StoryEditor

Prekvapivý zvrat. Slovenské firmy sa vracajú na Cyprus

02.11.2016, 23:00
Počet domácich podnikateľov, ktorí si to zamierili do Nikózie a okolia, je najvyšší od roku 2005.

Slovenské firmy sa masívne presunuli do novej „dovolenkovej“ destinácie. Na Cyprus. Celkovo sa na cyperských plážach dnes „vyhrieva“ 933 slovenských podnikov, čo je najviac za posledných jedenásť rokov. Firmy to tam ťahá čoraz viac, iba za posledný štvrťrok sa ich počet zvýšil o vyše 60. Vyplýva to z najnovšej analýzy spoločnosti Bisnode Slovensko.

Sídlia tam známe mená
Podľa informácií HN z tamojších obchodných registrov sa medzi slovenskými firmami, ktoré sídlia na Cypre, nachádza viacero známych mien. Napríklad aj materské spoločností firiem ako sú Tatry Mountain Resort, hotelierskeho gigantu Best Hotel Properties či nákupného strediska Bory Mall. Prečo je formálne sídlo ich „matiek“ registrované v cyperských obchodných registroch, zdôvodnila napríklad hovorkyňa Tatra Mountain Resort Zuzana Fabianová tým, že TMR je verejne obchodovaná akciová spoločnosť s početnými akcionármi a vlastným manažmentom. Podobne reagoval aj manažér externej komunikácie Penty Martin Danko. „Investičnú skupinu Penta tvorí fond, ktorý má sídlo na Jersey, v Amsterdame a na Cypre a manažérske spoločnosti, ktoré sídlia na Cypre, v Prahe, Bratislave, Varšave a v Mníchove,“ odkázal s tým, že ide o bežnú prax väčšiny nadnárodných investičných skupín. Dodal, že spoločnosti, ktoré pod skupinu spadajú, odviedli na daniach za minulý rok takmer 50 miliónov eur, z toho asi tretinu na Slovensku.

Firmy lákajú nízke dane
Dôvodom, prečo naše spoločnosti Cyprus láka, je podľa odborníkov najmä priaznivé daňovo-odvodové zaťaženie. „Sadzba dane z príjmov na Cypre je 12,5 percenta, pričom cyperský daňový systém ponúka množstvo odpočítateľných položiek,“ vysvetľuje daňový špecialista V4 Group Tomáš Janoušek. Navyše, v krajine sa neodvádzajú žiadne dane z vyplatených dividend, z predaja obchodných podielov či z obchodu s cennými papiermi, pripomína biznis development konzultant spoločnosti Bisnode Slovensko Milan Seliak. Cyprus rovnako poskytuje vysokú anonymitu vlastníctva a v neposlednom rade firmám hrá do karát aj zdravý rast tamojšej ekonomiky. Podľa výkonného riaditeľa Podnikateľskej aliancie Slovenska Petra Kremského sa pod odchod našich firiem do zahraničia podpisuje aj zhoršujúce sa podnikateľské prostredie.


Firiem v daňových rajoch môže byť ešte viac
Počet našich firiem, ktoré si to zamierili do daňových rajov, neustále rastie. Posledné čísla hlásia až 4 630 slovenských podnikov, ktoré sa nechávajú zdaňovať radšej v lukratívnych destináciách, ako sú Seychely či Bahamy. Nie je to však konečné číslo. Do úvahy sa v tomto prípade neberú zložitejšie štruktúry, ku ktorým sa často naši podnikatelia uchyľujú. „To znamená, že firmu si registrujú napríklad v Českej republike, tú v Holandsku a až následne sa registrujú napríklad na Seychelách,“ opisuje biznis development konzultant spoločnosti Bisnode Slovensko Milan Seliak. Našich podnikov, ktoré prázdninujú v daňových rajoch, tak môže byť mnohonásobne viac.


Protischránkový zákon ako riešenie
Aby schránkové firmy, ktoré sídlia na Cypre či na Belize, nemohli už viac profitovať zo štátnych zákaziek – presne to je cieľom nového protischránkového zákona, ktorý iba pred pár dňami odklepli poslanci. Práve cyperské spoločnosti pritom v minulosti figurovali v tých najväčších kauzách, ktoré otriasli Slovenskom. Napríklad pri škrtaní dlhov Váhostavu sa ukázalo, že medzi jeho nezabezpečenými veriteľmi bolo aj sedem schránkových spoločností, z toho štyri z Cypru. Podľa protischránkového zákona budú musieť všetky firmy, ktoré obchodujú so štátom, odkryť svojho pravého vlastníka. Daňové raje tak totiž prídu o hlavnú výhodu pre svojich majiteľov, ktorí sa takto snažili vyhýbať konfliktu záujmov, alebo tak maskovali prepojenie na rôzne finančné skupiny, myslí si partner advokátskej kancelárie Taylor Wessing Andrej Leontiev, ktorý sa na príprave nového zákona aj podieľal.

Infografika Infografika HN

01 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 02 - Modified: 2024-04-05 05:53:29 - Feat.: - Title: Pistáciová a čokoládová? Firemné hodnoty nie sú zmrzlina 03 - Modified: 2024-04-01 08:33:25 - Feat.: - Title: Firmy majú problém udržať krok s aktualizáciami softvéru VPN, upozorňuje Eset 04 - Modified: 2024-03-22 17:00:00 - Feat.: - Title: Konkurzy stúpli na Slovensku na historické maximum. Najväčší úpadca v pyramídovej schéme utopil 50 miliónov 05 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Živnostníci sú kostrou ekonomiky regiónov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 15:44