StoryEditor

Zlacňovanie palív sa tento týždeň skončí. Slovákov čaká drahší benzín

24.08.2016, 00:00
Len v priebehu augusta stihla cena ropy stúpnuť o viac ako 20 percent. Čoskoro stúpnu aj ceny pohonných látok.

O viac ako dvadsať percent stúpla cena ropy na finančných trhoch. A stihla to len v tomto mesiaci. Kým ešte začiatkom augusta sa barel ropy Brent predával zhruba za 42, teraz stojí už 50 dolárov. V blízkej budúcnosti to pocítia aj motoristi. „Zlacňovanie pohonných látok sa na Slovensku v najbližších dňoch skončí. Ceny benzínu i nafty vzrastú až o niekoľko centov,“ predpokladá analytik spoločnosti Finlord Boris Tomčiak.

Dopravcovia
Zdraženie pocíti každý, kto jazdí autom a ešte viac tí, pre ktorých je doprava živobytím. „Pri znížení cien špeditérske spoločnosti vždy žiadajú, aby zlacnela aj doprava, pri zvyšovaní už tak aktívne nie sú,“ opisuje problémy Pavol Reich, generálny tajomník združenia cestných dopravcov Česmad. Dodáva však, že ak pohonné látky zdražejú len o pár centov, v cene dopravy sa to prejaviť nemusí. Dopravcovia totiž s takýmto kolísaním cien počítajú už v zmluvách.

Ceny ropy tlačí nahor lacnejúci dolár aj špekulácie o tom, že Organizácia krajín vyvážajúcich ropu sa budúci mesiac dohodne na zmrazení ťažby čierneho zlata, hovorí Tomčiak. A lepšie to nebude ani v najbližších mesiacoch. Na trhu rastie dopyt, ktorý sprevádzajú klesajúce zásoby, čo môže v budúcnosti tlačiť cenu ropy ešte nahor, hovorí analytik Capital Markets Lukáš Lóci.

Vysoká spotrebná daň
Ceny pohonných látok u nás zostávajú aj naďalej drahšie než u susedov. Najlacnejší benzín majú v Poľsku a Maďarsku, lacnejší je však aj v Rakúsku a Česku. „Drahšie pohonné látky môžu paradoxne v konečnom dôsledku znamenať nižšie príjmy do štátnej kasy, pretože dopravné spoločnosti budú uprednostňovať lacnejšie tankovanie v zahraničí,“ upozorňuje Reich. Vysvetlením môže byť to, že Slováci platia vyššiu spotrebnú daň, ktorá tvorí zhruba polovicu ceny benzínu. Tá je u nás najvyššia zo všetkých okolitých krajín.

Infografika HN

01 - Modified: 2024-04-18 16:06:22 - Feat.: - Title: 13. dôchodky sú pre Slovensko problém. Šéf Rozpočtovej rady pre HN: Stav financií sa môže rýchlo zhoršiť 02 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 03 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 04 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 05 - Modified: 2024-04-17 12:59:50 - Feat.: - Title: Ceny zemného plynu v Európe dosiahli najvyššiu úroveň od januára. Investori sa boja vojny na Blízkom východe
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 03:56