Minister financií Peter KažimírTASR/M. Baumann
StoryEditor

Koniec daňových rajov? Kažimír uvidí účty našich firiem v zahraničí

21.11.2016, 23:00
Už od budúceho roka si naši daniari posvietia na údaje slovenských podnikov v desiatkach krajín.

Dve miliardy eur. Približne toľko nám uniká každoročne na daniach. Podobne sú na tom aj ďalšie krajiny OECD. Preto sa rozhodli v boji proti daňovým únikom spojiť sily. Od budúceho roka začnú automatickú výmenu informácií. Prostredníctvom nej sa naša finančná správa dostane napríklad k zostatkom slovenských podnikov na zahraničných účtoch či k podozrivým transakciám.

Po novom automaticky
Celkovo si tak naši daniari vymenia informácie s viac ako 50 krajinami sveta. Medzi nimi sú napríklad aj Cyprus, Britské Panenské ostrovy či Holandsko, ktoré patria medzi obľúbené daňové raje Slovákov.

„Agresívne daňové plánovanie znevýhodňuje spoločnosti, ktoré vo svojej krajine poctivo platia dane a nesnažia sa minimalizovať svoje daňové povinnosti presunom ziskov do krajín s nižšou, respektíve nulovou, daňovou sadzbou,“ opisuje hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.

Prebiehať to bude takto: zahraničné bankové domy zašlú do konca júna finančným správam informácie o účtoch slovenských rezidentov. Následne sa tieto dáta spracujú a naša finančná správa ich dostane do konca septembra budúceho roka.

Podobná výmena síce fungovala už doposiaľ, no na to, aby sa daniari dostali k informáciám, museli mať aspoň podozrenie z trestnej činnosti a sami o ne žiadať. Po novom ich dostanú automaticky. Práve v tom vidia odborníci najväčší prínos nového systému.

Firmy sa môžu presunúť
„Ak sa podarí slovenskej finančnej správe zautomatizovať vyhodnocovanie získaných informácií, môže nová právna úprava pomôcť pri identifikácii podozrivých subjektov, ktoré v druhom kroku budú prešetrované v rámci slovenskej daňovej kontroly,“ myslí si partner advokátskej kancelárie Taylor Wessing Andrej Leontiev.

Dodáva však, že pôjde o obrovské množstvo dát a bude preto kľúčové, aby ich dokázala finančná správa vôbec spracovať. Daňový špecialista V4 Group Tomáš Janoušek dodáva, že ide o veľké množstvo citlivých informácií, ktoré je potrebné dostatočne chrániť pred únikom.

Ani táto výmena však negarantuje, že sa firmy prestanú do daňových rajov sťahovať. „Môže nastať situácia, že firmy budú hľadať iné destinácie, ktoré nebudú zapojené do výmeny informácií,“ hovorí biznis konzultant spoločnosti Bisnode Slovensko Milan Seliak. Firmy sa budú podľa neho snažiť vytvárať zložitejšie štruktúry, do ktorých bude zapojených viacero krajín.

Pridajú sa aj ďalšie krajiny
Na automatickú výmenu informácií v daňovej oblasti budú postupne nabiehať aj ďalšie krajiny. Od roku 2018 sa pridajú aj Belize, Bahamy či Panama, ktoré sú rovnako považované za daňové raje.

Okrem nich aj Monako, Maršalove ostrovy, Hongkong, Spojené arabské emiráty či Nový Zéland. Pritom iba v týchto krajinách dnes sídlia viac ako tri stovky slovenských podnikov. Celkom sa zoznam rozšíri až o ďalších 46 štátov, ktoré prezradia našej finančnej správe daňové informácie o Slovákoch v zahraničí.

Brusel pripravuje zoznam daňových rajov
Ministri financií európskej dvadsaťosmičky sa ešte začiatkom novembra dohodli, že zostavia zoznam daňových rajov. Európski ministri tak konajú v reakcii na daňovú megakauzu Panama Papers. Na túto čiernu listinu budú zaradené tie krajiny, ktoré nebudú ochotné podieľať sa na cezhraničnej výmene informácií z daňovej oblasti.

Už dnes existuje prvý zoznam 81 krajín, ktorý európski odborníci preskúmajú. Podľa portálu Euractiv.com sa má na ňom nachádzať aj USA. Práve Spojené štáty sú jednou z najobľúbenejších destinácií slovenských podnikov.

Únia však neplánuje do zoznamu zahrnúť svojich členov, pričom krajiny ako Írsko, Holandsko či Belgicko sú sami často využívané ako daňové raje, poukazuje britská organizácia Oxfam. Brusel chce listinu zostaviť do konca roku 2017.

01 - Modified: 2024-04-05 05:53:29 - Feat.: - Title: Pistáciová a čokoládová? Firemné hodnoty nie sú zmrzlina 02 - Modified: 2024-04-01 08:33:25 - Feat.: - Title: Firmy majú problém udržať krok s aktualizáciami softvéru VPN, upozorňuje Eset 03 - Modified: 2024-03-22 17:00:00 - Feat.: - Title: Konkurzy stúpli na Slovensku na historické maximum. Najväčší úpadca v pyramídovej schéme utopil 50 miliónov 04 - Modified: 2024-03-22 10:27:18 - Feat.: - Title: Elektrické bicykle budú musieť spomaliť. Inak ich čaká povinná poistka, rozhodla vláda 05 - Modified: 2024-03-15 13:33:00 - Feat.: - Title: Krok Bruselu do slovenských daní je cez čiaru, varuje biznis a žiada zmenu sporného návrhu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:35