Nákupy za 203 596 dolárovReuters
StoryEditor

Na toaletu len s dozorom. Takto funguje Ježiško z Amazonu

18.12.2016, 23:00
Redaktor sa pred Vianocami zamestnal v sklade internetového predajcu, ktorý dodáva milióny darčekov.

„Ty nevieš, ako máš chodiť po schodoch? Že sa máš držať zábradlia?!“ „Pardon, neuvedomil som si to. Som tu prvý deň!“ Tentoraz sa to obišlo bez oficiálneho napomenutia. Keby som však znova stúpal po schodoch na prvé poschodia bez pridržiavania, mohlo by to viesť až k vyhadzovu za nedodržanie bezpečnostných predpisov.

V obrovskom sklade amerického Amazonu v Dobrovíze pri Prahe reguluje život tisícok zamestnancov nespočetne veľa nariadení až do najmenších detailov.

Motivačné nápisy
Pred Vianocami sa počet pracovníkov českej pobočky gigantu, ktorý sa stal symbolom internetového obchodu, takmer zdvojnásobí až na 6 000. Náborom prešiel i reportér Lidových novín Ondřej Vahnanovský a v Dobrovíze pracoval niekoľko dní. Podmienkou prijatia je aj čistý trestný register. V pestrej zmesi nechýbajú ľudia z okolia českej metropoly, ale aj zo severných Čiech. „Prežil som jednu vianočnú špičku, prežijem aj tú druhú,“ povedal svojmu novému kolegovi jeden zo zamestnancov.
Presne deväť hodín a štyridsať minút monotónneho vyberania, triedenia a balenia zásielok prevažne smerujúcich do Nemecka absolvujú študenti a aj osemdesiatnici. Všetci si po americky tykajú a usmievajú sa a dni im spríjemňujú všadeprítomné motivačné nápisy ako „Pracuj tvrdo. Bav sa. Tvor históriu.“


Cieľ Nemecko
Podľa tradície prináša vianočné darčeky v katolíckych častiach Nemecka Christkindl, čiže Ježiško, väčšinou tak radosť rozdáva vznešený Weihnachtsmann s dlhým plášťom s kapucňou, ryšavými vlasmi a fúzmi, ktorý cestuje na vetre. Holohlavý asketický miliardár Jeff Bezos síce nezodpovedá ani jednej z týchto predstáv, pritom je to on, kto prinesie najviac darčekov pod nemecké stromčeky.
Jeho internetový obchod Amazon utŕži len v Nemecku viac ako 11 miliárd eur. Prinajmenšom jeden darček uňho zháňa až 50 miliónov Nemcov. Amazon má v Nemecku rozvinutú logistickú sieť, ale hlavná Weihnachtsmannova dielňa, čiže jeden z najväčších Bezosových európskych skladov, leží v poliach pri dedinke Dobrovíz neďaleko Prahy. Dodáva odtiaľto do väčšiny európskych krajín, ale väčšina balíčkov mieri na Západ.

Tlak na zamestnancov
Amazon je celosvetovo známy ponukou azda akéhokoľvek mysliteľného tovaru, ale aj tlakom na zamestnancov. V obrích skladoch je prevádzka podriadená absolútnej efektivite. Všetko musí byť úplne plynulé, nikto sa nesmie pohybovať príliš pomaly, ale ani príliš rýchlo. Presne podľa normy. Firma striktnú prísnosť pri vymáhaní predpisov zdôvodňuje bezpečnosťou zamestnancov a zaistením funkčnosti tisíchlavého kolosu. Za vianočný stres ponúka za nekvalifikovanú prácu nadpriemernú hodinovú mzdu. „Väčší objem práce v špičke kompenzujeme extra príplatkami, bonusmi a odmenami vrátane obedov zadarmo,“ povedal hovorca firmy Karel Taschner. Mesačný zárobok na základnej pozícii sa blíži k priemernej mzde v Česku.
V Dobrovíze pracuje počas roka tritisíc ľudí, čo je tesne nad jedno percento všetkých zamestnancov firmy. Amazon je s viac ako 270-tisícmi zamestnancov druhým najväčším zamestnávateľom na svete podľa rebríčka firiem Fortune 500.

Pracovať chce aj osemdesiatnik
Zmes ľudí, ktorí chcú pracovať v Amazone, je pestrá. Od dvadsaťročného večného študenta strednej školy cez jedinca so vzhľadom bezdomovca až po dámu v stredných rokoch ázijského pôvodu. V elegantnom kabáte s kožušinou a topánkach na vysokom podpätku. Jeden z nováčikov má dokonca 80 rokov. „Pozeraj na to! Tých zase je. Radšej zdrhnite, pokiaľ máte čas. Hlavne im nič nepodpisujte,“ bavia sa pri príchode nováčikov skúsení mazáci, ktorí si pred začiatkom zmeny dopriavajú pred vchodom cigaretu.
Najdôležitejšie pre prácu v Amazone je dodržiavanie všetkých pravidiel, ktoré sa týkajú naozaj takmer všetkého. Parkovať sa napríklad smie iba zacúvaním, aby pri prípadnej evakuácii nedochádzalo k zdržovaniu a nehodám. Potom sú tu úsmevné nariadenia ako to, že každý muž, ktorý má fúzy dlhšie ako 7,6 centimetra, si ich musí viazať. A nakoniec je tu rad prísnych nariadení, ako je zákaz prinášania kovových predmetov a elektroniky a predovšetkým striktné požiadavky na presnosť. Niektorým zamestnancom sa zdá množstvo nariadení prehnané, iní zase uznávajú, že firma úzkostlivo zaisťuje bezpečnosť a hlavne sa bráni krádežiam. Kamery sú všadeprítomné a pri východe treba bezpodmienečne prejsť bezpečnostným rámom.

Na WC len s dozorom
Na pracovisku je povolená iba voda v priehľadnej fľaši. Káva alebo čaj sa dajú zohnať v kuchynke. Von s nimi však nikto neprejde, mohol by v nich ukrývať ukradnutý tovar. Noví zamestnanci bez identifikácie nemôžu ísť sami ani na toaletu. Najväčší problém však majú fajčiari, ktorí musia v skupine presviedčať inštruktorov, aby ich vyviedli do fajčiarskych prístreškov pred budovou, pretože školiaca miestnosť je od všetkého oddelená.
Preč je aj sľubovaná benevolencia a možnosť sa na pracovných zmenách a zaradení dohovoriť. „Ty nočná, ty denná, ty zajtra, ty pozajtra.“ Rozdelenie si navyše so sebou človek nesie celý čas ako znamenie. Prvé, čo mi nový šéf na pracovisku hovorí, je: „Nechoď za mnou iba s jednou vecou – rozdelenie zmien. To bude až dva mesiace. Teraz pred Vianocami určite nie.“ „A ani potom nie,“ dodáva za jeho chrbtom s úškrnom jeden zo skúsených zamestnancov.

Pod diktátom efektivity
Nehľadia na skúsenosti s vysokozdvižným vozíkom, končím rovnako ako stovky ďalších na „packu“, teda oddelení zásielok, ktoré poputujú k zákazníkom. To je takmer koniec cesty tovaru skladom, ktorá začína vyložením z kontajnerov, zaskladnením, pokračuje vyberaním z regálov a kompletizovaním objednávky, balením a odoslaním na nakladacie rampy, odkiaľ putuje ďalej do sveta.
Až na mieste si človek uvedomí, ako tu naraz môže pracovať 2 200 ľudí. Sklad s rozlohou väčšou ako dva Václaváky je obrovský, ide o jednu z najväčších pobočiek Amazonu v Európe. V samotnej odbavovacej hale je ťažké dohliadnuť z jedného konca na druhý. Všade len automatické pásy so zásielkami a pri nich toľko ľudí, že nie je možné všetkých poznať. „Pracuje tu azda celé Ústecko. A ,Mostečáci‘, tí tu vládnu,“ smeje sa jeden z kolegov. Sám je z Klášterca nad Ohří, takže na ranné zmeny, ktoré sa začínajú o siedmej, vyráža firemným autobusom o 4.15. V čase, keď ľudia z Prahy, ktorí majú areál Amazon za humnami, ešte sladko spia.
„Za prácou som už dochádzala aj oveľa horšie. Autobusom, trolejbusom, dvoma vlakmi a potom ešte pol kilometra peši k fabrike,“ reaguje na údiv jedna kolegyňa z Litvínova. Kvôli časovej rezerve pre dopravné komplikácie sú títo ľudia na mieste niekedy aj hodinu pred začiatkom pracovnej zmeny.

Efektivita nadovšetko
Samotná práca nie je ani príliš náročná. Za neustáleho skenovania zobrať zásielku z pásu, zabaliť, označiť identifikačným kódom, aby sa dostala pod ten správny vianočný stromček, a poslať na páse ďalej do sveta. Najskôr je potrebné naučiť sa správny postup, ale potom začne byť všetko monotónne a pracovník mierne letargický. „Mali sme tu rádiá, ale, bohužiaľ, ľudia viac počúvali ako pracovali, tak nám ich zobrali,“ spomína smutne kolega, ktorý je v Dobrovíze rok. Človek tu funguje ako stroj. Zviazaný predpismi, dokonale efektívny. Nepohybuje sa ani príliš rýchlo a ani príliš pomaly. Efektivita a hladký priebeh je nad všetkým.
Tomu, kto chce splniť normy a vyhnúť sa tak napomenutiu, prejdú denne cez ruky stovky až tisíc balíkov podľa toho, akú veľkosť dostal za úlohu zabaliť. Príliš sebaistoty sa však môže vypomstiť, o čom ma presviedča ďalšia zmena. Pri návrate z prestávky som si nestihol včas „pichnúť“ príchod. Prichádza prísna personalistka, nasleduje napomenutie za meškanie iba 36 sekúnd. Za dve napomenutia príde vyčítací list. Potom podmienka a potom už len vyhadzov.

Kradnú sa mobily aj topánky
Odchod zo zmeny spestrila polícia. Jeden zo zamestnancov sa rozhodol preveriť bezpečnostné opatrenia a skúsil preniesť von mobilný telefón. "To tu máme stále. Každý druhý tu vymýšľa ako ukradnúť nejaký tovar. Nie je to ani prvý pokus o vynesenie niečoho v telesných útrobách. Jeden sa tu prezúval do nových topánok a svoje staré škrpále chcel poslať zákazníkovi," spomína jeden zo skúsených kolegov. Monotónne zmeny sa prerušia o dva dni neskôr, keď je viac ako 2000 ľudí evakuovaných kvôli požiaru.. Oheň sa rozhorel medzi regálmi s uskladneným tovarom a spôsobil škody za viac ako 100-tisíc eur. Toto je snáď jediný spôsob ako sa dostať mimo budovy bez kontroly. Preukázať, že išlo o krycí manéver ako špekulujú niektorí zamestnanci sa však zatiaľ nepodarilo. Nebolo by to však prvýkrát. Balík tu horel už v októbri a vtedy ho úmyselne zapálil zamestnanec.
Napokon som sa dostal aj do oddelenia picku, ktoré v kolobehu tovaru predchádza balenie zásielok. Trojposchodová veža dlhých uličiek vysokých regálov s uskladeným tovarom tvorí tretinu skladu. Tu zamestnanci pripravujú tovar k odoslaniu a počas zmeny dokážu nachodiť aj 12 kilometrov. Podľa skúsených harcdovníkov sa však dá dostať aj na niekoľkonásobok tejto vzdialenosti. 

01 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 02 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 03 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 04 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 05 - Modified: 2024-03-27 14:12:07 - Feat.: - Title: Obchodný gigant Amazon prehral v Európskej únii súd o pozastavení platnosti ustanovení o reklame
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 11:06