StoryEditor

Na D-jednotke prerazili tunel Žilina. Autá tu majú jazdiť do dvoch rokov

05.12.2016, 13:50
Autor:
TASRTASR

Prvú tunelovú rúru tunela Žilina, ktorý je súčasťou diaľnice D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka, prerazili dnes, k prerazeniu druhej tunelovej rúry chýba 80 metrov. Jej prerazenie sa očakáva v januári 2017.

"Dnes sme urobili malý krôčik. Dúfam, že pokračovanie výstavby diaľnice D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka bude také, aby sme sa minimálne v desiatom mesiaci v roku 2018 po tejto stavbe už mohli previezť autom," povedal generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Juraj Valent. 

Podľa Valentu je zmluvný termín december 2018, najlepší termín je o dva mesiace skôr. Ako dôvody hovorí vnímanie verejnosťou aj stavebné možnosti.

Predseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraj Blanár podotkol, že v tomto roku je to prerazenie tretieho diaľničného tunela v okolí Žiliny. "Dôležitá je aj dnešná správa z NDS, že súčasťou tejto stavby bude samostatný objekt - privádzač zo Žiliny na tento úsek. Keby nemal privádzač, do ukončenia výstavby až po Dubnú skalu by nebol vôbec využitý. Privádzač bude dokončený v termíne dokončenia tejto stavby. Takže je to veľmi dobrá správa pre verejnosť cestujúcu, ale aj pre všetkých obyvateľov krajského mesta," uviedol Blanár.

Prerazili tunel Žilina Prerazili tunel Žilina TASR

​Generálny riaditeľ NDS doplnil, že do jedného týždňa bude uzatvorený dodatok k zmluve so zhotoviteľom stavby Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka.

"Predpokladaná hodnota bola určená štátnou expertízou. A cena, keď dáme zhotoviteľovi podklady a spracuje návrh ceny, musí vychádzať z jednotkových cien, ktoré boli vysúťažené v rámci stavby Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka. V tejto zmluve sú aj podmienky, akým spôsobom sa cena môže spracovať a ako sa bude upravovať. To znamená, že o ekonomicky oprávnené náklady," dodal Valent.

Stavba diaľnice D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka, ktorej súčasťou sú tunely Ovčiarsko a Žilina, je podľa neho mimoriadne špecifická z hľadiska geologických podmienok. Prerazili tunel Žilina Prerazili tunel Žilina TASR

"Na stavbe bolo identifikovaných niekoľko zosuvných miest, ktoré sme zasanovali a zrealizovali sme odvodňovacie vrty. Ich úlohou je znižovať hladinu podzemnej vody. Z technického pohľadu sa na 11 km dlhom diaľničnom úseku strieda popri dvoch tuneloch 11 mostov. Po dobudovaní tohto úseku ušetrí motorista 9 minút v porovnaní s jazdou po ceste prvej triedy," uzatvoril generálny riaditeľ NDS.

Úsek diaľnice D1 z Hričovského Podhradia po Lietavskú Lúčku stavia konzorcium firiem Ovčiarsko v zložení Doprastav, Strabag, Váhostav–SK a Metrostav. Cena za jeho vybudovanie je 427 miliónov eur. Projekt je financovaný zo zdrojov Európskej únie a štátneho rozpočtu.

01 - Modified: 2024-04-27 19:22:52 - Feat.: - Title: Mladík v Žiline unikal pred policajtmi, zastavil až po varovných výstreloch 02 - Modified: 2024-04-16 11:22:52 - Feat.: - Title: Napredovanie D1 pri Ružomberku je dobrá správa, no prioritou je aj R1, hovorí primátor 03 - Modified: 2024-04-15 12:32:25 - Feat.: - Title: Problémový úsek D1 pri Ružomberku sa rozbehol. Na tuneli Čebrať robí denne 500 ľudí, minister Ráž je spokojný 04 - Modified: 2024-04-08 05:32:07 - Feat.: - Title: Začína sa rozsiahla rekonštrukcia mosta v križovatke D1 a R1 pri Trnave 05 - Modified: 2024-03-17 16:18:24 - Feat.: - Title: Na D1 pred Bratislavou platí znížená rýchlosť a zúžené jazdné pruhy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 14:18