Reuters
StoryEditor

USA aj Kanada obmedzili nové vrty. Ropný sektor dúfa, že Trump zákaz zruší

21.12.2016, 10:35
Autor:
ČTKČTK
Zákaz sa týka 46,5 milióna hektárov vo vodách okolo Aljašky a 1,5 milióna hektárov v Atlantickom oceáne.

Prezident USA Barack Obama zakázal nové vrty na ťažbu ropy a zemného plynu vo veľkej časti amerických vôd v Severnom ľadovom oceáne a v niektorých častiach Atlantického oceánu. Podobné opatrenia vo svojich arktických vodách oznámila v spoločnom vyhlásení vo Washingtone tiež Kanada.

Obama zákaz vyhlásil len niekoľko týždňov pred odchodom z funkcie. V Bielom dome ho 20. januára vystrieda Donald Trump, ktorý presadzuje rozširovanie ťažby ropy a plynu na mori.

Starý zákon

Obama využil zákon z 50. rokov minulého storočia, ktorý americkým prezidentom umožňuje na neobmedzene dlhú dobu zamedziť využívanie nerastných zdrojov v pobrežných vodách. Podľa environmentálnych organizácií sa tak Trumpova vláda bude musieť v prípade snahy o zrušenie zákazu obrátiť na súd.

Zákaz sa týka 46,5 milióna hektárov vo vodách okolo Aljašky a 1,5 milióna hektárov v Atlantickom oceáne. Americký ropný inštitút (API) vyjadril nádej, že Trumpova vláda tento zákaz zruší. Podľa agentúry Reuters ale o vrty v arktických vodách zatiaľ nie je príliš veľký záujem, pretože sú veľmi nákladné a riskantné. V minulom roku predstavoval podiel arktického regiónu na celkovej produkcii ropy v amerických vodách iba 0,1 percenta.

Vysoké bezpečnostné štandardy

Biely dom v spoločnom vyhlásení s kanadským premiérom Justinom Trudeaua uviedol, že cieľom opatrení je zabezpečiť udržateľnosť a životaschopnosť arktickej ekonomiky a ekosystému. "Toto rozhodnutie pomôže ochrániť terajší lukratívny pobrežný cestovný ruch," uviedla Jacqueline Savitzová z organizácie Oceana, zameranej na ochranu oceánov.

Rozhodnutie podľa Obamu odráža vedecký názor, že napriek vysokým bezpečnostným štandardom v USA i Kanade existuje v danej oblasti značné riziko úniku ropy a že schopnosť likvidácie prípadných únikov je kvôli tvrdým podmienkam v regióne obmedzená.

Trumpova administratíva

Trump vyvolal medzi ekologickými aktivistami obavy okrem iného výberom svojich spolupracovníkov. Ministrom zahraničia sa totiž rozhodol menovať šéfa ropnej spoločnosti Exxon Mobil Rexa Tillerson a ministrom energetiky bývalého texaského guvernéra Ricka Perryho, ktorý predtým vyzýval na obmedzenie regulácie ropného priemyslu.

Podobne za šéfa Agentúry pre ochranu životného prostredia (EPA) si vybral Scotta Pruitta, ktorý kritizoval kroky Obamovej administratívy v boji proti klimatickým zmenám.

01 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 02 - Modified: 2024-04-25 13:01:51 - Feat.: - Title: Rast americkej ekonomiky v prvom štvrťroku prekvapivo zvoľnil na 1,6 percenta 03 - Modified: 2024-04-25 11:06:08 - Feat.: - Title: Na propalestínskych protestoch na univerzite v Los Angeles zadržali vyše 90 ľudí 04 - Modified: 2024-04-25 05:40:10 - Feat.: - Title: Snemovňa v Arizone odhlasovala zrušenie interrupčného zákona z roku 1864 05 - Modified: 2024-04-25 04:52:47 - Feat.: - Title: Dôležitý je dialóg. Blinken vyzýva, aby USA a Čína riešili svoje spory
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 16:15