StoryEditor

Nastúpia do práce a o pár dní nám ujdú, sťažujú sa slovenské firmy

15.08.2016, 23:50
Pár dní či týždňov v práci a koniec. Nechať sa vyhadzovať má pre tých, čo nechcú robiť, svoje výhody.

Po nastúpení do práce robia všetko pre to, aby ich z nej čo najrýchlejšie vyhodili. Firmy sa s podobným správaním nových zamestnancov stretávajú čoraz častejšie.

„Ako každý, aj my tieto situácie poznáme. Pár dní a koniec,“ vysvetľuje HR manažér Seoyon E-HWA Automotive Slovakia Igor Duhár.

Úrady ročne odhalia desaťtisíce takýchto prípadov. Podľa výkonnej riaditeľky personálno-poradenskej spoločnosti McRoy Jobliner Jany Mesárovej existujú pracovné pozície, kde má takýto zámer dokonca každý tretí uchádzač. Ide najmä o menej kvalifikované pracovné miesta.

Len hľadať nestačí
Aby mohli nezamestnaní poberať sociálne dávky, musia sa aspoň tváriť, že prácu hľadajú. Prísť k potenciálnemu zamestnávateľovi a získať pečiatku, že absolvovali pracovný pohovor. Mnohí pritom o danú prácu vôbec nemajú záujem.

Problém pre nich nastáva, ak zamestnávateľ povie áno a takéhoto uchádzača sa rozhodne prijať. „Nezamestnaní nemôžu každú prácu odmietnuť. Ak je považovaná za primeranú, teda zohľadňuje zdravotný stav občana a prihliada na niektorú z jeho kvalifikácií, jej odmietnutie môže viesť k vyradeniu z evidencie úradu práce,“ konštatuje Jana Mesárová.

V tom prípade stráca osoba nárok na dávky a odvody, ktoré miesto nej uhrádza štát. Špekulanti teda prácu radšej prijmú, avšak s plánom, že sa v nej dlho neohrejú. „Následne sa nechajú prepustiť, čím vlastne povinnosť prijať adekvátne zamestnanie obídu,“ pokračuje Jana Mesárová.

Dôvody sú podľa nej jednoduché. Nechce sa im pracovať alebo popri poberaní dávok radšej robia niekde na čierno – príjem bez daní a odvodov či na dohodu. Podľa Igora Duhára ide aj o rozhodenie sietí na viaceré strany, z ktorých si potom človek vyberie tú najlepšiu.

Prefíkanosť čoraz obľúbenejšia
„Až 39 925 uchádzačov z evidencie úradu práce síce odišlo, ale do troch mesiacov sa zaevidovalo znovu,“ vyčísľuje minuloročné zistenia riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Jana Lukáčová.

Niekoľko tisíc z nich podľa jej slov skončilo ešte v prvom týždni po nástupe do práce. Presné čísla na porovnanie z predchádzajúcich rokov úrady zatiaľ neposkytli, no hovoria o medziročnom náraste takýchto prípadov.

Okrem toho, že firma musí opäť hľadať nových ľudí na voľné pracovné miesta, špekulanti jej spôsobujú aj finančné náklady.

„Ide najmä o pracovné oblečenie, ktoré novým zamestnancom dávame,“ tvrdí hovorkyňa Volkswagenu Slovakia Lucia Makayová. S podobným problémom sa automobilka už stretla, aj keď podľa slov jej hovorkyne sa jedná len o výnimočné prípady, ktoré sa u nich často nestávajú.

Ako špekulantov odstaviť
Jana Mesárová hovorí o riešení, ako sa podobným ľuďom vyhnúť. Personalisti by si mali podľa nej každého uchádzača dobre overiť.

Najmä kde a ako dlho predtým pracoval. Mnohí svoje krátkodobé pracovné skúsenosti do životopisov nedávajú. Dôležitosť zisťovania sa tak dostáva na pracovný pohovor.

„Prijímacie pohovory interných zamestnancov prebiehajú profesionálnym výberovým procesom a realizuje ich tím skúsených personalistov. Preto sa s problémom fluktuácie interných zamestnancov stretávame len zriedka.Avšak pri sezónnych zamestnancoch sa s nadmernou fluktuáciou stretávame častejšie,“ potvrdzuje dôležitosť správneho výberového procesu špecialistka internej komunikácie firmy Foxconn Slovakia Diana Král.

Ešte dôležitejšia je však podľa Mesárovej zmena legislatívy.

„Riešením by bolo, ak by sa do evidencie nezaraďovali ľudia, ktorí boli opakovane prepustení z dôvodu hrubého porušenia pracovnej disciplíny,“ dodáva. O dávky by tak prišiel nielen ten, ktorý prácu odmieta, ale aj ten, ktorý ju stále opúšťa.

01 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 02 - Modified: 2024-04-25 12:17:02 - Feat.: - Title: Rezort podrží bezpečné ženské domovy, ktorým hrozil zánik. Pomohol zákon o dotáciách, tvrdí Tomáš 03 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 04 - Modified: 2024-04-19 13:19:16 - Feat.: - Title: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil, reaguje Tomáš na tvrdenia hnutia 05 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Štát spustil projekt na podporu zamestnávania absolventov. Firmy aj uchádzači si finančne prilepšia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 20:57