StoryEditor

Chemes investuje do modernizácie energetických médií

20.10.2003, 00:00
Nové podmienky súvisiace predovšetkým s očakávaným vstupom Slovenska do Európskej únie podnietili spoločnosť Chemes Humenné na to, aby aktualizovala svoju stratégiu. "V stratégii sme formulovali našu víziu -- byť trvalým a spoľahlivým partnerom v európskom priestore v energetike, strojárstve a službách."
Akciová spoločnosť Chemes Humenné existuje pod týmto menom od roku 1994. Už v roku 1953 však bol v Humennom založený podnik na výrobu chemických vlákien, ktorý sa od roku 1965 nazýval Chemlon. Okrem zariadení na výrobu chemických vlákien v ňom bola vybudovaná silná energetická výroba, rozsiahle nadzemné a podzemné energetické rozvody, strojárska výroba a zariadenia pre sociálnu starostlivosť o zamestnancov. V roku 1993 vstúpil do výroby chemických vlákien francúzsky a neskôr aj taliansky kapitál. Postupne vznikli dve samostatné firmy - Nylstar Slovakia a Rhodia Industrial Yarns. Časť pôvodného podniku, ktorá sa nezaoberala výrobou vlákien, prijala meno Chemes a v súčasnosti je súkromnou akciovou spoločnosťou. Vlastní areál, ktorý má rozlohu 64 hektárov, prevažnú časť budov, inžinierske siete, energetické rozvody a železničnú vlečku.

Nové podmienky súvisiace predovšetkým s očakávaným vstupom Slovenska do Európskej únie podnietili spoločnosť Chemes Humenné na to, aby aktualizovala svoju stratégiu. "V stratégii sme formulovali našu víziu - byť trvalým a spoľahlivým partnerom v európskom priestore v energetike, strojárstve a službách. Chceme byť schopní komunikovať, spolupracovať a podnikať s miestnymi i so zahraničnými partnermi v priemyselnej zóne i mimo nej, zabezpečovať rast hodnoty firmy a spoluprácou s miestnou samosprávou prispievať k zvyšovaniu prosperity regiónu a k trvalému zlepšovaniu životného prostredia," hovorí predseda predstavenstva a generálny riaditeľ firmy Ivan Matias. Podľa jeho slov sa tieto ciele premietli aj do plánu investícií v jednotlivých rokoch so zámerom zabezpečiť plynulú obnovu a modernizáciu. To všetko v snahe udržania konkurencieschopnosti v daných podmienkach podnikania. "Energie tvoria značnú nákladovú položku u našich zákazníkov, preto považujeme za veľmi dôležité zabezpečovať ekonomiku a spoľahlivosť našich výrobných zariadení. Vytýčili sme si i tri kritické oblasti a ku každej sme stanovili globálny cieľ, zámery a v rámci nich čiastkové ciele," vysvetľuje Matias. Dodáva, že jednou z kritických oblastí stratégie je oblasť životného prostredia.

Investície do životného prostredia
Aj keď má Chemes dostatok výrobných kapacít na dodávku energetických médií, priebežne investuje do ich modernizácie. Očakávaný vstup SR do Európskej únie kladie vysoké nároky na zladenie parametrov kvality životného prostredia s normami EÚ. Investície Chemesu už v minulosti smerovali do krokov znižujúcich vplyv energetických prevádzok na životné prostredie. V rokoch 1991 - 1998 v dôsledku pristúpenia Slovenska k Montrealskému protokolu o ochrane ozónovej vrstvy Zeme preinvestoval 132 miliónov korún do náhrady chladiacich kompresorov používajúcich škodlivý freón R-12. V roku 1994 bol v podniku inštalovaný plynový kotol ako náhrada za staré kotly používajúce hnedé uhlie. Ďalších 50 miliónov korún spoločnosť investovala do moderného tkaninového filtra na odlučovanie emisií tuhých znečisťujúcich látok. Na základe plánu strategických investícií Chemes uvažuje do roku 2006 preinvestovať 160 miliónov korún do ekologizácie teplárne Chemes, ďalšie prostriedky do modernizácie elektrických a tepelných zariadení.

Dôraz na vzdelávanie
Vedenie Chemesu si uvedomuje, že cenu firmy netvorí iba hodnota strojov, budov a peňazí, ale vo významnej miere aj hodnota sociálneho kapitálu - ľudí, od ktorých závisí, či sa hmotný a peňažný kapitál bude zveľaďovať alebo bude zničený. Starostlivosť o rozvoj ľudských zdrojov je v podniku významnou súčasťou každodennej práce manažmentu. Ako Matias zdôraznil, dôraz sa kladie na vzdelávanie na všetkých úrovniach od topmanažmentu až po robotnícke profesie. "Neustále sa zvyšujú požiadavky na kvalitu práce a zamestnanci si rýchlo uvedomili, že bez trvalého vzdelávania to nepôjde. Spolupracujeme so vzdelávacími inštitúciami, vlastnými aj externými lektormi hlavne v oblasti výučby jazykov, dlhodobého systémového vzdelávanie pre perspektívnych mladých ľudí, školení a odborných kurzov," dodáva generálny riaditeľ.

Investori v zóne majú šancu
V areáli akciovej spoločnosti Chemes vznikla Priemyselná zóna Chemes. V súčasnosti v nej pôsobí sedem firiem s úplným alebo väčšinovým podielom zahraničného kapitálu a viac ako 40 väčších i malých slovenských firiem, ktoré sú čiastočne viazané na poskytovanie špeciálnych služieb zahraničným firmám, ale väčšinou rozvíjajú vlastné aktivity. Ročná produkcia firiem pôsobiacich v zóne, ktoré zamestnávajú 3 300 ľudí, dosahuje viac ako 7,3 miliárd korún. V areáli sú ešte k dispozícii voľné plochy na výstavbu, ale aj voľné priestory v postavených budovách vhodné na niektoré druhy podnikania. Ak ďalší investori prejavia záujem umiestniť svoje akvizície v tejto priemyselnej zóne, vedenie firmy Chemes je za obojstranne výhodných podmienok pripravené podieľať sa na tejto investícii. V blízkosti Priemyselnej zóny Chemes začalo mesto Humenné s podporou fondov Európskej únie výstavbu priemyselného parku Guttmanovo, ktorá bude mať rozlohu päť hektárov. "Spoločnosť Chemes so svojou energetikou, službami a s vybudovanou infraštruktúrou je pripravená zabezpečiť všetky naše činnosti aj na ploche budúceho priemyselného parku. Výhodou priemyselných zón v Humennom je tiež ich zemepisná poloha vhodná najmä pre firmy, ktoré chcú obchodovať s Poľskom, Maďarskom a Ukrajinou," zdôraznil Matias. Podľa neho podnik môže svojím postavením a aktivitami v rámci priemyselnej zóny výrazne ovplyvňovať rozvoj celého regiónu najmä v oblasti zamestnanosti a ekonomickej prosperity.

Hlavné aktivity Chemesu
Hlavnou činnosťou Chemesu je výroba a predaj energetických médií (teplo, elektrická energiu, stlačený vzduch, chladená voda) pre svojich zákazníkov. V oblasti dodávky tepla zásobuje prevažnú časť mesta Humenné. Pôvodná strojárska výroba, zameraná na produkciu náhradných dielov pre chemický priemysel, sa postupne pretransformovala na Strojárne Chemes Humenné a v súčasnosti je stopercentnou dcérskou firmou akciovej spoločnosti. Strojárska výroba sa sústreďuje na výrobu dopravníkov, ale aj kompletizáciu a dodávky investičných celkov pre kameňolomy, cementárne a energetiku. Najnovšia aktivita tejto firmy smeruje do oblasti čistenia odpadových vôd.

Firmy pôsobiace v priemyselnej zóne Chemesu
- Nylstar Slovakia, člen skupiny Nylstar, spoločného podniku firiem Rhodia a SNIA. Zaoberá sa výrobou chemických vlákien na textilné účely.
- Rhodia Industrial Yarns, člen skupiny Rhodia IY. Vyrába chemické vlákna na priemyselné použitie.
- Twista, spoločný podnik Nylstar Slovakia a talianskej firmy Mario Bosselli. Zaoberá sa úpravou chemických vlákien.
- Tytex Slovakia - člen dánskej skupiny Tytex A/S. Vyrába špeciálne textilné výrobky na zdravotnícke účely.
- VSK, spoločný podnik talianskej firmy Vignoni VIP a Chemes. Vyrába dámske pančuchové nohavice.
- Prefil Slovakia, akvizícia nemeckej firmy Barnet Europe GmbH. Zaoberá sa úpravou chemického vlákna.
- PJ Bike, akvizícia talianskej firmy OFMEGA. Vyrába súčiastky na bicykle.

Vývoj  ukazovateľov - CHEMES, a.s. Humenné
Rok 2000 2001 2002 I.-IX. 2003
Tržby z predaja v mil. Sk 1 062 1 046 1 102 862
Zdroj Chemes, a. s., Humenné
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 22:38