HN/Peter Mayer
StoryEditor

Žiga: Slovensko je dobrá krajina na podnikanie, nepočúval by som rôznych krikľúňov

07.01.2017, 12:02
Autor:
TASRTASR
Do júla 2017 má ministerstvo hospodárstva záujem predložiť na rokovanie vlády návrh opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia.

V roku 2017 by sa mohlo v SR finalizovať 66 rozpracovaných investičných projektov, za 1,8 miliardy eur, ktoré by mohli priniesť asi 24-tisíc pracovných miest.

Projekty sú z rôznych sektorov, nielen z automobilového priemyslu, ale aj z elektrotechnického priemyslu, strojárstva, z oblasti podnikových služieb, IT. Uviedol to pre TASR šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR Peter Žiga (Smer-SD).

"Nepočúval by som rôznych krikľúňov"

Pripomenul, že v roku 2016 bolo rozpracovaných 79 investičných projektov. "Reálne sme dotiahli do konca 27 či 29 projektov," spresnil.

Slovensku sa podľa jeho slov darí. "Slovensko je dobrá krajina na podnikanie, nepočúval by som rôznych krikľúňov o tom, ako sa u nás zle podniká a aké je tu nestabilné prostredie. Netvrdí to vláda, hovoria o tom reálne, konkrétne kroky investorov, ktorí na Slovensko prichádzajú" povedal.

Do júla 2017 má podľa neho MH SR záujem predložiť na rokovanie vlády návrh opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia. "Budú to systémové opatrenia, ktoré vzišli z diskusie v pracovných skupinách," oznámil.

"Pripravujeme zároveň internetovú stránku, ktorá umožní podnikateľom zorientovať sa v požadovaných dokumentoch, dokladoch vo vybraných fázach podnikania. Bude informovať ako napríklad založiť živnosť, či právnickú osobu na podnikanie, ako získať príspevok na podnikanie, či aké sú oznamovacie povinnosti podnikateľa po registrácii," informoval.

Hospodárska a surovinová politika štátu

V roku 2017 sa podľa neho dostane na rokovanie vládneho kabinetu aj časť strategických materiálov týkajúcich sa hospodárskej a surovinovej politiky štátu. "Na týchto materiáloch sa už od apríla 2016 pracuje," doplnil.

V energetike plánuje v roku 2017 rezort hospodárstva riešiť aj tarifu za prevádzkovanie systému (TPS).

"Chceme riešiť TPS. Uvedomujeme si, že toto je možno jedna z oblastí, ktorá trochu znevýhodňuje (naše) podnikateľské prostredie," priblížil. TPS podľa jeho slov "treba zmeniť štrukturálne". TPS sa totiž týka aj distribučných spoločností, či Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy (SEPS), ako aj baníkov, výrobcov energie z obnoviteľných zdrojov (OZE) i teplární.

"V energetike máme rozpracované pre rok 2017 aj projekty týkajúce sa plynovodu Eastring. V tomto by sme možno chceli pokročiť ďalej," poznamenal.

Rezort hospodárstva by podľa jeho slov po niekoľkých rokoch rokovaní chcel dokončiť prepojenie elektrizačnej sústavy medzi Slovenskom a Maďarskom. "Máme projekt v nejakom stave rozpracovania, uvidíme, ako zareaguje maďarská strana," dodal.

Pozrite si aj vyjadrenie ministra Žigu k informáciám, že sa U. S. Steel chystá zo Slovenska odísť:

01 - Modified: 2024-04-25 15:11:42 - Feat.: - Title: Spoločnosť Winkelmann od štátu kupuje pozemky v priemyselnom parku, postaví tam závod 02 - Modified: 2024-04-22 10:51:09 - Feat.: - Title: Sú dôležitejší podnikatelia alebo stranícke tričká? Koalícia má šancu na reparát 03 - Modified: 2024-04-21 10:49:10 - Feat.: - Title: Žiga sa na Malorke zúčastní na Konferencii predsedov parlamentov krajín EÚ 04 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 05 - Modified: 2024-04-16 12:04:40 - Feat.: - Title: V parlamente sa začala aprílová schôdza, na programe majú poslanci vyše sto bodov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 20:56