Vectary
StoryEditor

Slovenský startup získal milióny, ide do Ameriky

13.12.2016, 23:00
Vectary ponúka bežným ľuďom možnosť 3D modelovania, zaujali aj investorov.

Predstavte si, že sa chcete naučiť robiť v programe na modelovanie 3D objektov. Poviete si, že asi potrebujete peniaze na kúpu drahého softvéru, musíte mať špeciálny výkonný počítač, najlepšie Apple, a more času a trpezlivosti na štúdium zložitého manuálu. Tak to funguje pri väčšine profesionálnych dizajnérskych softvérov. Zakladatelia startupu Vectary Pavol Soviš a Michal Koor si povedali, že pôjdu inou cestou. Vytvorili softvér pre dizajnérov na 3D modelovanie, ktorý môžete používať jednoducho cez webový prehliadač a svoj model si ukladáte do cloudu. Nedávno pre svoj projekt získali investíciu vo výške 2,5 milióna dolárov od investičného fondu BlueYard Capital. Chystajú sa presťahovať do New Yorku, aby sa stali globálnym startupom.

V jednoduchosti je sila
Michal Koor spočiatku uvažoval, že sa zamestná vo veľkej firme, no napokon začal podnikať. Po dvoch firmách, ktoré sa zameriavali na dizajn, vstúpil na trh s modelovaním 3D prototypov, lebo ich málokto vyrába.

Vytvorenie kvalitných 3D modelov je podľa neho ľahšie, ako by sa laikovi zdalo. „Ľudia si myslia, že to nezvládnu, lebo je to príliš komplikované. Koncept 3D modelovania však nie je ťažký, skôr softvér, ktorý sa bežne používa, je zameraný na profesionálov, ktorí sa ho môžu učiť niekoľko mesiacov,“ vysvetľuje Koor. Preto sa so svojím tímom snažili modelovanie funkčne zjednodušiť, tak aby ho aj laik vedel čím skôr použiť.

„Zvolili sme čo najmenej bariér. Nemusíte si ho kupovať ani inštalovať. Nemusíte mať profesionálny počítač. Vytvoríte si svoj model a uložíte si ho v cloude,“ vysvetľuje princíp fungovania na Vectary jeho zakladateľ.

Ak neviete, ako s modelom ďalej, môžete ho sprístupniť verejnosti, teda iným používateľom programu. Tí si ho môžu prispôsobiť podľa svojej potreby. „Autorské práva sú zabezpečené podmienkou sprístupnenia modelu ďalším používateľom pod licenciou Creative Commons,“ dodáva Koor.

Komunita dizajnérov
Takto sa vytvára dizajnérska komunita. A o to startupistom ide. „Zatiaľ nezarábame na softvéri, ktorý je voľne prístupný, ale žijeme z investície od anjelských investorov. V budúcnosti však máme niekoľko možností, ako projekt speňažiť,“ tvrdí Koor. Jednou z nich je napríklad tlač 3D výrobku, ktorý si používatelia navrhnú. Ďalšie využitie je v spolupráci so školami v tlačení pomôcok, prípadne v spoplatňovaní viacerých modelov či práce profesionálov. „Ak si niekto urobí päť modelov zadarmo a zapáči sa mu to, možno si ďalšie predplatí,“ prezrádza ideu monetizovania nápadu Koor. Ďalším cieľom je dosiahnuť, aby používateľ trávil na webe čo najdlhší čas modelovaním. Na to sa potom môže naviazať rôzna online reklama.

Teraz je ich startup vo fáze rastu a vytvárania komunity dizajnérov. Zakladatelia si uvedomujú, že na Slovensku je malý trh, a aj preto sa s časťou tímu sťahujú do New Yorku. „USA sú pre nás dôležité vzhľadom na ďalšie rozrastanie, získa sa tam väčšia komunita ľudí a môžeme získať globálny zásah,“ vysvetľuje plány Koor.

Presvedčili nás skúsenosťami a argumentmi
Jaroslav Ľupták, investičný manažér Neulogy Venture

Prečo ste sa rozhodli podporiť startup Vectary?
Investovali sme doň už v ranej fáze. Projekt nás zaujal hlavne svojím načasovaním, keďže na trhu vidíme obrovskú medzeru medzi väčšou dostupnosťou 3D tlače a nedostatkom tlačiteľného obsahu a zložitosťou nástrojov na jeho tvorbu. Ďalším silným faktorom bol jeho skúsený tím.

Má táto firma potenciál byť globálnou?
Pár týždňov od spustenia má projekt už tisícky používateľov z celého sveta. Majú oň záujem univerzity či herné štúdiá. Takého obsahu je vo svete veľmi málo a virtuálne svety bude treba z niečoho vystavať. Vectary má šancu byť práve tým stavebným materiálom.

01 - Modified: 2024-03-07 13:26:17 - Feat.: - Title: V strednej a východnej Európe dostávajú ženské start-upy len percento investícií, drvivá väčšina ide mužom 02 - Modified: 2024-02-26 14:44:36 - Feat.: - Title: Bývala hviezda z Disney Chanel sa dala na vedeckú dráhu. Jej nový startup sa zaoberá presunom dát do vesmíru 03 - Modified: 2024-01-22 07:01:00 - Feat.: - Title: Better Stack je v zisku. Hlási 200 000 používateľov a investíciu 10 miliónov dolárov na ďalší rast 04 - Modified: 2024-01-17 09:49:42 - Feat.: - Title: Slovenský CloudTalk získal 26 miliónov eur. Chce byť lídrom v hlasovej komunikácii založenej na AI 05 - Modified: 2023-07-18 07:10:23 - Feat.: - Title: Máte skvelý nápad? Prečo z neho neskúsiť urobiť miliardový biznis? Radí expert na startupy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 09:29