Pošta (ilustračné foto)
StoryEditor

Štrajk českých poštárov. Žiadajú o 15 percent viac

13.12.2016, 23:00

Česku hrozí historicky prvý poštový štrajk – kvôli nízkym mzdám. V najnáročnejšom poštovom období – päť dní pred Štedrým dňom, ohlásila časť odborárov Českej pošty plošný dvojhodinový štrajk (od 17. do 19. hodiny) a dva dni pred sviatkom štafetový – na rôznych pracoviskách v rôzny čas. Už aj tak napäté vianočné doručovacie termíny by tak pošta ťažko stíhala. Do štrajku sa má zapojiť najmenej pätina z celkovo 30-tisíc zamestnancov v krajine. Ako to bude vyzerať na pobočkách v praxi?

Žiadajú pridať
„Zamestnanci, ktorých mená budeme mať v maili, na svojich pracoviskách v danom čase prerušia prácu,“ vysvetľuje Evžen Dvorský, predseda štrajkového výboru a šéf Odborového hnutia zamestnancov Českej pošty.
Jeho organizácia a dve ďalšie požadujú pod hrozbou štrajku pridať 2,5 tisíca českých korún mesačne (asi 93 eur). Pred troma týždňami sa pritom väčšina z deviatich odborových organizácií pôsobiacich na pošte dohodla s vedením na náraste platov priemerne o 2,6 percenta, teda asi o 550 korún (20 eur) od apríla budúceho roka. Priemerný plat na pošte je v súčasnosti 21 841 českých korún (808 eur), teda päťtisíc pod celoštátnym priemerom. Pritom doručovatelia berú ešte výrazne menej.
„Návrh menšinových odborov má k realite rovnako ďaleko, ako to, že niekto zabehne 100 metrov za päť sekúnd. Je to úplný nezmysel,“ reagoval na požiadavku Martin Elkán, šéf pošty. Podľa neho by to priviedlo Českú poštu do straty a najviac postihnutí by boli práve zamestnanci – pošta by zrejme musela prepúšťať. Ministerstvo vnútra, jediný akcionár pošty, za ním stojí.
Premiér Bohuslav Sobotka sa k výške požiadavky nevyjadril. „Očakávam, že vedenie pošty bude viesť so zástupcami zamestnancov poctivý sociálny dialóg a dôjde k vysvetleniu a vyriešeniu celej veci,“ povedal. Podľa neho k zvyšovaniu miezd na pošte dochádza posledné tri roky, čo je možné len vďaka novému štátnemu príspevku na udržanie pobočkovej siete.

Nepredložili zoznam
Podľa personalistov nie je požiadavka na 15-percentné zvýšenie platov nič nezvyčajné. V súkromnom sektore rástli platy o päť až desať percent.
Vedenie pošty však považuje štrajk za nezákonný, pretože odborári nepredložili zoznam štrajkujúcich. „Som presvedčený, že k štrajku nedôjde, že slušní zamestnanci budú v najhektickejšom poštovom období roka pracovať a nenechajú sa opiť rožkom pána Dvorského,“ hovorí riaditeľ pošty Martin Elkán. Sľubuje, že ak zákazník podá zásielku do utorka 20. decembra, pošta mu ju do Štedrého dňa doručí.

Štrajkujú aj Briti
Aj zamestnanci Post Office, ktorá má na starosti asi 20 percent všetkých zásielok v Británii plánujú štrajk a to o dosť ráznejší ako ich českí kolegovia. Do práce nechcú prísť päť dní a ukončia ho až na Štedrý deň. Ide o najdlhší neprerušený štrajk spoločnosti za posledných 300 rokov.

01 - Modified: 2022-02-13 20:52:54 - Feat.: - Title: Znehodnoteniu peňazí sa dá predchádzať 02 - Modified: 2022-02-14 08:18:09 - Feat.: - Title: Eufória okolo novej vakcíny v Česku rýchlo opadla. Na rade je teraz Slovensko 03 - Modified: 2021-12-22 08:47:46 - Feat.: - Title: Nela Slováková prekvapivo o plastikách: Nehanbím sa povedať, aké úpravy na sebe mám 04 - Modified: 2021-11-28 08:20:03 - Feat.: - Title: Český herec skončil na kyslíku. Neočkovať sa bola obrovská chyba, prosím, urobte to, vyzýva 05 - Modified: 2021-11-27 11:27:01 - Feat.: - Title: Nový variant koronavírusu pravdepodobne úraduje u našich susedov. Žena dovolenkovala v Afrike
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:02