Pod Tatrami sa pivo varilo nepretržite takmer dve storočia. Keď však v roku 2007 zatvoril svoje brány Pivovar Tatran a jeho výroba sa presťahovala do susedného Poľska, pivovarnícka tradícia v Poprade zanikla. Netrvalo však dlho a od decembra 2012 hasí smäd po zlatom moku v meste remeselný minipivovar Egídius Brewery. Ku vzniku mu pritom dopomohli obchodníci s lacným čínskym tovarom. Historickému centru Popradu totiž ešte pred šiestimi rokmi dominovalo viac ako 15 ázijských obchodov. „Situácia sa však zmenila a títo obchodníci začali postupne z mesta odchádzať, pretože sa im také podnikanie už nevyplatilo. Aj v našej budove sídlil čínsky obchod. Rozmýšľali sme preto, ako využiť vlastné priestory a rozhodli sme sa založiť prvý minipivovar v Poprade,“ hovorí Tomáš Červeňan, ktorý sa spoločného podnikania chytil popri svojom strýkovi Jánovi Olejárovi spolu s ďalšími rodinnými príslušníkmi Vladimírom Olejárom a Ľudmilou Pacákovou.
Pivo predtým nevarili
Rodina síce disponovala bohatými skúsenosťami s gastro službami, ale nikto z partie nadšencov dovtedy pivo nenavaril. Trvalo preto istý čas, kým Popradčania našli tú správnu a originálnu chuť. „Na začiatku pivo nebolo podľa našich predstáv, ale časom sme sa neustále zlepšovali. Aktuálne varíme štyri druhy piva plus dva sezónne špeciály,“ vraví Ján Olejár, ktorý je zároveň sládkom. Základnou myšlienkou prvého popradského remeselného pivovaru bolo priniesť na stôl skutočné pivo – uvarené iba zo základných surovín, bez chémie, umelých dochucovadiel a stabilizátorov. Podobne ako drvivá väčšina z päťdesiatky remeselných a reštauračných minipivovarov na Slovensku, aj v Poprade čapujú svoje...
Zostáva vám 85% na dočítanie.