StoryEditor

Poslanci zmenili plány Ruska s kapitálovým trhom

01.07.2004, 00:00
Predstava ministra hospodárstva Pavla Ruska, aby dôchodkové správcovské spoločnosti investovali polovicu majetku z dôchodkových fondov na Slovensku, sa nenaplní. Túto povinnosť Rusko presadil vlani pri schvaľovaní zákona o starobnom dôchodkovom sporení.

Včera ju však poslanci novelizáciou zákona o sociálnom poistení znížili na 30 percent. Návrh predložila poslankyňa SMK Klára Sárközy. "Hodnotím to pozitívne, od začiatku sme chceli, aby pravidlá hry boli čo najliberálnejšie," povedal minister práce Ľudovít Kaník. Samotný Rusko zmenou prekvapený nebol. "Uvedomujem si, že kapitálový trh na Slovensku nie je až tak rozvinutý, ale ak tam bola vôľa udržať to na 30 percentách, tak to je dostatočné," reagoval minister hospodárstva.
Zníženie kvóra privítala aj odborná verejnosť. "Je rozumné, že to kleslo," reagoval podpredseda Rady Úradu pre finančný trh Slavomír Šťastný. Myšlienka investovať významnú časť úspor je podľa Šťastného dobrá, ale vzhľadom na nefunkčnosť kapitálového trhu na Slovensku by pôvodný Ruskov návrh narobil dôchodkovým správcovským spoločnostiam skôr problémy, ako im pomohol. "Táto podmienka by mohla byť veľkým obmedzením a pravdepodobne by viedla ku konzervatívnemu investovaniu do štátnych cenných papierov," povedal Šťastný. Podobný názor má aj Vladimír Baláž zo Slovenskej akadémie vied. "Tých 50 percent by sa dalo naplniť len štátnymi dlhopismi, potom by sme však nemuseli robiť dôchodkovú reformu a mohli zostať len pri priebežnom systéme," skonštatoval Baláž.
Kaník sa domnieva, že ak by mala Ruskova iniciatíva platiť, znížilo by to dôchodky. Výnosy štátnych cenných papierov sú zvyčajne nižšie ako zhodnotenie, ktoré ponúkajú súkromní emitenti. "Zníženie limitu zabezpečí budúcim penzistom vyššie dôchodky," zdôraznil Kaník. Pripustil však, že investovať na Slovensku sa oplatí viac ako v zahraničí. "Z hľadiska výnosov sú naše cenné papiere lepšie ako zahraničné, na našom trhu však zatiaľ nie je dostatok príležitostí na investovanie do finančných nástrojov," dodal.
Okrem zníženia limitu na investovanie na Slovensku poslanci zmenili aj hranicu minimálnej výnosnosti dôchodkových fondov oproti trhovému priemeru. Vyvážený fond nesmie mať po novom výnosy pod 70 percentami priemerného zhodnotenia na trhu, rastový pod 50 percentami. Ak by to bolo menej, rozdiel musí dôchodková správcovská spoločnosť doplatiť z vlastných zdrojov. s. 6, Kam s penzijnými...

Sociálna poisťovňa nebude vymáhať pohľadávky
Novela zákona o sociálnom poistení nenaplnila všetky predstavy ministra práce Ľudovíta Kaníka. Poslanci neschválili, aby vláda mohla kedykoľvek odvolať niektorého z piatich členov Rady riaditeľov Sociálnej poisťovne. Kaníkove argumenty, že vláda nemá možnosť zasiahnuť v prípade, ak by sa v Sociálnej poisťovni robilo niečo zlé, poslanci neuznali. Neprešiel ani návrh, ktorý sa do novely dostal na podnet rezortu zdravotníctva. Mal sa ním riešiť dlh zdravotných poisťovní a zdravotníckych zariadení voči Sociálnej poisťovni. Navrhovalo sa, aby poisťovňa mohla prijímať od firiem pohľadávky voči štátu, o čo by sa potom znížil dlh nemocníc a zdravotných poisťovní. Vrámci novely sa podarilo presadiť, aby mladí ľudia, ktorí sa stanú počas štúdia invalidmi, boli zabezpečení invalidným dôchodkom aj od 1. januára budúceho roka. Nárok na invalidný dôchodok, a to aj v prípade študentov, sa podľa pôvodnej verzie zákona mal podmieňovať odpracovaním potrebného počtu rokov a platením odvodov so Sociálnej poisťovne.

Investovanie dôchodkových úspor na Slovensku:
Výhoda
- vyššie výnosy, pretože slovenská ekonomika má potenciál rásť rýchlejšie, ako väčšina ostatných štátov EÚ
Nevýhoda - kapitálový trh na Slovensku je nefunkčný a nie je schopný pohltiť miliardové investície z dôchodkových úspor, väčšina investícií by tak skočila v štátnych dlhopisoch, ktoré dlhodobo neprinášajú vysoký výnos.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 20:34