StoryEditor

Kľúčová križovatka mešká. Matovičovu odpoveď neevidujem, takto to nemôže fungovať, tvrdí Doležal

31.08.2021, 12:54
Autor:
TASRTASRpebpeb
​Najdôležitejšie je teraz podľa ministra dopravy spustiť verejné obstarávanie.

Národná diaľničná spoločnosť je pripravená spustiť verejné obstarávanie na križovatku D4/D1.

Bez explicitného súhlasu ministerstva financií to však urobiť nemôže. O pridelenie prostriedkov na túto stavbu už pritom rezort dopravy žiadal začiatkom tohto roka.

​Minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) to uviedol v utorok po rokovaní vlády.

Doležal priblížil, že od roku 2021 sa zmenil systém rozpočtovania a funguje tzv. systém zero-based budgeting.

To znamená, že každý začína s investičným rozpočtom nula.

"My sme na začiatku roka 2021 rozpočtovým opatrením žiadali ministerstvo financií, aby pridelilo prostriedky na túto stavbu," zdôraznil. Na každú jednu stavbu je totiž podľa jeho slov potrebný explicitný súhlas rezortu financií.

"Odpoveď ministra na moju žiadosť z 19. marca doteraz neevidujem. A to nie je len D1/D4 stavba, je tam severný obchvat Prešova, desiatky iných stavieb. Takto to predsa nemôže fungovať," vyhlásil minister dopravy.

​Najdôležitejšie je teraz podľa neho spustiť verejné obstarávanie. Skonštatoval, že pre urýchlenie procesov môže alokovať v NDS dostatočný počet "obstarávačov", aby dokázali zodpovedať prípadné otázky a námietky, môže tiež žiadať maximálnu súčinnosť Úradu pre verejné obstarávani. Naznačil, že cena nebude zďaleka jediným kritériom tejto súťaže.

Doležal zároveň podotkol, že koncesionár na 90 percent križovatku postavil. "Ale je aj pravda, že suma, ktorá predstavuje tú nedostavanú časť, bude štátu vrátená. Neznížia sa platby za dostupnosť, ktoré štát platí koncesionárovi, ale táto čiastka nám bude vrátená," ozrejmil.

Ministerstvo financií v pondelok (30. 8.) uviedlo, že neeviduje žiadosť na uvoľnenie financií, teda rozpočtové opatrenie zo strany ministerstva dopravy. Tvrdí, že výstavba križovatky D4/D1 rozhodne nestojí pre ministerstvo financií.

Ministerstvo dopravy až dnes po rokovaní vlády podalo žiadosť o rozpočtové opatrenie na uvoľnenie prostriedkov v súvislosti s dostavbou križovatky D1/D4, tvrdí vo svojom stanovisku rezort financií. "Táto žiadosť bola bezodkladne posúdená, schválená a finančné prostriedky uvoľnené," uvádza ministerstvo, ktorému šéfuje Igor Matovič.

"Minister dopravy prostredníctvom médií opakovane zverejňuje klamlivé informácie, ktoré vyvolávajú dojem, že výstavba kľúčovej križovatky D1/D4 je oneskorená pre kroky ministerstva financií," dodáva rezort financií.

01 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 02 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 03 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 04 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu 05 - Modified: 2024-03-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Korčok má bašty ľavice, Pellegrini žiaril u Fica aj Huliaka. Matovič bez 500-euroviek zažil na východe fiasko
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 16:12