Zakladateľ firmy ESM Yzamer Emil Izakovič (v strede) a jeho synovia Daniel a Matúš.Pavol Funtál
StoryEditor

Na začiatku bol risk. Dnes naša firma zbiera úspechy

12.10.2016, 00:00
Spoločnosť ESM Yzamer sa už takmer dvadsať rokov venuje vývoju inovatívnych technológií v energetike.

Firma ESM Yzamer sídli na okraji Trnavy a dodnes ju má v rukách miestna rodinná firma Izakovičovcov. Založila ju v roku 1998 hlava rodiny Emil Izakovič, ktorý sa rozhodol na vlastnom a so svojimi technológiami zúročiť skúsenosti, ktoré získal predtým z pôsobenia v energetike a teplárenstve. „Bolo to v období, keď nie každý bol odhodlaný podnikať,“ spomína Emil Izakovič.

Dnes má firma takmer štyridsať zamestnancov a pracujú v nej aj jeho synovia Matúš a Daniel. Mladší Daniel je zodpovedný za realizáciu stavieb v budovách a starší Matúš riadi vývoj softvéru, inteligentné riadiace systémy a marketing.

Vlajkový produkt
Nástup synov do firmy však nebol taký priamy, ako by sa pri rodinnej firme mohlo zdať. Matúš Izakovič sa pôvodne venoval programátorstvu a promotérstvu hudobných festivalov. Medzitým sa však už od strednej školy, kde študoval počítačové systémy, začal vo firme podieľať na vývoji softvéru pre manažment energetických systémov. Naplno sa však k rodinnej firme pridal až neskôr. Medzitým na vysokej škole vyštudoval marketing a doplnil si tak vzdelanie pre svoju aktuálnu pracovnú pozíciu, kde okrem vývoja „riadi“ napríklad aj komunikáciu s novinármi. „Keď som bol na strednej škole, firma ešte robila len jednoduchú ,potrubárčinu‘, montovala rozvody a jednoduché meranie tepla,“ spomína Matúš. „Postupne sme sa pretransformovali na IT spoločnosť v oblasti energetiky, keďže už robíme inteligentné systémy na meranie a kontrolu energií v budovách. Naše hlavné produkty by bez riadiacich systémov nefungovali.“

Energetické riadiace systémy trnavskej firmy dnes nájdete v mnohých veľkých budovách na Slovensku, napríklad v teplárenských spoločnostiach či budovách Slovenského plynárenského priemyslu a viacerých developerských projektoch. Dodávajú kompletné riešenia pre takzvaný smart metering, ktorý sleduje spotrebu plynu, vody, tepla a elektriny a svojím odpočtovým softvérom ich dokáže predpovedať a efektívne manažovať. „Boli sme prví na Slovensku, kto priniesol pomerový rozdeľovač vykurovacích nákladov, ktorý bolo možné odčítať bez vizuálnych pomôcok. Náš systém dokázal cez čipovú kartu odčítať všetky údaje, chyby či prekročenia teplôt. Odvtedy túto novinku zdokonaľujeme.“

Dnešný vlajkový produkt firmy sa volá heat2go. Je to systém, ktorý bezdrôtovo odčítava dáta z vodomerov, plynomerov, elektromerov, meračov tepla či snímačov vlhkosti a teploty z akejkoľvek budovy. Údaje posiela do centrály spoločnosti, ktorá komunikuje s aplikáciami majiteľa budovy. Ten si vie spotrebu sledovať na mobile či tablete a predpovedať, aké faktúry môže očakávať. „Dnes systém využíva aj veľa priemyselných celkov, máme ho nainštalovaný aj vo viacerých biznis centrách.“ Systém heat2go je nasadený v asi 1 100 budovách. „Sme jediný poskytovateľ takejto technológie, ktorý je čisto slovenskou firmou,“ vraví Matúš Izakovič.

Technológie pre Zelenú žabu
Vďaka sledovaniu energií vie majiteľ budovy napríklad o chybách alebo o tom, že sa kdesi poškodilo vodovodné potrubie a dokáže tak predísť nepríjemnému prekvapeniu v podobe obludnej výšky na faktúre. Ak merač zaznamená priveľkú spotrebu, spravidla to znamená, že sa niekde stala havária. Na tento fakt upozorní systém používateľa notifikáciou. Na trnavskom sídlisku vymenila firma ESM Yzamer dva kilometre starých tepelných rozvodov za moderné technológie na riadenie za 850-tisíc eur, ktoré zabezpečujú vykurovanie a ohrev teplej vody. Ich plynové tepelné čerpadlá sú aj na streche výskumného parku Materiálovotechnologickej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Trnave.

Jedna z najzaujímavejších zákaziek firmy sa však nachádza mimo priemyslu. Ide o technologické systémy, nasadené v čerstvo zrekonštruovanom historickom kúpalisku Zelená žaba v Trenčianskych Tepliciach. Donedávna chátrajúci architektonický unikát – a národná kultúrna pamiatka – sa dnes ovláda prstom na tablete, vďaka technológii trnavskej firmy. Pôvodnú termálnu vodu nahradila voda ohrievaná plynovými tepelnými čerpadlami. „Bolo to prvé kúpalisko na Slovensku, ktoré získava teplo na ohrievanie vody z plynových tepelných čerpadiel,“ vysvetľuje Matúš Izakovič. Cez softvér trnavskej firmy sa zároveň ovládajú aj všetky ostatné technológie slávneho kúpaliska – od osvetlenia cez ozvučenie až po riadenie všetkých atrakcií.

Ďalšie inovácie
Rodinná firma aktuálne realizuje projekt centrálneho zásobovania teplom v bratislavskom rezidenčnom projekte Blumentál na Mýtnej ulici. „Je to veľký priestor, kde sme dostali šancu navrhnúť celé riešenie, ako obnoviteľnými zdrojmi a inteligentným riadiacim systémom dosiahnuť efektívnu hospodárnosť budovy. V podobných systémoch vidíme aj budúcnosť našej firmy, ktorá by mala byť v spájaní riadiacich technológií, obnoviteľných zdrojov a inteligentného softvéru spojeného s cloudom, ktorý bude aj na základe predpovedí počasia manažovať teploty a systém sa bude rozhodovať v reálnom čase,“ plánuje Matúš Izakovič. „Pracujeme aj na systéme, ktorý bude vyhodnocovať nákupné ceny energetických spoločností, dynamicky sa prispôsobovať trhu a vyberať dodávateľa, ktorý bude v danej chvíli najvýhodnejší.“

Kto je kto vo firme

Emil Izakovič,
konateľ

Matúš Izakovič,
riaditeľ pre vývoj a marketing

Daniel Izakovič,
projektový manažér

Dotazník

Emil Izakovič pre HN:

Váš najšialenejší nápad v podnikaní?
Vôbec s ním začať. (Úsmev)

Najväčší úspech v podnikaní?
Že ešte vôbec podnikám. (Úsmev)

Koľko hodín trávite v práci?
Vždy toľko, koľko je treba.

Čo vás najviac hnevá v podnikaní?
Ak sa stretnem s neúprimnosťou a nečestnosťou.

Ako najradšej relaxujete?
Počúvaním dobrej hudby a fyzickou prácou na rodinnej farme v kruhu rodiny.

Otec vs. syn alebo dva pohľady na jednu situáciu

Emil Izakovič, konateľ

Ako by ste reagovali na situáciu, keď vám vypadne kľúčový zákazník?
Vždy máme veci nastavené tak, aby sme neboli odkázaní na jedného kľúčového zákazníka.

Naskytne sa príležitosť investovať mimo vášho odboru – energetiky. Pôjdete do toho?
Áno, ak vidím možnosť prepojenia s energetikou.

Zistíte, že konkurenčná firma „skopírovala“ váš produkt a predáva alebo ponúka ho ako svoj, prípadne vám prebrala klienta. Čo urobíte?
Berieme to ako potvrdenie kvality nášho produktu a zároveň ako výzvu. Tomuto sa úplne zabrániť nedá, čo ukazujú aj dejiny podnikania. Klient časom sám príde na to, kde sa tvorila myšlienka.

Matúš Izakovič, riaditeľ pre vývoj a marketing

Ako by ste reagovali na situáciu, keď vám vypadne kľúčový zákazník?
Nemáme jedného kľúčového zákazníka a snažíme sa tvoriť funkčnú sieť zákazníkov.

Naskytne sa príležitosť investovať mimo vášho odboru – energetiky. Pôjdete do toho?
Áno, ale až potom, ako si nový odbor naštudujem a nadobudnem istú úroveň vedomostí.

Zistíte, že konkurenčná firma „skopírovala“ váš produkt a predáva alebo ponúka ho ako svoj, prípadne vám prebrala klienta. Čo urobíte?
Toto sa nám už stalo a dnes sa nad tým iba usmievam. Robíme veci tak, aby bolo naše riešenie natoľko inovatívne, že konkurencia má jedinú šancu – znovu nás iba napodobniť a dobehnúť.

01 - Modified: 2024-04-11 20:10:13 - Feat.: - Title: Dnešné útoky na ukrajinskú energetiku boli odvetou za tie na ruskej pôde, povedal Putin 02 - Modified: 2024-04-05 08:39:01 - Feat.: - Title: Neefektívne a nehospodárne. Štát musí zmeniť legislatívu k postupom v energetike počas krízy, upozorňuje NKÚ 03 - Modified: 2024-03-25 14:22:33 - Feat.: - Title: Ideológia nemá nič spoločné s dodávkami energií, vyhlásil šéf maďarskej diplomacie Szijjártó v Rusku 04 - Modified: 2024-03-27 07:30:00 - Feat.: - Title: Je biely vodík palivom budúcnosti? Svätý grál klímy nás môže zbaviť energetických problémov 05 - Modified: 2024-03-21 13:24:16 - Feat.: - Title: Viac ako dve tretiny emisií pochádzali v roku 2022 z priemyslu a energetiky, najviac zo zemného plynu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 19:30