnutie mestského zastupiteľstva,“ vraví hovorkyňa prešovskej radnice Veronika Kmetóny-Gazdová.

Vyše 100 nových pracovných miest
Aktuálne spoločnosť zamestnáva viac ako 50 ľudí. Po dokončení druhej etapy výstavby koncom budúceho roka toto číslo narastie na zhruba 200. Po plnom spustení produkcie v Prešove ročne vyrobia okolo 20 500 štvorcových metrov zobrazovacích zariadení a obrazoviek.

Zaujímavosťou je fakt, že sa na východné Slovensko presunie približne 20 percent výrobných kapacít priamo z Číny. Tam svetový líder vo výrobe obrích displejov prevádzkuje dve fabriky. „Príchod investora do Priemyselného parku Záborské je významným signálom pre zníženie nezamestnanosti v našom meste,“ povedala primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová, pre ktorú je tvorba nových pracovných miest jednou z priorít. Podľa nej etablovanie špičkového producenta obrazoviek nadväzuje na niekdajšiu tradíciu elektrotechnickej výroby v regióne Šariša.

Príchodom Leyardu sa takmer naplnila kapacita miestnej priemyselnej zóny. Radnica preto hľadá možnosti, ako ju rozšíriť. Firma ešte vlani požiadala štát o investičnú pomoc vo forme daňových úľav. Či na stimuly napokon dosiahne, nie je jasné.

Ku konečnej dohode zatiaľ obe strany nedospeli. „Ministerstvo hospodárstva komentuje iba tie investície, o ktorých sú ukončené rokovania,“ odkázal hovorca rezortu Maroš Stano.

V poslednom čase v Prešove ohlásilo expanzné plány viacero investorov. Do priemyselnej zóny Záborské sa sťahuje výrobca dátových optických káblov Draka Comteq Slovakia. Investícia za 21 miliónov eur do nového závodu postupne prinesie až 150 nových pracovných miest. Vývojové centrum v Prešove zakladá IT spoločnosť Unicorn Systems. Prácu v ňom nájde niekoľko desiatok ítečkárov.

Posledným prírastkom je nemecký výrobca prepravných obalov pre automobilový priemysel. Spoločnosť Etilog buduje v Prešove svoju novú centrálu, v ktorej sa vo finálnej fáze zamestná až 500 ľudí. Podľa slov primátorky Prešova Andrey Turčanovej je prílev investícií dôkazom toho, že samospráva sa snaží vytvárať priaznivé podmienky pre podnikateľov.

Infografika HN

01 - Modified: 2024-04-22 09:59:31 - Feat.: - Title: Investičná divízia Svetovej banky plánuje na Ukrajine veľké investície za takmer dve miliardy dolárov 02 - Modified: 2024-04-21 19:21:36 - Feat.: - Title: Čínsky dovoz ruskej ropy dosiahol v marci takmer rekordnú úroveň 03 - Modified: 2024-04-21 17:35:00 - Feat.: - Title: Prepúšťanie v UBS v tomto roku sa uskutoční v piatich vlnách, začne sa v júni 04 - Modified: 2024-04-21 16:20:42 - Feat.: - Title: Francúzsko nariadilo maloobchodníkom označovať výrobky ovplyvnené shrinkfláciou 05 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
22. apríl 2024 17:07